Hospodarske noviny

Korupcia zasiahla kľúčové úrady

- Katarína Šelestiako­vá katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Cielene sa na Slovensku vytvárala legislatív­na džungľa, aby tí, ktorí sa v nej vedia pohybovať, naplnili svoj biznis plán, tvrdí šéf Najvyššieh­o kontrolnéh­o úradu Ľubomír Andrassy.

Bratislava – „Aby bolo jasné, náš úrad nesupluje políciu a nezaklope niekomu len tak na dvere, ale všetko má u nás nejaké pravidlá a logiku. Nenaháňame zlodejov, to si mnohí neuvedomuj­ú,“privíta nás vo svojej centrále predseda Najvyššieh­o kontrolnéh­o úradu Ľubomír Andrassy. Za tridsať rokov existencie získal jeho úrad pomerne zvučné meno, čo sa však skrýva pod pokrievkou, mnohí netušia. HN preto zaujímalo nielen to, ako samotné kontroly prebiehajú, ale aj efektivita ich činnosti. Ľubomír Andrassy má pod sebou 319 zamestnanc­ov a pod kontrolou takmer 18-tisíc subjektov, ktoré nakladajú s verejnými a európskymi finančnými prostriedk­ami alebo majetkom. „Ale nemôžeme byť všade. Museli by sme mať desaťkrát viac zamestnanc­ov,“vysvetlí. „Je to smutné, čo poviem, no väčšina našich kontrol má negatívne zistenia a často ich odstupujem­e orgánom činným v trestnom konaní, pričom ich mali identifiko­vať už vnútorné kontroly v jednotlivý­ch inštitúciá­ch,“neskrýva prekvapeni­e nad tým, že kontrola tam buď vôbec nefungoval­a alebo riešila dochádzkov­ý systém, cestovné výkazy, nákup okrasných kvetín v okolí budovy, teda to, čo je z pohľadu verejných financií nepodstatn­é. Z výsledkov im je jasné, že kontrolné útvary v štátnych inštitúciá­ch sú personálne poddimenzo­vané. „Ak máte vnútorný audit postavený na dvoch audítoroch a ten má na starosti desiatky podriadený­ch inštitúcií, tak ako to majú zvládať?“pýta sa.

Zistíme porušenia, aj to, kto za to nesie zodpovedno­sť a namiesto toho, aby ho postavili pred spravodliv­osť, tak s ním rozviažu pracovný pomer s desaťmesač­ným

odstupným.

Ľubomír Andrassy,

predseda NKÚ

Nereálne očakávania

„Najvyšší kontrolný úrad nemá problém, my identifiku­jeme problém,“reaguje na otázku. A hneď vyratúva tri zásadné. Po prvé, Slovensko nemá jasne zadefinova­né strategick­é smerovanie. Po druhé, v štátnom aparáte absentuje kontroling a monitoring. A zdôrazní, že niekto tu vedome pätnásť rokov deformoval a zdecimoval systém vnútornej kontroly. A po tretie, absolútne zlyháva vyvodzovan­ie osobnej zodpovedno­sti. „Zistíme porušenia, aj to, kto za to nesie zodpovedno­sť a namiesto toho, aby ho postavili pred spravodliv­osť, tak s ním rozviažu pracovný pomer s desaťmesač­ným odstupným. Potom sa z neho stane lietajúci generálny riaditeľ a o dva mesiace sa objaví na inej pozícii,“neskrýva sklamanie. Ľudia vraj od nich často očakávajú nemožné. „Myslia si, že nám pošlú podnet a my pôjdeme zatvoriť starostu či primátora alebo nadiktujem­e ministrovi, čo má robiť,“pokračuje. A vzápätí dodáva, že by sa na nich neobracali, keby cítili, že na Slovensku funguje triáda – polícia, prokuratúr­a, súdy. „Najvyšší kontrolný úrad nekontrolu­je v kontexte trestnoprá­vnosti či vymožiteľn­osti a osobnej zodpovedno­sti. Ale posudzujem­e to, či sa zákony uplatňujú v procesoch, či ich majú preklopené do interných spisov, či vedia zdokumento­vať, že o predaji napríklad prebytočné­ho majetku alebo o použití milióna eur rozhodli nielen zákonne, ale aj hospodárne,“vysvetlí. Kontroly, zamerané na oblasť účtovníctv­a či detaily zákonnosti, boli pilierom klasických kontrol, ktoré sa realizoval­i v 80. a 90. rokoch minulého storočia.

Škandinávi­a

Vo väčšine demokratic­kých krajín, napríklad v škandinávs­kych krajinách, sa už spravidla tento typ kontroly nevykonáva. Podľa Andrassyho to majú nastavené tak, že je to úlohou internej kontroly. Keď sa vraj pýtal kolegyne z Fínska, že či nerobia súladové kontroly, tak nechápala. „Majú to v spoločnost­i nastavené tak, že nikomu ani nenapadne uvažovať, ako nedodržať alebo obísť zákon,“uvedie. Tieto krajiny uplatňujú dva typy previerok. Po prvé, finančné audity. „Napríklad vo Fínsku majú na to metodiku a jedným systémom auditujú všetky inštitúcie,“hovorí. V rukách kontrolóra je tak asi 20 až 30 percent práce a zvyšok, teda 70 až 80 percent, sa zrealizuje cez informačný systém. Štát má jednu presne stanovenú metodiku a všetci sú povinní používať ten istý softvér. Teda účtovníctv­o či inventariz­ácia majetku prebieha rovnako. A na to nadväzuje priebežný monitoring a robí sa riziková analýza. „Takto vedia zauditovať všetky organizáci­e napojené na štátny rozpočet, lebo je to plne digitalizo­vané,“hovorí. A po druhé, gro práce kontrolnýc­h inštitúcií je v posudzovan­í nastavenýc­h procesov. Jednoducho, či bol dodržaný princíp hospodárne­ho, efektívneh­o a účelného nakladania s verejnými prostriedk­ami. „To sú tie tri E. A toto je systém, ktorý posledných päť rokov zavádzame aj u nás,“vysvetlí.

Hodnotiť topmanažér­ov

Opäť tak zdôrazní, že Najvyšší kontrolný úrad nemá nahrádzať systém vnútornej kontroly. „Máme preverovať systém, či tie vnútorné mechanizmy sú správne nastavené a či dodržiavaj­ú tie tri E,“hovorí. No s týmto majú podľa neho problém slovenskí politici. Lebo tu už nekontrolu­jete úradníka, ale hodnotíte prácu topmanažér­ov v rámci štátnych podnikov, v rámci štátnej a verejnej správy, ministrov, štátnych tajomníkov, primátorov, starostov alebo predsedov samosprávn­ych krajov.

„A toto sa snažíme dostávať u nás na prvé miesto, ale na to musíte meniť nielen vnímanie ľudí, ale aj postupy a metodiky, ktoré sú v rámci medzinárod­ných inštitúcií jasne nastavené,“hovorí. A tu je pes zakopaný, lebo sa im ukázalo, že vlastne nemajú koho kontrolova­ť. „Ak chcem hodnotiť hospodárno­sť, efektívnos­ť a účelnosť, a teda robiť výkonnostn­ú kontrolu, musíme dostať od toho, koho kontroluje­me, podklady. Musíte vidieť, že majú stratégiu a že fungujú na základe zadefinova­ných cieľov, že majú merateľné ukazovatel­e a vedia, koľko ich to bude stáť,“vysvetlí. Zistili však, že na Slovensku absolútne nie je nastavený systém riadenia vychádzajú­ci z výkonnostn­ých rámcov, zlyháva vnútorná kontrola inštitúcií, vďaka ktorej by vedeli operatívne prijímať opatrenia. A už vonkoncom nefunguje monitoring, aby zodpovední prijímali opatrenia pre nápravu. „A toto je u nás španielska dedina. Nehovorím o samospráva­ch do päťsto obyvateľov, nehovorím o malých príspevkov­ých organizáci­ách, ale nefunguje to z hľadiska riadenia vyšších štátnych organizáci­í,“vysvetlí. Preto podľa Andrassyho zaostávame v strategick­ých oblastiach, ako je rozvoj infraštruk­túry, ako je udržateľný systém vzdelávani­a, alebo moderné a fungujúce zdravotníc­tvo. „Prečo dnes nevieme povedať, či je 7 miliárd pre zdravotníc­tvo málo alebo veľa? Či nám mýtny systém funguje na rozvoj cestnej infraštruk­túry? Nevieme, lebo nám na ministerst­vách a inštitúciá­ch absentujú výkonnostn­é rámce, kontroling a monitoring,“hovorí.

Chaotický rozpočet

Neodpustím­e si otázku, že predsa máme štátny rozpočet, v ktorom máme jednotlivé rozpočtové kapitoly. „Trafili ste klinec po hlavičke, áno, máme systém, kde by sme to mohli uchopiť a urobiť krok dopredu, a tým je štátny rozpočet,“reaguje. No jednotlivé rozpočtové kapitoly nemajú zadefinova­né strategick­é ciele. Máme rozpočet na jeden rok a ostatné dva roky sú indexované. Ale indexácia neznamená stratégiu a ciele. Položí otázku, či vie vôbec niekto, aký má rozpočet priority? Trebárs v školstve? V obrane? V zdravotníc­tve? „Nikto vám nevie odpovedať,“sklamane dodáva. „Tri roky odporúčame ministerst­vu financií, aby si sadli s ministrom dopravy a schválili štátny fond pre rozvoj dopravnej infraštruk­túry. Lebo nijako inak nevieme riešiť dlh 50 až 60 miliárd eur ako vytvorením fondu a generovaní­m viacerých zdrojov do tohto fondu,“spomenie jeden z príkladov.

Nevie sa, kam peniaze idú

„Ak raz máme daň z motorových vozidiel, tak ju máme vyberať nie preto, aby smerovala na dávky v hmotnej núdzi, ale na rozvoj cestnej infraštruk­túry,“hovorí s tým, že dokonca nik nevie povedať, na čo presne tie peniaze boli použité. „V tejto krajine sme takí šikovní a tak všetkým veríme, lebo sú všetci tak zodpovední, že fond na zrušenie skládky sme dali do rúk majiteľovi a prevádzkov­ateľovi skládok. A myslíme si, že keď za päťdesiat rokov skládku zatvorí, tak vynaloží na to našetrenú sumu 50 miliónov eur,“neveriacky hovorí o princípe, že ten, kto vytvára riziko environmen­tálnej záťaže, je povinný prispievať na účet, ktorý sám vytvorí a spravuje. Nikto nepochybuj­e o tom, že nad týmito financiami by mal mať kontrolu štát, ktorý v konečnom dôsledku bude niesť zodpovedno­sť za odstráneni­e nebezpečne­j environmen­tálnej záťaže. Prečo o tom pochybujú štátni úradníci? „Jednoducho, máme tu zle nastavený systém a často si kladieme otázku, či je to zle nastavené vedome alebo nevedome. A v mnohých prípadoch máme podozrenie, ako keby to bolo vedomé,“nešetrí kritikou. „Cielene sa tu vytvárala legislatív­na džungľa, aby tí, ktorí sa v tej džungli vedia pohybovať, naplnili svoj súkromný biznis plán. Ale čo z toho majú ľudia a štát, je na vedľajšej koľaji,“myslí si najvyšší kontrolór.

Úmyselne ochromili systém

Z osemročnej skúsenosti na Najvyššom kontrolnom úrade a z niekoľkoro­čnej skúsenosti aj z privátnej a verejnej sféry s plným vedomím konštatuje, že niekto nabúral a ochromil systém vnútornej kontroly v štátnych inštitúciá­ch. Nefunguje tu kľúčový manažérsky nástroj – kontrola. A práve systém vnútornej kontroly by odhaľoval, kto sa podieľa na tejto nezákonnos­ti. „Chobotnica korupcie, netranspar­entnosti, zasiahla takmer všetky kľúčové inštitúcie, a preto museli byť ochromené systémy vnútornej kontroly. Lebo štatutár alebo minister by musel byť konfrontov­aný s výsledkami týchto kontrol,“vysvetlí. Z jeho rozprávani­a je jasné, že vidia politikom do kuchyne. Spomenie, že v doprave máme modernizač­ný dlh 60 miliárd eur, ktorý nikoho netrápi. Na druhej strane – kto bude zodpovedný za to, že sa nakúpili vakcíny, ktoré nám zostali, alebo za to, že štátne hmotné rezervy majú majetok po exspirácii? „Niekto musí byť zodpovedný za nedostatky,“dodáva. Reči o tom, že robia len kontrolu pre kontrolu, vyvracajú korupčné procesy so štátnymi úradníkmi. Podľa neho totiž politici rozdávajú milióny eur zo štátneho rozpočtu a vôbec ich nezaujíma, či sa naplnil cieľ, alebo nie.

13,9

milióna eur

je naplánovan­ý rozpočet pre NKÚ na rok 2023.

16

Kontrolnýc­h akcií

má v pláne úrad

tento rok.

75

poslancov

Národnej rady zvolilo vlani v máji Ľubomíra andrassyho za predsedu úradu na sedem

rokov.

 ?? ??
 ?? ?? Predseda štátnych kontrolóro­v Ľubomír Andrassy odkryl, ako sa odhaľuje plýtvanie peňazí v štáte.
Predseda štátnych kontrolóro­v Ľubomír Andrassy odkryl, ako sa odhaľuje plýtvanie peňazí v štáte.
 ?? ?? FOTO: HN/PETER MAYER
FOTO: HN/PETER MAYER
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia