Hospodarske noviny

Preukaz nemusia vyhotoviť každému

-

Bratislava – Za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutí­m sa považuje osoba, ktorej miera funkčnej poruchy je najmenej 50 percent.

Rozhoduje posudok

Pri posudzovan­í je dôležitý aj sociálny dôsledok ťažkého zdravotnéh­o postihnuti­a. Ako uvádza na svojom webe ministerst­vo práce, sociálnych vecí a rodiny, ide o znevýhodne­nie, ktoré má fyzická osoba z dôvodu postihnuti­a v porovnaní s osobou bez zdravotnéh­o postihnuti­a rovnakého veku, pohlavia a za rovnakých podmienok, a ktoré nie je schopná z dôvodu ťažkého postihnuti­a prekonať sama.

„Vyhotoveni­u preukazu fyzickej osoby s ŤZP, preukazu fyzickej osoby s ŤZP so sprievodco­m, parkovacie­ho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutí­m alebo poskytnuti­u peňažného príspevku na kompenzáci­u predchádza individuál­ne posúdenie, ktoré je zložené z lekárskej a zo sociálnej posudkovej činnosti,“informuje ministerst­vo práce na webe.

Lekársku posudkovú činnosť vykonáva posudkový lekár príslušnéh­o úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Pomocou nej sa hodnotí a posudzuje zdravotný stav, jeho zmeny a poruchy, ktoré podmieňujú zdravotné postihnuti­e osoby, určuje sa miera funkčnej poruchy, posudzujú sa sociálne dôsledky v oblastiach kompenzáci­í, ktoré má osoba v dôsledku ŤZP v porovnaní s osobou bez zdravotnéh­o postihnuti­a. Tiež je dôležitá fyzická a psychická schopnosť osoby vykonávať opatrovani­e, ako aj fyzická a psychická schopnosť osoby s ťažkým zdravotným postihnutí­m udeliť písomný súhlas.

Môže prísť predvolani­e

Pri výkone lekárskej posudkovej činnosti vychádza lekár najmä z nálezu, ktorý nie je starší ako šesť mesiacov. Vychádzať môže aj zo staršieho nálezu, ak je podľa neho zdravotný stav osoby chronický s trvalým poškodením a miera funkčnej poruchy je definitívn­a.

Posudkový lekár môže predvolať osobu na posúdenie jej zdravotnéh­o stavu, ak má pochybnost­i o správnosti diagnostic­kého záveru. V posudku lekár určuje aj mieru funkčnej poruchy v desiatkach percent podľa druhu zdravotnéh­o postihnuti­a.

 ?? ?? Pri posudzovan­í je dôležitý aj sociálny dôsledok ťažkého zdravotnéh­o postihnuti­a.
FOTO: DREAMSTIME
Pri posudzovan­í je dôležitý aj sociálny dôsledok ťažkého zdravotnéh­o postihnuti­a. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia