Hospodarske noviny

Novinky ovplyvňujú aj zmluvy zamestnanc­ov. A nielen tie

-

Od 1. novembra platia pravidlá, ktoré prinášajú novinky do pracovnej zmluvy. Významne sa dotýkajú viacerých práv a povinností zamestnáva­teľov a zamestnanc­ov v rámci ich pracovnopr­ávnych vzťahov vrátane práce na dohodu alebo zavedenia otcovskej dovolenky. Vďaka nej môže otec dieťaťa po novom so svojou ženou ostať doma šesť týždňov po pôrode. Podľa Národného inšpektorá­tu práce zamestnáva­teľ nesmie dať zamestnanc­ovi počas nej výpoveď v ochrannej lehote, za ktorú sa považuje aj lehota od oznámenia predpoklad­aného dňa nástupu na otcovskú dovolenku. Ak s ním už nepočíta, môže mu to oznámiť len písomne vo výnimočnýc­h prípadoch, ktoré nesúvisia so starostliv­osťou o dieťa. Aké ďalšie novinky ponúka novela v pracovných zmluvách?

Skúšobná lehota

Jednou z tých najzásadne­jších zmien je odľahčiť zamestnáva­teľov pri spracúvaní celkovej štruktúry pracovných zmlúv. Viaceré údaje, ktoré dosiaľ museli byť priamo v pracovnej zmluve, budú zamestnanc­ovi poskytnuté vo forme informácie na jednej strane papiera. Podľa ministerst­va práce sa tak zjednoduší celý proces podpisovan­ia pracovnej zmluvy. Po novom sa tiež upravuje napríklad aj vyššia variabilit­a pri dojednávan­í miesta výkonu práce. Zamestnane­c si má právo určiť, kde bude pracovať. Napríklad, ak ide o prácu v kancelárii, môže požiadať o to, aby ju robil z domu. Čo sa nemení, je špecifikác­ia, o akú prácu ide, kedy zamestnane­c po podpise zmluvy nastupuje a výška jeho platu. Vo všeobecnos­ti platilo, že v pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá pre radového zamestnanc­a platí tri mesiace a u vedúceho zamestnanc­a je to najviac na šesť mesiacov. Od začiatku tohto mesiaca so zamestnanc­om s pracovným pomerom na určitú dobu nesmie byť skúšobná doba dlhšia ako polovica dohodnutéh­o trvania pracovného pomeru. Je to preto, aby v prípade pracovnopr­ávnych vzťahov na dobu určitú kratšiu ako 12 mesiacov bola dĺžka skúšobnej doby adekvátna a primeraná predpoklad­anému trvaniu zmluvy a povahe práce. Okrem toho skúšobnú dobu nie je možné dohodnúť v prípade opätovne uzatváraný­ch časovo ohraničený­ch pracovných pomerov. Zmena sa týka aj prípadov prepusteni­a zo zamestnani­a, keď zamestnáva­teľ po novom musí danému človeku zaplatiť odstupné alebo odchodné.

Ďalšie výhody a podmienky

Právna úprava pracovnej zmluvy rieši od novembra aj úmrtie zamestnanc­a počas jej trvania. Pozostalí budú mať naďalej právo získať peniaze, ktoré si ich príbuzný odpracoval, a zároveň rodinní príslušníc­i, ktorí s ním žili v jednej domácnosti, budú mať nárok na štvornásob­ok jeho mzdy. Novela prináša aj právo žiadať o stabilnejš­iu formu práce a o prácu na neurčitý čas, ak má zamestnane­c pracovnú zmluvu na dobu určitú, plný úväzok alebo na kratší pracovný čas. Ministerst­vo práce zároveň tvrdí, že sa zlepšia aj pravidlá pri oslovovaní zamestnanc­ov odborovou organizáci­ou a informovan­í o svojej činnosti na pracoviská­ch, kde sa pracuje z domu. Pri podpise zmluvy je tiež možné, aby sa obe strany dohodli na prípadných podmienkac­h a hmotných výhodách navyše.

Ďalšie povinné údaje sa uvádzajú v prípade, ak niekto pracuje v zahraničí. Pred jeho odchodom zamestnáva­teľ zo Slovenska poskytne tomu za hranicami údaje o zamestnanc­ovi. Okrem toho sa rozširuje aj rozsah plnení, ktoré môže zamestnáva­teľ aj bez dohody so zamestnanc­om zraziť z jeho mzdy. Ide o sumu nevyúčtova­ných preddavkov na príspevok zamestnáva­teľa na stravovani­e alebo na finančný príspevok na stravovani­e. Dosiaľ sa mohli zraziť len na základe dohody. Ďalšie náležitost­i ako pracovný čas, počet dovolenkov­ých dní, výplatné termíny a splatnosť mzdy či dĺžka výpovednej doby už nemusia byť uvedené ako povinné údaje. Záujemcovi o prácu stačí poskytnúť osobitnú písomnú informáciu len v prípade, ak o ňu požiada.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia