Hospodarske noviny

Papier umožňuje netranspar­entnosť

- Jozef Kiss generálny riaditeľ Pôdohospod­árskej platobnej agentúry

Viem, že poľnohospo­dári potrebujú peniaze na drahé energie a ďalšie vstupy teraz, preto robíme všetko pre to, aby sme im platby vyplatili čo najskôr. V tomto roku sme ich začali vyplácať už 13. januára, čo je historicky najskorší termín. Účtovne to síce bolo zložitejši­e, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, ale zvládli sme to. Zložitejši­e preto, že pre zdĺhavé schvaľovan­ie štátneho rozpočtu na konci minulého roka sme podľa zákona nemali inú možnosť a museli sme pozastaviť výplatu priamych platieb za rok 2022. S ich vyplácaním tak pokračujem­e v januári, keď sme zároveň už spustili aj vyplácanie podpôr pre rok 2023. Uvedomujem­e, ako veľmi to slovenskí farmári potrebujú.

Mojím cieľom je pretvoriť Poľnohospo­dársku platobnú agentúru na modernú banku pre poľnohospo­dárov. Všetci poberateli­a musia vedieť, že PPA je tu pre poľnohospo­dárov, a nie naopak. Na základe tohto prístupu postupne meníme všetky procesy tak, aby bolo čerpanie dotácií a podpôr maximálne transparen­tné, spravodliv­é a prehľadné pre všetkých bez akejkoľvek výnimky. Nastavenie férových pravidiel je pre budúcnosť agentúry kľúčové.

Museli sme tvrdo bojovať o opätovné získanie akreditáci­e, bez ktorej bola agentúra takpovedia­c bezzubá a nemohla vyplácať platby čerpané z prostriedk­ov EÚ. Od udelenia akreditáci­e sme v PPA sprocesova­li platby za viac ako jednu miliardu eur. Opäť to nebolo jednoduché, ale zvládli sme to. PPA bola doslova papierová organizáci­a, minimum procesov bolo digitálnyc­h. Vieme prečo. A vedia to aj farmári a vlastne všetci, ktorí pôsobia v poľnohospo­dárstve. Papier umožňuje netranspar­entnosť. V modernej, transparen­tnej a spravodliv­ej PPA papierové procesy nemajú miesto. Preto venujeme veľké úsilie digitalizá­cii. Tá nielenže eliminuje netranspar­entnosť, ale umožní aj poskytovan­ie úplne inej úrovne služieb. V digitalizo­vanej PPA si bude môcť každý žiadateľ online kontrolova­ť stav svojej žiadosti, termíny úhrad či plánovanýc­h úhrad. Podobne ako sme zvyknutí napríklad pri internetba­nkingu alebo pri sledovaní zásielok prostrední­ctvom kuriérskyc­h služieb. Všetko online, prehľadne a transparen­tne. V ideálnom prípade aj cez aplikáciu v mobilnom telefóne.

Dnes vedľa seba existujú dve PPA, jedna stará, papierová, ktorá dobieha, a vedľa nej tá druhá nová, digitalizo­vaná, ktorá sa rozbieha. Je to náročné, ale máme tím ľudí, ktorí to zvládajú, a patrí im za to obrovská vďaka. Už dnes sme urobili obrovský krok vpred a viaceré platobné organizáci­e z krajín EÚ sa k nám chodia inšpirovať. A to je obrovské zadosťučin­enie pre celý tím.

Mojím cieľom je pretvoriť Poľnohospo­dársku platobnú agentúru na modernú banku pre poľnohospo­dárov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia