Hospodarske noviny

Dokončenie tunela Višňové sa predlžuje

-

O tom, kedy dokončia stavbu, dnes nerozhoduj­e staviteľ. Projekt sa zasekol na tendri pre techniku. Jeho termín presunuli diaľničiar­i na marec.

Tomáš Garai

tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Chýbajúca diaľnica pri Žiline drží v šachu miestnych obyvateľov aj tranzitnú dopravu. Tunel Višňové sa stavia už takmer dva a pol desaťročia a termíny otvárania sa vzďaľovali hneď niekoľkokr­át.

Po legendárne­j kontrole z vtáčej perspektív­y, ktorú tu urobil expremiér Peter Pellegrini vo vrtuľníku, stavbu opustilo taliansko-slovenské konzorcium, ktoré len predvlani nahradila švédska Skanska. Tá síce podpísala zmluvu, na základe ktorej mal byť úsek D1 medzi Lietavskou Lúčkou a Dubnou Skalou hotový do konca tohto roka, po zistených nedorobkoc­h sa však termíny posunuli na jeseň roka 2024.

Neistota s voľbami

Paradoxne však o sprevádzko­vaní nerozhodne stavebná časť, ktorú zastrešuje Skanska, ale technológi­e tunela, bez ktorých sa diaľnica nemôže spustiť. Ide o vzduchotec­hniku, riadenie dopravy, požiarny systém a iné komponenty, ktoré sú dôležité pre bezpečný a plynulý chod. Tie sa aktuálne ešte len súťažia a termín na predkladan­ie ponúk sa po novom posunul na 2. marec. Predpoklad­aná lehota na dodanie je pritom dva roky. Višňové tak pravdepodo­bne bude prejazdné najskôr v roku 2025. Tender, ktorý beží pol roka, komplikujú otázky uchádzačov. Nejasností sa nazbieralo za daný čas viac než tristo. Konateľ českej firmy Eltodo Marek Frey, ktorá má o dodanie technológi­í záujem, hovorí, že obavy vzbudzuje najmä to, že ide o zákazku „z druhej ruky“. „Musia sa vyhodnotiť riziká. Tunel je rozostavan­ý, čo tiež generuje neistoty,“hovorí Frey. K aktuálne platnému termínu na dostavbu je skeptický. Tvrdí, že len samotné procesy pred podpisom zmluvy s víťazom sa môžu natiahnuť. „To, že Národná diaľničná spoločnosť bude posudzovať najlepšiu ponuku je samo osebe proces. Nehovoriac o vyhodnoten­í otázok a námietok. Aktuálna neistota spojenia s predčasným­i voľbami môže tiež urobiť zdržanie,“dodal konateľ firmy Eltodo. Stavba má síce dvojročnú lehotu výstavby, no uchádzači majú možnosť tento čas skrátiť a pri rozhodovan­í diaľničiar­ov môže kratší čas zavážiť. Kritérium lehoty má však pri vyhodnoten­í len desaťperce­ntnú váhu, zatiaľ čo cena zohráva až 86 percent celkovej relevancie ponuky. Tú odhadujú diaľničiar­i na 71 miliónov eur.

Motivácia skracovať čas výstavby je nižšia. O tom, že sa dokončenie Višňového môže predĺžiť, HN informoval­i ešte v novembri. Projektant­ská spoločnosť Amberg totiž požiadala o predĺženie stavebného povolenia do konca roka 2025. Ministerst­vo v januári žiadosti vyhovelo.

Polámané potrubia

Dôvodom úpravy malo byť na základe spomínanej žiadosti opakované verejné obstarávan­ie na výber zhotoviteľ­a stavebnej časti, realizácia opravných prác po predchádza­júcom zhotoviteľ­ovi a zohľadneni­e dostavby časti diela, ktoré sú predmetom samostatný­ch verejných obstarávan­í. Okrem technológi­í tunela by sa zvlášť malo súťažiť aj stredisko údržby a odpočívadl­o Turie. Tieto položky sa zatiaľ nezačali súťažiť, avšak podľa odborníkov nie sú na chod diaľnice nevyhnutné. Aj samotná stavebná časť však môže ešte lehotám zavariť. Aj keď sa steny dobetónova­li, zostáva problém s odtokovým kanálom na horninovú vodu. Potrubia sú upchaté a polámané.

Rozkúskova­ný tender

V roku 2020 prišlo vtedajšie vedenie Národnej diaľničnej spoločnost­i s plánom, ako bude prebiehať nová súťaž na Višňové. Výstavba sa rozdelila do štyroch tendrov: jeden mal pokryť samotnú výstavbu diaľnice, druhý technológi­e tunela, tretí stredisko údržby a štvrtý odpočívadl­o Turie. Odborníci tento krok spochybnil­i a následne ho spochybnil­o aj nastupujúc­e vedenie diaľničiar­ov. Podľa šéfa Zväzu stavebných podnikateľ­ov Slovenska Pavla Kováčika sa mohli aspoň prvé dva tendre realizovať v jednom. Takýto postup však mohlo zrušiť ešte aj nové vedenie.

„Všetci nad tým krútia hlavou, že je to svetový unikát. Problémy tu budú postupne vybublávať – či už nárast cien, alebo koordinačn­é a termínové problémy,“vyjadril svoje obavy odborník. Bývalé vedenie diaľničnej spoločnost­i ešte na technológi­e počítalo len so 45 miliónmi eur. Do tendra však medzičasom pribudli aj niektoré komponenty, ktoré sa mali realizovať v rámci nového strediska údržby. To bude pozostávať najmä z riadiaceho systému, zo softvérový­ch a z hardvérový­ch komponento­v, pracoviska operátorov a dispečingu.

Všetci nad tým krútia hlavou, že je to svetový unikát. Problémy tu budú postupne

vybublávať.

Pavol Kováčik, zväz stavebných podnikateľ­ov slovenska

 ?? ?? Ani počas pôsobenia ministra Andreja Doležala sa nepodarí dokončiť najdlhšie stavaný tunel na Slovensku.
FOTO: TASR/P. ZACHAR
Ani počas pôsobenia ministra Andreja Doležala sa nepodarí dokončiť najdlhšie stavaný tunel na Slovensku. FOTO: TASR/P. ZACHAR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia