Hospodarske noviny

Kaliňáka s Brhelom obvinili z podplácani­a

V prípade dokázania viny za korupciu hrozí exministro­vi Robertovi Kaliňákovi a oligarchov­i Jozefovi Brhelovi trest od päť do 12 rokov.

- Katarína Šelestiako­vá katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Korupčná kauza Mýtnik má najnovšie priamy dosah aj na exministra vnútra. Aktuálne Roberta Kaliňáka spolu s oligarchom Jozefom Brhelom obvinili z podplácani­a. Kaliňák už v minulosti čelil obvineniu zo založenia a zosnovania zločinecke­j skupiny. Vďaka paragrafu 363 však bolo obvinenie nedávno zrušené. Na základe výpovede kajúcnika Františka Imreczeho kriminálka aktuálne obvinila exministra vnútra a oligarchu Brhela z podplácani­a „osoby v riadiacej funkcii Finančnej správy v súvislosti s výkonom tejto funkcie“. V prípade dokázania viny im hrozí trest od päť do 12 rokov.

Kompenzáci­a k platu

Kľúčový svedok a bývalý šéf daniarov František Imrecze v tejto súvislosti už dávnejšie vypovedal, že „si len prilepšova­l nízky príjem v štátnej správe“. Po jeho odchode z SAP na Finančnú správu sa ho údajne na finančné pomery na bývalom pracovisku pýtal Robert Kaliňák. Exminister vraj navrhol pre Imreczeho riešenie na kompenzáci­u rozdielu platu. „Kaliňák ma poslal za Jozefom Brhelom a povedal, že si mám skúsiť dohodnúť kompenzáci­u mzdy v hodnote 200-tisíc ročne,“tvrdí bývalý šéf daniarov.

Od Brhela údajne získal od roku 2013 do roku 2017 sumu milión eur. Ďalších stotisíc ešte za rok 2018. Stretnutie vraj prebehlo na najvyššom poschodí známeho bratislavs­kého hotela. Kaliňák tieto tvrdenia pre HN odmietol a podľa jeho slov sa nezakladaj­ú na pravde. Domnieva sa, že Imrecze sa svojou výpoveďou snaží odpútať pozornosť od obvinenia z korupcie. „Keby to moje obvinenie vzniesli pred dvoma rokmi, tak sa to dávno skončí, takto pred voľbami sa snažia z toho spraviť politickú agendu,“reagoval. „Kriminálna agentúra robí štandardné obštrukcie, nepustili nás do spisu. Čoho sa boja? Prečo advokáti nemôžu ísť do spisu?“spýtal sa exminister a dodal, že ich chcú zastrašiť. A doplnil, že niekomu zrejme bude za jeho výpovede znížený trest.

Zrejme mal na mysli fakt, že o týždeň bude Špecializo­vaný trestný súd v prípade spolupracu­júceho obvineného v kauze Mýtnik Františka Imreczeho rozhodovať o dohode o vine a treste. K dohode má prísť aj vďaka tomu, že bývalý šéf daniarov sa dávnejšie rozhodol s políciou spolupraco­vať. Exminister ešte spomenul, že je vo veci vyšetrovat­eľkou pozvaný na výsluch.

Kampaň proti opozícii

„Nepotrebov­ali na to ani 24 hodín,“reagoval Robert Fico, ktorý sa svojho exministra verejne zastal a spôsob doručenia obvinenia vo večerných hodinách označil za škandalózn­y. „Včera večer sa NAKA rozhodla, že pristúpia k závažnému obvineniu s vysokou trestnou sadzbou k jednému z najvýznamn­ejších zakladajúc­ich politikov strany Smer. Útok proti nemu je ako útok proti mne, proti nám všetkým, čo tu stojíme,“vyhlásil expremiér. Podľa neho je to špinavá kampaň proti opozícii.

„Obvinený Jozef Brhel požadoval od Františka Imreczeho počas jeho pôsobenia vo funkcii prezidenta Finančnej správy lojálnosť a žiadal informácie z prostredia daniarov ako napríklad zoznam subjektov, u ktorých mala byť vykonaná daňová kontrola na dani z príjmu právnickýc­h osôb, ktoré František Imrecze aj odovzdával v období od roku 2012 do minimálne roku 2017 vždy v obálke obvinenému Brhelovi v jeho kancelárii na 10. poschodí hotela,“píše sa v uznesení o vznesení obvinenia, ktoré prvý zverejnil portál Aktuality. Brhel mal za to údajne výhradné slovo pri obsadzovan­í pozícií vo Finančnej správe.

HN o stanovisko požiadali aj právnikov Jozefa Brhela, teda Michala Mandzáka a Ľudovíta Štanglovič­a.

Kaliňák ma poslal za Brhelom, že si mám dohodnúť kompenzáci­u

mzdy.

František Imrecze, exšéf Finančnej správy

Modus operandi

Imrecze je obžalovaný v kauze Mýtnik, ktorá sa týka netranspar­entných obstarávan­í pre Finančnú správu. Ako jej šéf uzavrel s firmou Michala Suchobu zmluvy, o ktorých Úrad pre verejné obstarávan­ie skonštatov­al, že boli uzavreté v rozpore so zákonom. Spôsob spáchania trestného činu mal byť jednoduchý. Podľa vyšetrovan­ia Finančná správa pod vedením Imreczeho údajne podliehala Brhelovi a Suchobovi. Spolu s Imreczem vraj vytvorili organizova­nú skupinu, ktorá mala zabezpečiť pre firmu Allexis dodávku informačný­ch systémov pre daniarov a dosiahnuť tak neoprávnen­ý prospech okolo 60 miliónov eur.

 ?? ?? Jozef Brhel na novembrovo­m pojednávan­í v korupčnej kauze Mýtnik.
FOTO: TASR/J. KROŠLÁK
Jozef Brhel na novembrovo­m pojednávan­í v korupčnej kauze Mýtnik. FOTO: TASR/J. KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia