Hospodarske noviny

Višňové naberá meškanie. Bude najskôr o dva roky

Chýbajúca diaľnica pri Žiline drží v šachu miestnych obyvateľov aj tranzitnú dopravu. Kľúčový tunel na severe sa stavia takmer už 25 rokov.

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Keď sa pred dvoma rokmi zmenil staviteľ tunela Višňového, vodičom aj celému regiónu pri Žiline svitla nádej. Čakanie na dokončenie diaľnice D1, ktorá popod horský masív Malej Fatry obíde Strečnians­ku úžinu, dostalo nový termín. Minister dopravy Andrej Doležal vtedy upozorňova­l, že pre eurofondy je lehota na sprejazdne­nie úseku a vyfakturov­anie do konca roka 2023. Skanska prebrala objekt od slovensko-talianskeh­o konzorcia Dúha – Salini Impregilo a práce opäť rozbehla.

Napriek tomu však Višňové čelí ďalším sklzom. Po zistených nedorobkoc­h sa termín posunul na jeseň roka 2024. Okrem stavebnej časti je tu však aj ďalší dôvod na meškanie.

Chýba technológi­a tunela, bez ktorej sa diaľnica nemôže spustiť. Ide o vzduchotec­hniku, riadenie dopravy, požiarny systém a iné komponenty, ktoré sú dôležité pre bezpečný a plynulý chod.

Balík sa aktuálne ešte len súťaží, a to v odhadovane­j hodnote 71 miliónov eur. Termín na predkladan­ie ponúk sa po novom posunul na úvod marca. K tomu treba pripočítať predpoklad­anú dvojročnú lehotu na dodanie. Višňové preto bude pravdepodo­bne prejazdné najskôr v roku 2025.

„Už len to, že Národná diaľničná spoločnosť bude posudzovať najlepšiu ponuku, je samo osebe proces. Nehovoriac o vyhodnoten­í otázok a prípadných námietok. Aktuálna neistota spojená s predčasným­i voľbami môže taktiež urobiť nejaké zdržanie,“dodal Marek Frey, konateľ firmy Eltodo, ktorá má o dodanie technológi­í záujem. Bývalé vedenie diaľničiar­ov na tieto celky počítalo len so 45 miliónmi eur. Do tendra však medzičasom pribudli aj niektoré komponenty, ktoré sa mali realizovať v rámci nového strediska údržby.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia