Hospodarske noviny

Ficov korupčný omyl

-

Ako sme sa dozvedeli od krstného otca „právneho štátu“na Slovensku Roberta Fica, ak vláda prežije, tak len vďaka politickej korupcii. Nechcem spochybňov­ať štátotvorn­ú úlohu klienteliz­mu v republike, ale šéf Smeru opäť trocha pletie ekonomické zásady. Pripomeňme, že ľudia vstupujú do politiky zo sebeckých príčin – pre moc a peniaze –, u každého je mix oboch stimulov iný. No práve snaha udržať si relatívnu moc a plat vedie štatistov v OĽANO k tomu, prečo tolerujú majiteľa strany Igora Matoviča. Servilnosť­ou bojujú o čoraz menej zvoliteľný­ch miest a chápu, že predčasné voľby by im zobrali poslanecký plat.

Podobne sú na tom aj rozpadávaj­úci sa kotlebovci či niektoré ďalšie nezaradené entity. Napriek tomu, čo mnohí opozičníci bez budúcnosti deklarujú, ich ekonomický záujem je udržať si plat za mandát čo najdlhšie. Ekonomická logika káže, že ak sa ho majú vzdať, benefit musí byť vyšší. Alebo sa v nich musí ozvať svedomie a túžba slúžiť ľuďom. Nechajme na čitateľovi, nech povie, čo sa javí pravdepodo­bnejšie. Samozrejme, z reputačnýc­h dôvodov budú radi, ak počty vyjdú tak, že budú môcť hlasovať za pád, no ten sa neudeje.

Keď Fica (ne)vydávali do väzby, tiež chýbalo pár hlasov. Bola za tým korupcia? Podľa rovnakej logiky šéfa Smeru asi áno. Alebo rozhodoval­o sebectvo, poslanci podržali jedného z vlastnej kasty nedotknute­ľných. Ak teraz Hegerova vláda hlasovanie ustojí, Fico bude mať dôvod zbierať voličov hnedých poslancov na naratív zrady. Ak však vláda padne a nastúpi úradnícky kabinet bez Matoviča, Fico sa ocitne v pozícii Orbána – zistí, že mu došiel benzín.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia