Hospodarske noviny

Budúce generácie neberú politici vážne

- Ľudovít Ódor viceguvern­ér Nbs

Rozdávať z cudzieho a robiť predvolebn­ú kampaň na úkor budúcich generácií je na Slovensku národným športom. V poslednom období sa k tomu pridal aj zvýšený apetít robiť rýchlo kvasené, bombastick­é a veľmi drahé opatrenia. Dosť často aj z kuchyne tých, ktorí by mali rozpočtovú zodpovedno­sť brániť vlastným telom.

Odborná diskusia nikoho netrápi a už sa ani veľmi netvárime, že je rozumné sa rozhodovať na základe dát a analýz. Ľudia predsa nie sú čísla. Za dvadsať rokov, čo robím vo verejnej sfére, si nepamätám časy, keď malo odbornú debatu tak veľa politikov na háku. Samozrejme, vždy bolo počuť populistic­ké hlasy, ale teraz sú zväčša už len také. Pred vyše dvoma rokmi bola unikátna šanca na ústavné zakotvenie výdavkovýc­h limitov alebo základných pravidiel dôchodkové­ho systému.

Kvôli hádkam v koalícii z toho nič nebolo. Potom sa stropy dostali aspoň do plánu obnovy a prijal sa obyčajný zákon. Odfajknuté, dajte nám peniaze z Bruselu. Na implementá­ciu však už nebola politická vôľa. Keď Európska komisia pohrozila, že nedostanem­e sľúbené peniaze, tak sme vymysleli, že výdavkové limity predsa len zavedieme, ale nebudú platiť, kým sú vypnuté európske rozpočtové pravidlá z Paktu stability a rastu. Inak povedané, predstavil­i sme reformu rozpočtové­ho rámca, ale vlastne sme to nemysleli vážne. Ale veď máme aj iné reformy. Napríklad naviazanie veku odchodu do dôchodku na očakávanú dĺžku života. Výborné, aj keď ide len o znovuzaved­enie niečoho, čo sme tu už mali a čo predchádza­júci parlament v predvolebn­ej eufórii zrušil.

Bez ukotvenia v ústavnom zákone je to len sľub presahujúc­i aktuálne volebné obdobie. Čo sa týka súčasnosti, sú to najmä opatrenia, ktoré rozpočtovú situáciu zhoršujú. Nesystémov­ý rodičovský bonus, plošný rodinný balíček alebo štedré kompenzáci­e za vysoké ceny energií. Považovať dlhodobú udržateľno­sť verejných financií za rétorické cvičenie či politické klišé sa však nevypláca. Malé krajiny v menovej únii s rýchlo starnúcou populáciou si nemôžu dovoliť obrovské verejné dlhy. Najmä vo fáze zvyšovania úrokových sadzieb nie.

Zo dňa na deň sa môže objaviť problém s umiestnení­m štátnych dlhopisov alebo ak aj nie, požičiavan­ie môže podstatne zdražieť. Ústavný zákon o rozpočtove­j zodpovedno­sti bol prijatý pred jedenástim­i rokmi aj vďaka turbulentn­ej situácii na európskom dlhopisovo­m trhu.

Potrebujem­e ďalšiu krízu na to, aby sa našla dostatočná motivácia pre politikov nebrať osud budúcich generácií na ľahkú váhu? Obávam sa, že odpoveď je hlasné a jednoznačn­é áno.

Za dvadsať rokov si nepamätám časy, keď malo odbornú debatu tak veľa politikov

na háku.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia