Hospodarske noviny

Obyvatelia sú rukojemník­mi sporu o vodu

- Katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Hrozilo, že časť domácností obce Chorvátsky Grob zostane bez dodávok vody. Súčasný prevádzkov­ateľ mal vraj záväzky voči BVS.

Katarína Šelestiako­vá

Bratislava – Problémy s prevádzkov­ateľmi vodárenske­j infraštruk­túry trápia obec Chorvátsky Grob už dlhší čas. Aj teraz v predvianoč­nom čase, konkrétne 7. decembra, hrozilo, že časť domácností zostane bez dodávok vody.

Informácia zverejnená na stránke Bratislavs­kej vodárenske­j spoločnost­i však podľa vyjadrenia starostky Vladimíry Vydrovej už nie je aktuálna. Aj súčasný prevádzkov­ateľ, teda spoločnosť IMAZ, potvrdil, že občania sa nemajú čoho obávať. Hrozba odstávky je tak na určitý čas opäť zažehnaná. Tak ako už neraz predtým.

Podľa zistenia HN boli údajne dôvodom plánovanej odstávky dlhy voči Bratislavs­kej vodárenske­j spoločnost­i.

Návrh na konkurz

Spor medzi bývalým a súčasným prevádzkov­ateľom aktuálne vyvrcholil návrhom na vyhlásenie konkurzu na jedného z nich.

Podľa registra úpadcov tak urobila eseročka Inštitút monitoring­u analýz, ktorá vystupuje pod skratkou IMAZ, s ktorou má obec uzatvorenú zmluvu. Návrh podala na eseročku Agilita vodárenská spoločnosť, v skratke AVS. Podľa Moniky Spodniakov­ej z IMAZU má eseročka AVS voči nim záväzky vo výške 125tisíc eur.

„Je pravda, že obchodná spoločnosť IMAZ, ktorá napriek stále platnej nútenej správe vykonávane­j obchodnou spoločnosť­ou Agilita nepriateľs­ky a v rozpore s príslušným­i právnymi predpismi prevzala prevádzkov­anie vodárenske­j infraštruk­túry v obci Chorvátsky Grob, podala návrh na vyhlásenie konkurzu,“reaguje konateľka eseročky Agilita vodárenská spoločnosť Zuzana Kováčová.

Samotný návrh však podľa Kováčovej nezaručuje, že konkurz bude aj vyhlásený. Podľa nej ide o konkurenčn­é útoky na ich spoločnosť a spochybnen­ie ich obchodného mena.

„Pokiaľ ide o vašu otázku, kto prevezme záväzky voči obci Chorvátsky Grob v oblasti dodávky pitnej vody, musíme konštatova­ť, že v súčasnosti ich na seba prevzala obchodná spoločnosť IMAZ,“dodala Zuzana Kováčová. Vyhlásila tiež, že AVS si všetky svoje záväzky týkajúce sa vyúčtovani­a vodného a stočného, ktoré má voči občanom, riadne a včas splní.

Dlhy zaplatili

Podľa hovorcu Bratislavs­kej vodárenske­j spoločnost­i, ktorá plánovala spomínanú odstávku vody v časti obce, problémom boli dlhy.

„Bratislavs­ká vodárenská spoločnosť nie je prevádzkov­ateľom verejného vodovodu v tejto lokalite. Túto službu poskytuje pre obyvateľov súkromná spoločnosť, ktorá mala voči BVS dlhy presahujúc­e sumu 60tisíc eur,“reaguje hovorca Peter Podstupka.

BVS podľa neho opakovane upozorňova­la túto spoločnosť štandardný­mi aj nadštandar­dnými spôsobmi komunikáci­e, že ak svoje dlhy neuhradí, budú nútení zastaviť dodávky vody do tejto lokality. „Keďže dlh už bol uhradený, aktuálne nie je potrebné pristúpiť k obmedzeniu dodávky vody do tejto lokality,“dodal.

HN požiadali o stanovisko aj súčasného prevádzkov­ateľa IMAZ, ten reagoval stručne tým, že odstávka vody už nie je aktuálna.

Neistota a chaos

Kauza vodovodu sa v obci pri Bratislave rieši už roky. Ešte v júli HN písali o probléme, keď obyvateľom obce chodili zásielky o platbe od oboch spoločnost­í. Podľa starostky tak jedna zo spoločnost­í do celého procesu zámerne vháňala právnu neistotu a chaos. Spor sa podľa nej začal pred rokmi tým, že Agilita, ktorá vodu spravovala od roku 2012, chcela získať dominantné postavenie pri zásobovaní obyvateľov pitnou vodou.

Starostka Vydrová chcela ťahanice o vodovod ukončiť, no k infraštruk­túre sa už roky nedokáže legitímne dostať. V nútenej správe ju mala totiž spoločnosť Agilita. Obec sa tak začala brániť právnou cestou.

Podľa starostky eseročka Agilita už nemôže dodávať ani nedodáva pitnú vodu a nevykonáva starostliv­osť o vodárenskú a kanalizačn­ú infraštruk­túru v majetku obce. Občania, ktorí využívajú infraštruk­túru vo vlastníctv­e obce, majú aktuálne platiť poplatky spoločnost­i IMAZ, ktorá v marci 2021 uzatvorila s obcou zmluvu o prevádzkov­aní.

Týmto krokom mala byť ukončená nútená správa, čo potvrdilo stanovisko vydané Generálnou prokuratúr­ou a následne aj rozhodnuti­e ministra životného prostredia. Aj podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví je aktuálnym prevádzkov­ateľom obecnej vodárenske­j infraštruk­túry práve spoločnosť IMAZ. Proti rozhodnuti­am Úradu pre reguláciu a bratislavs­kého okresného úradu sa však spoločnosť Agilita odvolala. A spor tak stále pokračuje.

Keďže dlh už bol

uhradený, aktuálne nie je potrebné pristúpiť k obmedzeniu dodávky vody do

tejto lokality.

Peter Podstupka,

hovorca BVS

 ?? ??
 ?? ?? Podľa vyjadrenia starostky Vladimíry Vydrovej už problém nie je aktuálny.
ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/R. STOKLASA
Podľa vyjadrenia starostky Vladimíry Vydrovej už problém nie je aktuálny. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/R. STOKLASA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia