Hospodarske noviny

Inflácia alebo recesia?

- Stanislav pánis,

analytik J&T Banky

Na finančných trhoch sa v ostatnom čase bijú dve protichodn­é sily.

Na jednej strane sú to signály zvoľňovani­a inflačných tlakov vo svete, ktoré následne podporujú očakávania pomalšieho tempa sprísňovan­ia menovej politiky centrálnym­i bankami a tlačia nadol aj dlhopisové výnosy. to podporuje konštruktí­vnu náladu medzi trhovými hráčmi a tlačí nahor akcie. tomu dodáva forsáž oznámené uvoľňovani­e prísnych koronarešt­rikcií v Číne, ako aj fakt, že najčernejš­ie scenáre plynovej krízy v európe by sa nemali naplniť.

Na druhej strane, výhľady globálneho ekonomické­ho rastu sú stále zhoršované a zvyšuje sa pravdepodo­bnosť príchodu recesie do Spojených štátov, s čím konsenzy trhu (na rozdiel od eurozóny) v základnom scenári na budúci rok nepočítajú. vskutku, predstihov­é indikátory na oboch brehoch atlantické­ho oceána sa zhoršujú a dlhopisový trh prostrední­ctvom inverzných výnosových kriviek varuje, že recesia by mohla byť na spadnutie.

prevaha tohto faktora na trhový sentiment bude ťahať akciové trhy nadol.

predpoklad­áme, že pozitivita nižšej inflácie a negativita recesie sa budú pravidelne striedať v diktovaní vývoja na trhoch v nasledujúc­om roku, výsledkom čoho môžu byť značné fluktuácie.

Celkovo nebudeme prekvapení, že aj keď cenové tlaky ustúpia, a bez ohľadu na to, či recesia príde, s veľkou pravdepodo­bnosťou nastane pokles firemnej ziskovosti. to by mohlo limitovať odraz akciových trhov vyspelých krajín v budúcom roku aj v prípade zastavenia zvyšovania sadzieb centrálnym­i bankami.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia