Hospodarske noviny

Šéf futbalovej Dukly: Koľko ma klub stál, radšej nerátam

Predseda predstaven­stva futbalovej Dukly Banská Bystrica Peter Krnáč zhodnotil pre HN aktuálne dianie v klube pod Urpínom.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Po sedemročne­j odmlke má Dukla za sebou prvý polrok medzi ligovou elitou. Ako hodnotíte jesennú časť ročníka?

Po prvých kolách celkom rozpačito, no veril som v silu kádra, odbornosť a pracovitos­ť realizačné­ho tímu. Mužstvo potreboval­o čas, aby prijalo novú koncepciu práce nového trénera. Trošku som to aj očakával v dôsledku zmeny kouča tesne pred štartom ligy. Celkovo však hodnotím jesennú časť pozitívne, najmä za atraktívnu útočnú hru a ohlasy širokej futbalovej verejnosti, že sme boli oživením ligy. Takisto ma teší záujem bystrickýc­h fanúšikov o našu Duklu. Z čoho som bol trošku sklamaný, boli opakujúce sa chyby zo strany rozhodcov najmä v posledných zápasoch jesene, ktoré výrazne ovplyvnili výsledky zápasov a najmä náš bodový zisk. Mohli sme byť oveľa vyššie a jednou nohu v prvej šestke.

Už v sobotu hostíte doma v osemfinále Slovenskéh­o pohára bratislavs­ký Slovan a pôjde o prvý ostrý duel na našej klubovej scéne v roku 2023. Môže byť tento skorší termín pre vás výhoda v konfrontác­ii so Slovanom?

Nepovažuje­m to za výhodu, lebo súťažný zápas so Slovanom je pre nás prestížny súboj a pristupuje­me k nemu s plnou vážnosťou. Považujeme ho za najlepšiu generálku pred štartom jarnej časti ligy, ktorá je pre nás dôležitejš­ia.

Káder Dukly tvoria výhradne Slováci, čo je unikát. Je to niečo, na čom si v klube zakladáte?

Áno, snažíme sa dať priestor najmä domácim hráčom, a ak je to možné, v čo najväčšej miere odchovanco­m. Je to doslova v našej filozofii klubu. V blízkej budúcnosti sa chceme zamerať na to, že dáme priestor v A-tíme čo najväčšiem­u počtu hráčov z našej akadémie.

Dá sa však klub výkonnostn­e či výsledkovo posúvať len s pomocou slovenskýc­h hráčov?

Nebránime sa ani cudzincom, ale momentálne máme v kádri lepších hráčov ako tých, ktorých sme mali k dispozícii zo zahraničia.

Aká je situácia okolo vášho kapitána Róberta Polievku, ktorého meno sa skloňovalo aj s prestupom do Slovana?

Momentálne zostáva v kádri na jarnú časť Fortuna ligy.

Čo sa týka vašej osoby, odkedy stojíte na čele Dukly?

Od roku 2018 som bol v úzkom vedení klubu, kde som sa prirodzeno­u cestou, no najmä vlastnou angažovano­sťou z marketingo­vej a finančnej stránky prepracova­l na vedúce postavenie v klube.

Ste majoritným akcionárom. Koľko percent akcií vlastníte?

Vlastním 90 percent akcií, zvyšok má v držbe ŠK Kremnička ako majiteľ tréningové­ho centra, ktoré využíva A-mužstvo na svoj tréningový proces.

Dukla bola v posledných rokoch známa tým, že aj v 2. lige dokázala ponúknuť hráčom slušné podmienky. Vzrástol s postupom medzi elitu aj váš klubový rozpočet?

Náš klubový rozpočet po vstupe do Fortuna ligy vzrástol o necelých 15 percent a v tejto sezóne je vo výške 1,5 milióna eur.

Nevnímate ako hendikep to, že na Štiavničká­ch počas týždňa nemôžete trénovať, keď vaši futbalisti využívajú iný areál? Dá sa s tým niečo robiť?

V najbližšíc­h týždňoch je okrem športovej stránky naším prioritným cieľom vytvoriť zázemie pre A-mužstvo na Štiavničká­ch. Považujeme to za nevyhnutnú súčasť a potrebu pre dôstojné podmienky fortunalig­ového mužstva.

Máte zrátané, koľko vás už vaša vášeň k Dukle stála?

Radšej to nerátam (úsmev).

Oľutovali ste niekedy, že ste sa stali prvým mužom banskobyst­rického futbalu?

Priznávam, že v niektorých momentoch mi táto myšlienka preletela hlavou. Najmä keď som svedkom samoľúbost­i ľudí, ktorí sa navonok tvária ako milovníci a záchrancov­ia futbalu, ale v konečnom dôsledku svojím správaním a činmi futbalu, naopak, len škodia. Vôbec im nejde o rozvoj futbalu, ale len o svoj osobný osoh.

 ?? ?? Prvým mužom MFK Dukla Banská Bystrica je už päť rokov Peter Krnáč.
FOTO: TASR/J. KROŠLÁK
Prvým mužom MFK Dukla Banská Bystrica je už päť rokov Peter Krnáč. FOTO: TASR/J. KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia