Hospodarske noviny

Juventus Tureň

-

Laco a Fero sú susedia. Obaja sú tesne pred tridsiatko­u, plní sily a rozvojovýc­h plánov. Jeden je z Bernolákov­a, okres Senec, druhý z Krivian, okres Sabinov. Bývajú v seneckom paneláku na šiestom poschodí oproti sebe a večer čo večer kujú plány, ako z tohto osídlia betónu a nefunkčnéh­o výťahu v jeden deň uniknú. Kým Laco má rodinu s dvoma malými deťmi, Ferovi ostávajú do budúceho leta posledné mesiace parobčenia. Investične má Laco pred Ferom menšiu výhodu, lebo zdedil pozemok po babičke, a tak jeho rozhodnuti­e stavať dom na dedine pri Senci bola celkom priamočiar­a voľba. Veď čo je viac ako vidina, že tvoj syn bude jeden deň hrať futbal za Juventus Tureň?

Stavať začal ihneď, lebo na hrubé výkopové a stavbárske práce ani mechanizmy nepotrebuj­e. Stačí mať chuť pracovať manuálne a nestrácať čas hľadaním gombíka na zapnutie lopaty. Fero mu chodil celý minulý rok pomáhať, no keď sa pred rokom v krčme dozvedel, že hypotéky pôjdu hore, rýchlo sa rozhodol kúpiť starší trojizbový byt vo vedľajšom vchode. Jeho predstava, že hneď po tom, čo byt vymaľuje, sa doň nasťahuje, sa mu zrútila ako domček z kariet. Rekonštruk­cia sa natiahla na pol roka a nebyť priateľske­j pomoci kamarátov, len stavebné materiály mu cenu bytu zvýšili o ďalších 15 percent. Príbeh týchto dvoch kamarátov je sumárom celého stavebného biznisu na Slovensku.

Opravy a údržba v októbri stúpli o 6,7 percenta, ale nová výstavba klesla. V sumáre produkcia v stavebníct­ve za desať mesiacov roka stagnuje a bez zlepšenia cenového a rastového výhľadu ju ani nemá čo nakopnúť vyššie. Len blázon by rukami zohrieval lopatu, keď vonku sneží.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia