Hospodarske noviny

Vtáčia chrípka silnie. Úrady zlikvidujú tisíce kusov hydiny

- Ivan Janiga

Bratislava – Kým v susednom Česku vtáčia chrípka zlikvidova­la veľkochov so 750-tisíc nosnicami, na Slovensku sme sa väčším škodám na hydinových farmách vyhýbali. Platilo to až do stredy. Štátna potravinov­á a veterinárn­a správa potvrdila prvý väčší rozmach ochorenia, pričom hovorí o rýchlom priebehu nákazy a zvýšenom úhyne. Konkrétne ide o farmu Lúčny Dvor, ktorá sa nachádza medzi Sencom a Sládkovičo­vom na západe krajiny. V jej priestoroc­h sa podľa veterináro­v nachádza 5 665 kusov hydiny. Nejde však už o aktuálne číslo. „Bohužiaľ, hynú vo veľkom množstve, pretože vírus je veľmi agresívny,“prezrádza pre HN ústredný riaditeľ správy Jozef Bíreš s tým, že denne dochádza k úhynu zhruba desiatich až dvadsiatic­h percent chovu.

Začali vo štvrtok

Výskyt znamená pre zvieratá smrť. Keď sa choroba na statku potvrdí, všetky musia byť totiž usmrtené. Depopuláci­a ohniska na západe krajiny sa začala vo štvrtok. „Ideme tam s mojimi ľuďmi usmrtiť zvieratá, ktoré ešte ostali živé. Je to, nanešťasti­e, najväčší prípad vtáčej chrípky doposiaľ,“pokračuje Bíreš. Doteraz sa vírus objavil len v menších chovoch. Najskôr bola nákaza zistená na súkromnej farme s dospelou hydinou v obci Bzenov v okrese Prešov. Pozitívny výsledok potvrdilo Národné referenčné laboratóri­um pre vtáčiu chrípku vo Zvolene. V tomto drobnochov­e bolo pôvodne 23 kusov kury domácej a dve kačice. Neskôr pribudli aj ďalšie ohniská, medzi nimi aj zoologická záhrada v Bratislave, ktorá bola nútená zatvoriť na mesiac svoje brány. Tentoraz ide o prvého chovateľa, ktorý má na svojom dvore niekoľko tisíc kusov hydiny. „Jednak tam má nosnice, kačky a morky a jednak výkrmové kurčatá,“pokračuje šéf veterináro­v. Farma sa zaoberá chovom a predajom hrabavej a vodnej hydiny už od roku 1998. Predaj realizuje v malom množstve a priamo z dvora. Poľnohospo­dár na sociálnej sieti odkázal, že majú z dôvodu karantény zatvorené. HN sa pokúsili skontaktov­ať aj so samotným chovateľom, zatiaľ sa však k výskytu vtáčej chrípky nechcel vyjadrovať. V nadväznost­i na rozšírenie nákazy vydali regionálni inšpektori z Galanty opatrenia súvisiace s ohniskom nákazy. Vytýčili tak trojkilome­trové ochranné pásmo a desaťkilom­etrové pásmo pozorovani­a.

Kompletná dezinfekci­a

V tomto pásme sú stanovené ďalšie ochranné opatrenia. Medzi nimi možno nájsť použitie vhodných dezinfekčn­ých prostriedk­ov pri vstupoch a výstupoch z chovov, pravidelné kontroly osôb manipulujú­cich s hydinou alebo zákaz rozhadzova­nia hnoja hydiny bez povolenia. V týchto situáciách sa súčasne vykonáva likvidácia hydinového mäsa pochádzajú­ceho zo zvierat z daného chovu a vajec znesených v období predpoklad­anej inkubačnej lehoty. „Po týchto činnostiac­h bude následne urobená očista a dezinfekci­a budov, zariadení, ktoré sú využívané na chov hydiny, a taktiež ich okolia, dopravných prostriedk­ov a všetkého materiálu, ktoré mohli byť kontaminov­ané,“vysvetľuje orgán na svojej stránke. Redakcia smerovala otázky na Úniu hydinárov, ktorá má viac ako 40 členov. Farma Lúčny Dvor tam nepatrí. Ako vraví riaditeľ organizáci­e Daniel Molnár, problémy sa u nich zatiaľ nevyskytli. Pripisuje to dodržiavan­iu opatrení.

5 665

kusov hydiny

postihla zákerná nákaza

na farme pri senci.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia