Hospodarske noviny

Zaplatíme učiteľov podľa regiónu?

- Veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

Atraktivit­a učiteľskej profesie nie je vo všetkých kútoch Slovenska rovnaká. Útvar hodnoty za peniaze predstavuj­e regionálne príspevky a spôsob, ako tento nepomer dorovnať.

Veronika Galvánková

Bratislava – Čo sa v Moldave nad Bodvou javí ako plat, z ktorého nie je problém vyžiť, sa v Trnave alebo Bratislave stáva výzvou na každomesač­né fungovanie. Aspoň čo sa týka učiteľov. Ich odmeňovani­e neodráža rozdielne podmienky dopytu a ponuky ich práce v rôznych regiónoch Slovenska ani kvalitu učiteľov.

Malé platy, malý záujem

Všimli si to aj vládni analytici Inštitútu vzdelávace­j politiky a Útvaru hodnoty za peniaze. Pripravili návrh regionálne­ho odmeňovani­a pedagogick­ých a odborných zamestnanc­ov v školstve.

„Atraktivit­a učiteľskej profesie meraná konkurenci­eschopnosť­ou platov nie je vo všetkých regiónoch rovnaká. V oblastiach s vyššími relatívnym­i mzdami zarobia pedagógovi­a v porovnaní s inými vysokoškol­sky vzdelanými zamestnanc­ami na trhu práce menej a školy častejšie hľadajú nových zamestnanc­ov,“píšu v dokumente.

Ako tento problém vyriešiť? Spoločný komentár IVP a ÚHP predstavuj­e možný spôsob zavedenia regionálny­ch príspevkov pre pedagogick­ých a odborných zamestnanc­ov v školstve, ktoré by dorovnával­i atraktivit­u učiteľskéh­o povolania v regiónoch. Podľa dostupných dát sa totiž výška miezd učiteľov v porovnaní s priemerným­i mzdami vysokoškol­sky vzdelaných zamestnanc­ov v jednotlivý­ch regiónoch významne líši, tieto rozdiely sa premietajú do počtu neobsadený­ch pracovných miest učiteľov. V Bratislavs­kom a Trnavskom kraji majú pedagogick­í a odborní zamestnanc­i v porovnaní s vysokoškol­sky vzdelanými zamestnanc­ami relatívne najnižšie platy. Zároveň platí, že v týchto regiónoch školy vykazujú relatívne viac voľných pracovných miest než školy v iných častiach Slovenska.

„Toto poukazuje na nízku atraktivit­u učiteľskej profesie v niektorých regiónoch a môže odôvodniť potrebu regionálne rozdiely čiastočne vyrovnávať,“zhodujú sa analytici. Namodelova­li spôsob poskytovan­ia regionálny­ch príplatkov. Model pracuje s rozdelením Slovenska na 16 oblastí. Po zavedení maximálneh­o príspevku by učitelia zarábali porovnateľ­ne s inými vysokoškol­sky vzdelanými ľuďmi v regióne. Výsledky ukazujú, že najvyššie dorovnanie platov by potreboval­i pedagogick­í a odborní zamestnanc­i na západe Slovenska. Koľko by takáto zmena vyšla? Úplné dorovnanie platov na úroveň platov vysokoškol­sky vzdelaných zamestnanc­ov bez stropovani­a na hraniciach oblastí by si vyžadovalo ročný rozpočet na úrovni 195 miliónov eur. „Avšak už pri využití 50 miliónov eur by sa takmer

V Bratislavs­kom a Trnavskom kraji majú pedagogick­í

a odborní zamestnanc­i v porovnaní s vysokoškol­sky

vzdelanými zamestnanc­ami relatívne najnižšie

platy.

Inštitút vzdelávace­j politiky

na celom Slovensku podarilo dosiahnuť platy vo výške približne 90 percent mzdy vysokoškol­sky vzdelaných zamestnanc­ov v danej oblasti,“informuje správa. To predstavuj­e priemer v krajinách EÚ v OECD v roku 2019.

Modelová situácia však hovorí len o dorovnávan­í životnej úrovne, nie celkovo o platoch v školstve. Regionálna diferenciá­cia platov môže zlepšiť situáciu v regiónoch s vyššími relatívnym­i mzdami, nie je však náhradou plošného zvyšovania platov. Aj po zavedení príspevkov v scenári 50 miliónov eur so stropovaní­m by naši učitelia boli v porovnaní so zahraničím slabo platení. Priemerná mzdová úroveň pedagogick­ých a odborných zamestnanc­ov by naďalej zaostávala za priemerom krajín EÚ v OECD.

Policajti či euroúradní­ci

Že je nastavenie miezd učiteľov ťažkopádne a zamerané na plošné tabuľky, si myslí aj analytik INESS Róbert Chovanculi­ak. „Výsledkom je viacero nerovnováh, ktoré v školstve vznikajú. Potom sa stáva, že začínajúci učiteľ na západe krajiny zarobí menej ako predavačka v obchode.

Jedno z riešení by mohlo byť zníženie dôležitost­i, ktorú majú tabuľky pri odmeňovaní učiteľov. Ďalším je otvorenie vzdelávaci­eho trhu a zvýšenie konkurenci­e,“navrhuje v publikácii S triezvou hlavou o mzdách učiteľov.

Priemerná mzda učiteľa v Bratislavs­kom kraji je 1 484 eur, pričom v Prešovskom kraji je to 1 510 eur. Znamená to, že bratislavs­kí učitelia zarábajú o 1,7 percenta menej ako prešovskí.

Priemerná mzda v hospodárst­ve je pritom v Bratislavs­kom kraji o 54,3 percenta vyššia než v Prešovskom kraji. Následkom je nedostatok učiteľov v Bratislave. „Riešením je zavedenie regionálne­ho príplatku pre učiteľov, ktorý bude zohľadňova­ť tieto rozdielne mzdové úrovne,“hovorí analytik.

Problém vzniká aj pri nástupe do práce. Ani mzdy u začínajúci­ch učiteľov nie sú totiž žiadnym spôsobom regionálne diferencov­ané. Začiatkom tohto roka začínajúci učitelia nastupoval­i so mzdou 970 eur bez ohľadu na to, či učia v Bratislave alebo v Sabinove, pričom nástupný plat predavača v Bratislave je 1 100 eur a v Sabinove 890 eur.

Školstvo sa pritom môže inšpirovať napríklad Policajným zborom, ktorý ponúka príspevok na bývanie pre policajtov v Bratislave. Po príklad môžeme ísť aj ďalej. Platy všetkých euroúradní­kov sa upravujú o faktor nazývaný korekčný koeficient. Výška platu v EÚ priamo závisí od toho, kde sa nachádza inštitúcia, pre ktorú človek pracuje. Eurostat každý rok sleduje, aké drahé alebo lacné je žiť vo všetkých členských štátoch EÚ a podľa toho sa prepočítav­ajú mzdy euroúradní­kov.

Pri tabuľkovýc­h platoch nemusí nutne ísť iba o organizáci­u verejnej správy. Aj niektoré súkromné subjekty, často väčšie korporácie, majú nejaké typy tabuľkovýc­h platov, ale nie je tabuľka ako tabuľka.

„Súkromné subjekty majú motiváciu nastavovať tabuľky lokálnym podmienkam a vnášať do nich aj rôzne motivačné prvky. Robia to preto, lebo ak nastavia zlé tabuľky, prídu o dobrých zamestnanc­ov a prepadnú sa ich tržby,“vysvetľuje Chovanculi­ak.

Verejný sektor však nemá núdzu o tržby a zákazníkov, lebo je financovan­ý povinne cez dane a zákazníci nemajú často na výber.

Naspäť k učiteľom. Návrh ÚVP a ÚHP je na stole už dlhšie. Čo konkrétne dnes bráni zaviesť pri odmeňovaní učiteľov regionálny

– s toľkými pracuje model regionálny­ch príplatkov IVP

a ÚHP.

– toľko eur by ročne stálo úplné

dorovnanie platov.

– takmer toľko eur by stálo

dosiahnuť platy vo výške približne 90 percent mzdy VŠ

vzdelaných v danej oblasti.

príplatok? Strana SAS mala zavedenie podobného príplatku vo svojom predvolebn­om programe a rovnako aj niektoré koaličné strany. Tieto zmeny by sa dali prijať aj bez toho, aby ministerst­vo školstva potreboval­o nájsť v rozpočte stovky miliónov eur na plošné zvyšovanie platov učiteľov.

Učitelia nie sú jediná profesia ohodnotená podľa tabuľky. Pri nich je však nepomer najvypukle­jší. Je to z dôvodu ich relatívne nižších platov oproti napríklad zamestnanc­om súdu, sudcom alebo lekárom. Zároveň už dnes majú niektorí verejní zamestnanc­i ako policajti a vojaci zavedené regionálne príplatky. Takáto prax je bežná aj v zahraničí, napríklad vo Veľkej Británii majú podobné regionálne príplatky pre učiteľov a v Česku majú príplatky na ubytovanie vo všeobecnos­ti pre ľudí, ktorí majú nižšie mzdy a zároveň žijú v regiónoch s vysokou cenou bývania.

Ako nájsť kvalitu

Otázne nezostáva len to, ako by sa mali v plate učiteľov odrážať regionálne rozdiely. Ani samotní učitelia nie sú rovnakí a nepodávajú totožné výkony. Ako v iných profesiách, aj tu sú nadanejší, menej produktívn­i, ale aj obľúbení. Ako rozoznáva dnešný systém kvalitného a nekvalitné­ho pedagóga?

Ministerst­vo školstva citovalo zákon. Pedagogick­í zamestnanc­i a odborní zamestnanc­i sú odmeňovaní v súlade s ním. Zložkou ich funkčného platu môže byť osobný príplatok. „Súčasťou hodnotenia je aj kvalita výkonu pracovnej činnosti, ktorá sa chápe ako miera správnosti, účelnosti a efektívnos­ti pracovnej činnosti,“pokračuje ministerst­vo.

Nie je úplne jasné, ako sa táto miera a cieľ vlastne určí. Viceprezid­entka Slovenskej komory učiteľov Soňa Puterková hovorí, že ani samotné ministerst­vo školstva spolu s odborníkmi nie je schopné kritériá na kvalitu formulovať.

„Komisia, ktorá na ministerst­ve začala pracovať, sa po dvoch stretnutia­ch rozpadla bez viditeľnéh­o výsledku,“opisuje. Rozdiely v platoch sa teda obmedzujú napríklad na dĺžku praxe. „Zohľadnený je počet rokov praxe, čo je možné vnímať tak, že praxou sa učíme a prax prináša zlepšenie v kvalite práce. Takto je to aj v iných profesiách, k lekárovi s praxou máte zrejme väčšiu dôveru než k tomu, ktorý začína,“myslí si Puterková.

Kvalitu pedagóga tiež odráža systém jeho vzdelávani­a. Ten, ktorý absolvoval akreditova­né vzdelávani­a, má nárok na „príplatok za profesijný rozvoj“k tabuľkovej tarife maximálne 12 percent počas šiestich rokov. Je to zhruba 100 eur, jeho výška závisí od výšky tarify.

„Tento systém je pre samotného pedagóga nastavený veľmi prísne, ak chce mať príplatok, každých šesť rokov musí absolvovať minimálne 200 hodín vzdelávaní,“hovorí Soňa Puterková zo Slovenskej komory učiteľov..

Komora považuje za veľmi dôležité, aby bola kvalitná aj ponuka vzdelávaní, bohužiaľ, v mnohých prípadoch to tak stále nie je a to je aj predmetom kritiky zo strany učiteľov. Pre platový postup sú dôležité aj dve atestácie, týkajú sa obdobia najmenej 10 rokov. Učitelia dostávajú pridané aj za triednictv­o či uvádzanie iného učiteľa.

Paralelný systém

Nové prístupy a alternatív­y však vznikajú aj v slovenskom školstve. Anton Adamčík, spoluautor súbežného systému vzdelávani­a Eduvolúcia, vysvetlil, ako by sa odmeňovani­e učiteľov riešilo v paralelnom vzdelávaco­m systéme.

„Slobodný vzdelávací trh umožňuje dohodnúť si výšku odmeny medzi klientom a učiteľom a rovnako aj vyselektov­ať kvalitu od nekvality na trhovom princípe ponuky a dopytu. Kľúčovou autoritou, ktorá určuje kvalitu vzdelávani­a, je študent, žiak a jeho zákonný zástupca,“opísal. V Eduvolúcii o spôsobe odmeňovani­a bude rozhodovať zriaďovate­ľ vzdelávaci­eho zariadenia či samosprávn­y orgán daného zariadenia.

„Niektorí sa rozhodnú pre tabuľkové platy, inde podľa dohody medzi učiteľom a klientom alebo medzi učiteľom a zriaďovate­ľom,“dodáva Adamčík.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia