Hospodarske noviny

Všetky páky ECB

- Mário Blaščák ©hn komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

ECB zvýšila základnú úrokovú sadzbu o očakávanýc­h 50 bázických bodov a cena kapitálu v eurách sa tak rýchlejšie priblížila tej dolárovej. Deň predtým totiž americký Fed zvýšil sadzby o štvrť percenta.

Jeho šéf Jerome Powell síce naznačil, že priškrcova­niu menovej politiky nie je koniec a ďalšie dve kolá štvrťperce­ntného pridusenia apetítu po úveroch sú predo dvermi, no investori už teraz šípia slabnutie cyklónu a v snahe zarobiť sa ženú do väčšieho rizika. Dôvody globálneho zásahu centrálnyc­h bánk súvisia s infláciou, ktorú sa snažia skrotiť po tom, čo sa im odtrhla z reťaze. Zimný pokles cien energií v eurozóne mierne utlmil inflačnú dynamiku, tá však v jadre ostáva na historický­ch maximách. Guvernér NBS Peter Kažimír naznačil „dve 50-ky“a ECB tú marcovú pribila k rozhodnuti­u už teraz, robiac z nej nevyhnutno­sť. Úrokový diferenciá­l hlavných mien sa scvrkne na pol druha percenta v prospech dolára. Odhodlanie Lagardovej družine zjavne nechýba. V takom prostredí je septembrov­ý pád eura pod paritu s dolárom dávno zabudnutou minulosťou a dnes má euro o deväť percent prevahu. Ak bude tento trend pokračovať a ekonomike sa podarí vyhnúť infernu recesie tak ako v poslednom kvartáli minulého roka, tak cez lacnejšie komodity, ktoré sa obchodujú v dolároch, budú aj plamene inflačného ohňa menšie. No, či bude euro silnejšie, inflácia miernejšia a hospodársk­y rast ostane na hladine, to je všetko hudba ďalekej a podmienene­j, nie blízkej budúcnosti.

Vyššie mzdové nároky a šponovanie trhu práce, kde dopyt prevyšuje ponuku, budú búchať na dvere čoraz intenzívne­jšie. No na tie nemá ECB žiadne páky.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia