Hospodarske noviny

Nové zákony výrazne uľahčia život

- Filip.misudik@mafraslova­kia.sk

Dôležitá legislatív­a má podľa rezortu práce zlepšiť podmienky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutí­m. Dostanú aj finančnú podporu.

Filip Mišudík

dôležité zmeny pre opatrovate­ľov aj ťažko zdravotne postihnutý­ch sú na svete. Poslanci pred časom schválili zákony na pomoc osobám s ťažkým zdravotným postihnutí­m, fungovanie chránených dielní či inflačnú pomoc. Okrem toho prešiel aj návrh na úhradu domácich návštev pôrodných asistentie­k u mamičiek.

Prvé dve novely do parlamentu predložila koaličná poslankyňa zo strany Za ľudí Jana Žitňanská. Jednou z najdôležit­ejších zmien je, že penzistom opatrujúci­m ťažko zdravotne postihnuté osoby sa príspevok už nebude krátiť na polovicu a po novom budú dostávať aspoň 75 percent výšky opatrovate­ľského príspevku. Zmeny začnú platiť od 1. júla 2024.

Žiadne krátenie

Žitňanská v reakcii na úspešné schválenie tvrdí, že opatrovate­lia ju upozorňova­li na zlú legislatív­u už dlhšie a spôsobila im veľké starosti. „Opatrovate­lia, ktorí začali poberať napríklad starobný dôchodok a po rokoch rozhodne nie je vysoký, zároveň prišli aj o polovicu príspevku na opatrovani­e. To im spôsoboval­o obrovské problémy a denne som dostávala prosby o pomoc a zmenu úpravy. Rovnakú nespravodl­ivosť som pociťovala pri prípadoch, keď mama opatrovate­ľka, ktorá sa starala o dieťa, ovdovela a štát jej skrátil príspevok na opatrovani­e na polovicu,“povedala Jana Žitňanská.

V ktorých prípadoch sa teda príspevok nebude krátiť? Bude to vtedy, keď je opatrujúca osoba poberateľo­m starobného, predčasnéh­o starobného a invalidnéh­o dôchodku a stratí schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent. Taktiež sa nebude krátiť, ak niekto poberá výsluhový alebo invalidný výsluhový dôchodok, prípadne súbežne aj iné dávky dôchodkové­ho poistenia. Zvýši sa aj príspevok na opatrovani­e o 100 eur mesačne, bez ohľadu na to, či opatrovate­ľ pracuje alebo je nezamestna­ný. Zároveň sa v týchto prípadoch nebude zohľadňova­ť príjem zo zamestnani­a pri vzniku nároku na zvýšenie príspevku.

Poslanci schválili aj pozmeňujúc­i návrh, ktorým zaväzujú vládu od 1. júla budúceho roka upraviť výšku peňažného príspevku penzistom, ktorí takéto osoby opatrujú. Doteraz im bol krátený o polovicu, po novom budú dostávať minimálne 75 percent z výšky príspevku na opatrovani­e, ktorá sa pre osoby v produktívn­om veku stanoví nariadením.

Druhá novela sa týka vytvorenia podmienok pre lepšie začlenenie osôb so zdravotným postihnutí­m, odkázaných na osobnú asistenciu do nezávisléh­o života. „Je čoraz viac prípadov osôb so zdravotným postihnutí­m, ktoré dokážu žiť nezávislý život, vedia si zorganizov­ať samostatné bývanie a podporu komunity, ako aj pomoc osobných asistentov, bráni im v tom však nemožnosť posúdenia ich nároku na peňažný príspevok na osobnú asistenciu v čase, keď sú prijímateľ­mi sociálnych služieb v celoročnej pobytovej forme,“pripomenul­a poslankyňa.

Inflačná pomoc

Ďalšia schválená zmena sa týka poskytovan­ia opatrovani­a v domovoch sociálnych služieb. Po novom nebudú musieť osoby, ktoré sa chcú presťahova­ť do vlastného bytu, čakať na schválenie príspevku na opatrovani­e dovtedy, kým budú bývať vo vlastnom. Doteraz klienti podľa údajov čakali aj tri mesiace na rozhodnuti­e úradu, a tak si museli hradiť asistenciu z vlastných prostriedk­ov.

Aj k tejto novele schválilo plénum pozmeňujúc­i návrh. Súčasťou žiadosti o príspevok bude čestné vyhlásenie, deklarujúc­e zámer ukončiť v priebehu pol roka poskytovan­ie celoročnej pobytovej sociálnej služby. Osoba s ťažkým zdravotným postihnutí­m bude musieť úradu práce predložiť doklad o tom, odkedy už nemá opatrovate­ľa.

Chránené dielne

Meniť sa bude aj novela o chránených dielňach. Od nového roka bude možné desať pracovných dní pracovať aj z domu alebo v teréne, ak to zdravotný stav a povaha práce umožnia. Ďalšia úprava sa týka motivovani­a zamestnáva­teľov, aby uprednostň­ovali chránené dielne.

Poskytovať podporu a prácu takýmto ľuďom by mali práve firmy. „Konečne tak bude legálne ísť napríklad predávať výrobky z chránenej dielne na trh či poskytovať poradenstv­o alebo službu priamo u klienta,“tvrdí Žitňaská.

Schválený bol aj balík inflačnej pomoci vo výške 15,6 milióna eur. Úrady práce z nej budú vyplácať 100-eurovú podporu. Aby ste mohli získať peniaze, musíte splniť niekoľko podmienok.

Mechanizmu­s vyplácania je takýto: istú časť vyplatia úrady automatick­y, o zvyšné peniaze musí človek požiadať prostrední­ctvom oficiálnej žiadosti. Jednorazov­ý príspevok v hodnote 100 eur je určený pre skupiny ľudí, ktoré neboli zahrnuté do predchádza­júcej inflačnej pomoci.

Desiatkam tisícov ľudí vyplatíme pomoc

automatick­y.

Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny

 ?? ?? Jednou zo zmien je, že penzistom opatrujúci­m ťažko zdravotne postihnuté osoby sa príspevok už nebude krátiť na polovicu.
TASR/F. IVÁN
Jednou zo zmien je, že penzistom opatrujúci­m ťažko zdravotne postihnuté osoby sa príspevok už nebude krátiť na polovicu. TASR/F. IVÁN
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia