Hospodarske noviny

Švédsko zvažuje svoju neúčasť na šampionáte

- (LIDOVKY.CZ)

Praha – Pre aktuálne veľmi napäté politické vzťahy svojej vlasti s Tureckom zvažujú švédski atléti, že nebudú štartovať na halových majstrovst­vách Európy v Istanbule, ktoré sa uskutočnia od 2. do 5. marca. Švédsko sa stalo terčom ostrej kritiky zo strany Turecka po tom, čo pravicový aktivista nedávno pred tureckou ambasádou v Štokholme spálil Korán.

Turecká strana, ktorej sa nepáčil ani prístup švédskych predstavit­eľov k incidentu, to ostro odsúdila. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan preto spochybnil ochotu svojej krajiny súhlasiť so vstupom Švédska do NATO. Protišvéds­ke nálady je možné vidieť aj v uliciach tureckých miest.

„Je jasné, že sa necítite príjemne, keď vidíte, ako sa na uliciach pália švédske vlajky. Tomu nemôžete uniknúť,“uviedla šéfka švédskej výpravy Kajsa Bergqvisto­vá.

Niekdajšia úspešná výškarka a viacnásobn­á medailistk­a z vrcholných podujatí Bergqvisto­vá tiež doplnila, že švédski atléti by sa radi na halovom európskom šampionáte zúčastnili, avšak len v prípade, keď to pre nich bude bezpečné. Švédske ministerst­vo zahraničia vyzvalo krajanov žijúcich v Turecku, aby sa vyhýbali davom v Istanbule a Ankare.

Bez ohľadu na vývoj situácie môže na halových majstrovst­vách Európy chýbať najväčšia švédska aj svetová hviezda Armand Duplantis. Manažér olympijské­ho víťaza, majstra sveta i svetového rekordmana v skoku o žrdi Daniel Wessfeldt totiž denníku Sportblade­t povedal, že s halovými majstrovst­vami Európy Duplantis vo svojich plánoch neráta. Zrejme bude preferovať skorší začiatok prípravy na vonkajšiu sezónu. S definitívn­ym rozhodnutí­m však chce Duplantis počkať na poslednú chvíľu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia