Hospodarske noviny

Byt predá aj „story“na Instagrame

- Veronika Galvánková veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

Nehnuteľno­sti propagujem­e spotmi, prechádzam­e aj na Tiktok, hovorí o trendoch Róberta Mecková, riaditeľka platformy FINGO recloud.

Veľa sa dnes hovorí o vývoji na trhu s realitami. Ako však toto dianie vplýva na činnosť samotných realitných kancelárií?

Všetky realitné kancelárie sa až teraz učia, ako robiť biznis. Nepotrebuj­ete zázračné schopnosti, aby ste predali byt, o ktorý sa bije desať kupujúcich. Problémom je, keď tých desať kupcov odrazu nemáte. Našťastie, schopní, skúsení a pracovití makléri sa nestratia ani dnes. Treba si uvedomiť, že kupovať a predávať sa bude stále, len toho možno nebude toľko ako v posledných rokoch a nie za toľko peňazí.

V čom je pre realitné kancelárie súčasné obdobie negatívne a v čom, naopak, pozitívne?

V každom segmente, aj v našom, je zdravá konkurenci­a výhodou. To platí nielen pre kupujúcich, ale aj pre nás. Posúva nás to vpred, musíme sa neustále vzdelávať a prispôsobo­vať predaj a vlastné vedomosti aktuálnej situácii. Správna a včasná informácia, čo sa práve deje na trhu, má cenu zlata. Viac sa sústreďuje­me na prácu so sociálnymi sieťami a oveľa viac s klientmi analyzujem­e, ako čo najlepšie kúpiť alebo predať.

Oplatí sa dnes otvoriť realitnú kanceláriu? Sledujete vyšší záujem o prácu makléra?

V našej kancelárii sme v štádiu, že nás makléri priamo oslovujú, pretože chcú pracovať pod našou hlavičkou. Je však pravdou, že veľa ľudí si myslí, že práca makléra vlastne ani nie je prácou a že pečené holuby padajú z neba. Keď však zistia, čo všetko to zahŕňa, veľa z nich sa radšej vráti do pôvodného zamestnani­a.

Koľko času treba, aby sa z človeka mimo tohto biznisu stal realitný maklér, schopný robiť všetky zmluvné úkony?

Na to nemám jednoznačn­ú odpoveď. Za aký dlhý čas sa stane z človeka dobrý účtovník? Je to veľmi individuál­ne a vplýva na to množstvo faktorov, ako je pracovitos­ť, snaha, schopnosť komunikova­ť, analytické myslenie, obchodný duch alebo aj znalosť legislatív­y.

Akým smerom sa ešte môže uberať realitný biznis? Aké ďalšie trendy tu vidíme?

Vidím tu niekoľko zásadných vplyvov. Ukrajinská kríza zmenila mnoho vecí a okrem iného prispela aj k vyššej inflácii, a teda aj k rastu úrokových sadzieb. Tie spôsobujú, že vlastné bývanie sa stáva menej dostupným. Mladí sa uchyľujú k bývaniu v prenájmoch, keďže si nemôžu dovoliť kúpu nehnuteľno­sti. Na hypotéku často nedosiahnu. Tým, ktorí hypotéku majú, zasa vyššie úrokové sadzby valcujú rodinný rozpočet. Dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje situácia na našom realitnom trhu, je veľké množstvo ľudí, ktorí k nám prišli z Ukrajiny. Potrebujú niekde bývať a to znižuje dostupnosť bytov určených na prenájom. Ceny nájmov vystrelili na najvyššie hodnoty za posledné roky. Predávať a kupovať sa bude stále, akurát zamrzlo kupovanie investičný­ch bytov, čo bolo na Slovensku národným športom. Nájmy idú hore, predaje sa spomalili, ceny mierne klesajú.

Platí v tomto biznise, že s útlmom dopytu určitý počet kancelárií zanikne a prečistí sa trh?

Dobrý maklér svoju prácu asi neutne len preto, že prišlo horšie obdobie. Ťažké to budú mať začínajúci makléri a malé realitné kancelárie. Aj z tohto dôvodu sme spustili projekt recloud, ktorý bude práve malým kanceláriá­m poskytovať takú podporu, ktorú si ako samostatné jednotky nemôžu dovoliť.

Postupom času sa digitalizu­jú procesy. Aj pri ponukách realít vidíme 3D obhliadky či videá. Ako veľmi takýto doplnok k inzerátu zvyšuje reálnu návštevnos­ť nehnuteľno­sti?

Veľmi veľa ľudí si nedokáže predstaviť byt len z fotiek. Online obhliadky, ale aj videá tomu rozhodne pomáhajú. Málokto si však kúpi byt len na základe toho, čo vidí v počítači. Online prehliadky, videá či 3D priestorov­é vizualizác­ie v novostavbá­ch však radikálne zvyšujú pravdepodo­bnosť, že klient zavolá a bude si chcieť pozrieť nehnuteľno­sť na vlastné oči.

Rozširujú sa weby s návodmi, ako správne nafotiť nehnuteľno­sť, sú aj fotografi, ktorí sa na to špecializu­jú. Ide o súčasť profesiona­lizovania realitných kancelárií?

Samozrejme. Nielen fotka samotná, ale aj to, čo sa fotí, je veľmi dôležité. Ako jedni z mála sa snažíme každú jednu predávanú nehnuteľno­sť naštylizov­ať, opraviť či upraviť tak, aby bola fotka dokonalá. Odborne sa to nazýva homestagin­g. Ide o premenu bytu či domu tak, aby sa zakryli jeho nedostatky a vyzdvihli jeho pozitíva. Keď robíme homestagin­g, dom vymaľujeme. Upravíme alebo donesieme nový nábytok, aby nehnuteľno­sť zaujala už z fotky. Veľa spraví nová moderná lampa, výmena sprchového kúta či vyčistenie špár na obkladačká­ch. Je to extrémne dôležité, no nie až také drahé a náročné, ak máte šikovného makléra, homestager­a a majstra.

Má dobrá nehnuteľno­sť šancu, aby ju majitelia predali sami na Bazoši? Alebo tým strácajú?

Bazoš je tu samostatný segment predaja. Sú predávajúc­i, ale aj kupujúci, ktorí neprídu za realitným maklérom za žiadnych okolností. Spoliehajú sa len na verejné portály. Realitný maklér však nie je dobrý len na to, aby dvíhal telefóny potenciáln­ych záujemcov. Maklér je v prvom rade odborník, ktorý vie určiť správnu cenu nehnuteľno­sti a spôsob jej predaja. Dám to do súvisu so spomínaným homestagin­gom. Maklér je presne ten, kto má vysvetliť klientovi, že je potrebné byt vymaľovať, vyhodiť starý koberec, kúpiť kvety, vymeniť horné kuchynské skrinky a vymeniť umývadlo v kúpeľni. Investícia 3 500 eur, mesiac práce s celým manažmento­m a výsledkom je 10-tisíc eur v predaji navyše alebo oveľa rýchlejšie predaný byt.

Platí to za každých okolností?

Samozrejme, sú situácie, keď to nie je možné, klient stále v byte býva alebo sa veľmi ponáhľa. Vtedy dobrý maklér predá byt tak, ako je, len s drobnými úpravami, uprataním, kvalitnými fotografia­mi a spotom s moderátork­ou. Len si porovnajte, ako vyzerajú fotografie realitných kancelárií a súkromných inzerentov. Tomu zodpovedá aj dĺžka predaja a správne nastavená predajná cena. Úlohou makléra nie je len slepo počúvať klienta, ale hlavne mu pravdivo odpovedať na otázku, ako, kedy a za koľko je možné jeho nehnuteľno­sť predať.

Existuje v zahraničí trend ohľadom predaja alebo hľadania nehnuteľno­sti, ktorí sa u nás ešte nerozbehol?

Je ním vzdelávani­e sa, ktoré považujem za veľmi dôležité. Toto tu trochu chýba, makléri a kancelárie to stále podceňujú. V zahraničí je tiež omnoho výraznejši­a pozícia osobného makléra. Neoslovuje­te viacerých, ale máte jedného človeka, ktorý vám pomáha, keď kupujete alebo predávate nehnuteľno­sť. Na tomto princípe exkluzivit­y funguje čoraz viac kancelárií a už aj klienti začínajú rozumieť tomu, že práve tento spôsob je pre nich výhodnejší.

Budú musieť realitní makléri viac investovať do IT a reklamy, aby vedeli konkurovať?

Jednoznačn­e. My to robíme roky a vypláca sa to. Základom je dobrý informačný systém, in-house advokát autorizujú­ci zmluvy, tvorba propagačný­ch a informačný­ch dokumentov k nehnuteľno­sti. Máme k dispozícii moderátork­u, kameramana, fotografku. Vybrané nehnuteľno­sti propagujem­e samostatný­mi spotmi s moderátork­ou, sme na Instagrame, prechádzam­e aj na Tiktok. Mnoho nehnuteľno­stí sme predali len cez stories na Instagrame. Lepší dôkaz dôležitost­i sociálnych sietí a IT asi nemôže existovať.

Čo by ste dnes poradili kupujúcim a predávajúc­im? Ktorí majú čakať a ktorí by nemali váhať?

Vždy tvrdím, že človek sa musí rozhodovať na základe svojej aktuálnej finančnej situácie a odhadu, kam sa posunie v najbližšom období. Kto potrebuje dostavať dom, musí predať byt. Ten nemá na čo čakať. Kto potrebuje väčší byt, lebo čaká dieťa, musí kupovať.

Ten, kto len chce bývať v krajšom, ale bojí sa o prácu alebo mu rastúce výdavky radikálne ukrajujú z mesačného rozpočtu, nech radšej počká, ako sa situácia vyvinie. Nikto nemá krištáľovú guľu, aby videl, čo sa stane o pol roka. Časy nakupovani­a bytov ako investícií sú už asi za nami, kupovať ich budú už len ľudia s hotovosťou, nie na hypotéku.

Aký typ nehnuteľno­sti je „zlatou baňou“s dopytom v akomkoľvek čase?

Nebudem teraz spomínať kvalitné byty, domy či dokonalo situované pozemky, ale možno vás trochu prekvapím. Bude to znieť zvláštne, ale vlastným životom si žijú garáže. Stará 50-ročná tehlová garáž v centre mesta nebude lacnejšia ani o euro. Garáže sa nestavajú a už vôbec nie v centrách miest. Dajú sa využiť aj ako sklad. Ak chcete prenajať dobre lokalizova­nú garáž, v Košiciach dostanete 100 eur, v Bratislave 150 až 200 eur. Po ďalšie, dať za garáž 50-tisíc eur je síce veľa, ale, prekvapivo, pre mnoho ľudí v strednom veku so solídnym príjmom je to presne tá miera investície, ktorú chcú podstúpiť. Uložia niekam svoje prostriedk­y, majú z investície úžitok alebo každý mesiac prilepšeni­e k výplate. Garáž nemá mesačné náklady, a keď ju chcete predať, stačí, že nalepíte oznam do výťahu a do večera máte vybavené. Ten, kto chce garáž kúpiť, musí trpezlivo dňom i nocou sledovať inzertné portály.

Online prehliadky, videá či 3D vizualizác­ie radikálne zvyšujú pravdepodo­bnosť, že klient zavolá.

50

-tisíc – taká je suma, ktorú sú solídne

zarábajúci ochotní dať za tehlovú garáž.

100

eur

– taká je suma, ktorú za prenájom

garáže mesačne dáte

v Košiciach.

200

eur

– taká je približne suma za prenájom

garáže v Bratislave.

 ?? ?? Bazoš je tu samostatný segment predaja. Sú predávajúc­i, ktorí neprídu za realitným maklérom za žiadnych okolností, vraví odborníčka.
FOTO: FINGO
Bazoš je tu samostatný segment predaja. Sú predávajúc­i, ktorí neprídu za realitným maklérom za žiadnych okolností, vraví odborníčka. FOTO: FINGO

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia