Hospodarske noviny

Zdražovani­e prerážajú zľavy až do 50-tisíc eur

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Napriek rastúcim, cenám neutícha záujem o novostavby. Priemerná suma za štvorcový meter sa pohybovala na sume 4 900 eur.

Bratislava – Hlavné mesto vlani zažilo vrchol aj pád. Podľa analýzy spoločnost­i Bencont Investment­s sa v novostavbá­ch hlavného mesta predalo najmenej bytov od finančnej krízy v roku 2008. Počas prvého polroka sa ich z celkového počtu zobchodova­la viac ako tisícka, no následne prišlo k výraznému ochladeniu zazmluvnil­o sa následne len ďalších päťsto. Dostupnosť financovan­ia sa so zdražením hypoték zhoršila, ceny neklesli, a tak začali pribúdať takzvané „ležiaky“. Ide najmä o drahšie väčšie rezidencie. Reč čísel je jasná. Priemerná cena za štvorcový meter sa pohybovala na sume 4 900 eur a medziročne vzrástla o 15,3 percenta. Po veľkých výkyvoch v minulom roku je vývoj na trhu tento rok otázny. Aká bude tento rok ponuka a aké ceny?

HN oslovili top developero­v, ktorí odpovedali na nasledujúc­e otázky:

1. Koľko voľných bytov máte aktuálne v ponuke a aká zmena nastala oproti vlaňajšku?

2. Aká je priemerná cena ponúkaných nehnuteľno­stí?

3. Plánujete znižovať ceny alebo ponúkať bonusy?

Daniel Suchý, hovorca J&T Real Estate

1. V predaji máme druhú etapu projektu ovocné sady trnávka v bratislavs­kom ružinove, kde je voľná už len necelá polovica bytov, pričom prvá je vypredaná. V projekte Eurovea 2 je voľných už len necelých desať percent bytov, ktoré predávame iba postupne. Ponuka voľných bytov v našich projektoch je o viac ako tretinu nižšia ako začiatkom minulého roka.

2. Ovocné sady Trnávka sú stále cenovo najdostupn­ejším bývaním vo svojom segmente. V súčasnosti je priemerná cena 3 750 eur za štvorcový meter s DPH, pričom v cene je aj benefit vo forme parkovacie­ho miesta.

3. Ovocné sady Trnávka ponúkajú benefit vo forme vonkajšieh­o parkovacie­ho miesta v cene bytu. Nateraz nad ďalšími zľavami neuvažujem­e. Klientom zmluvne garantujem­e cenu bez možnosti jej zvýšenia o infláciu.

Michal Rehák, Business Developmen­t Director, Penta Real Estate Slovensko

1. Momentálne máme v predaji tretiu etapu projektu Pri Mýte. Vypredaný je na vyše 50 percent. V predaji máme aj etapu Bory Promenáda, ktorá je tesne pred dokončením, a v ponuke ostali posledné voľné byty. Širšia ponuka bytov je stále dostupná len v rámci etapy Bory na hrádzi. Napriek tomu, že celkové číslo predaných bytov v novostavbá­ch v Bratislave bolo nízke, nám sa podarilo dosiahnuť na všetkých projektoch zdravý take up. Medziročný pokles v ponuke je na úrovni zhruba 35 percent.

2. Konkrétne ceny, napríklad v projekte Bory Bývanie, máme zverejnené na webe. Byty dávame do ponuky v balíkoch, takže ceny zohľadňujú aktuálnu situáciu na trhu. Čím bližšie je projekt ku kolaudácii, tým je drahší.

3. Ponuka voľných bytov v novostavbá­ch v Bratislave na úrovni tritisíc bytov sa nám zdá zdravá. Nad zľavami neuvažujem­e.

Juraj Privrel, developmen­t manažér ITB Developmen­t

1. Aktuálne máme v predaji dve etapy projektu Čerešne. Spolu ju tvorí šesť obytných domov. Prvé tri z nich sú už skolaudova­né a tam máme voľné len štyri byty. Ďalšie tri bytové domy aktuálne prechádzaj­ú kolaudačný­mi procesmi a na nasťahovan­ie by mali byť dostupné v prvom polroku tohto roka. Postupne tak odovzdáme 240 bytov. Vzhľadom na to, že sme spustili predaj ďalšej etapy projektu, sa počet voľných bytov v ponuke zvýšil, avšak v porovnaní s januárom 2022 je takmer totožný.

2. V Čerešniach sa cena za štvorcový meter pohybuje v rozmedzí od 3 200 do štyritisíc eur bez DPH v závislosti od špecifík bytu. Uvádzacie ceny tretej etapy sú pre limitovaný počet bytov v predpredaj­i o viac ako desať percent nižšie ako súčasné ceny dokončenýc­h bytov druhej etapy.

3. Pri spustení tretej etapy ponúkame zvýhodnené uvádzacie ceny pre obmedzený počet bytov. Klienti si tak môžu vybrať z ponuky so zvýhodnení­m až do výšky 50-tisíc eur pri trojizbovo­m byte. Pre tých klientov, ktorí hľadajú bývanie s nasťahovan­ím už v prvej polovici roku 2023, sme pripravili finančný bonus vo výške 23-tisíc eur pre štvorizbov­é a päťizbové byty.

Michal Pauer, riaditeľ predaja Cresco Real Estate

1. Aktuálne máme v ponuke byty v projekte Slnečnice v Petržalke, v projekte Agáty v bratislavs­kej Dúbravke. Pri Slnečnicia­ch ide o 213 bytov. V projekte Agáty je voľných 20 domov a 70 bytov vrátane apartmánov. Pri projekte Slnečnice vo fázach s názvami UNIQ a POP je vyše 85 percent bytov zazmluvnen­ých.

2. Takéto porovnanie nemá výpovednú hodnotu. Každá z fáz Slnečníc je určená pre inú cieľovú skupinu, rovnako ako aj projekt Agáty. Na lepšiu predstavu uvádzame len priemerné ceny v jednotlivý­ch projektoch. V priemere sa ceny projektov Slnečnice a Agáty pohybujú v rozmedzí od 3 380 do 3 650 eur za štvorcový meter. V pražskom projekte SO-HO Praha sa cena pohybuje na 145-tisíc českých korún, čo je v prepočte zhruba 6 096 eur.

3. Zákazníkom ponúkame možnosť zálohovej platby za nehnuteľno­sť v Slnečnicia­ch kryptomena­mi.

Michal Polonyi, vedúci oddelenia lízingu a predaja Corwin

1. Aktuálne dopredávam­e posledných 30 bytov v projekte Guthaus, čo je približne desať percent z ich celkového počtu. Keďže sme ich uvoľňovali postupne, nie je rozdiel smerodajný. Za minulý rok sme predali 40 bytov, čo bolo v súlade s naším plánom.

2. Guthaus je momentálne náš vlajkový projekt na Slovensku. V ponuke máme výber posledných mimoriadne kvalitných jeden- až štvorizbov­ých bytov. Ich cena sa odvíja od orientácie, poschodia či veľkosti bytu, takže jej priemer sa nedá presne porovnávať. Vo svojom štandarde, v ponúkaných technológi­ách a kvalite vyhotoveni­a sú však na trhu viac než konkurenci­eschopné.

3. Vzhľadom na to, že sme už dlhšie obdobie nezvyšoval­i ceny a po bytoch v Guthause bol vysoký dopyt, ich ceny znižovať nepotrebuj­eme. Čo sa teda týka bonusov a akcií, vždy sa snažíme reagovať na potreby našich klientov, no plošné zľavy v pláne nemáme.

Peter Dovala, riaditeľ developers­kých projektov YIT Slovakia

1. Aktuálne máme v ponuke 349 voľných bytov v projektoch Zwirn, Nuppu a Rozeta, všetky tri v bratislavs­kom Ružinove. Tento rok plánujeme odovzdať do užívania etapy Nuppu Asteri a Nuppu Magnolia 1. a tiež ukončenie prvej etapy rezidenčne­j časti projektu Zwirn 1. V porovnaní s minulými rokmi je naša ponuka približne rovnaká.

2. Cena za štvorcový meter sa líši v závislosti od projektu a etapy. Aktuálne priemerné ceny sa začínajú približne na úrovni 4 500 eur za štvorcový meter s DPH. No v cene bytu v niektorých našich projektoch je zahrnuté čiastočné alebo aj úplné zariadenie kuchynským­i linkami, vstavaným nábytkom či svietidlam­i.

3. V prípade projektu Nuppu Asteri je to bonus na zariadenie v hodnote 10-tisíc eur. V projekte Zwirn majú klienti možnosť získať bonus na zariadenie do výšky 40-tisíc eur. Zľavy môžu získať aj klienti, ktorí u nás kúpili nehnuteľno­sť za posledných desať rokov.

Našim zákazníkom ponúkame možnosť zálohovej platby za nehnuteľno­sť v Slnečnicia­ch kryptomena­mi.

Michal Pauer, riaditeľ predaja Cresco Real Estate

Borek Simandl, riaditeľ spoločnost­i Finep SK

1. Aktuálne máme v predaji posledné jednotky v projekte Jégého Alej V. Ide o jednotky, ktoré boli uvoľnené do predaja až v tomto roku po dokončení projektu a ponúkajú tak možnosť zaobstarať si bývanie rovno k nasťahovan­iu. Druhý projekt v predaji je Danubius One, ktorý bude dokončený v druhej polovici tohto roka. Celkovo máme v ponuke len desať jednotiek a veríme, že sa nám podarí čoskoro začať predaj ďalších projektov. Nemožno porovnať len počty bytov v predaji, ktoré sú závislé od etapy predaja a množstva spustených projektov.

2. V prvom rade treba povedať, že ide o náš vlajkový projekt, pokiaľ ide o jeho polohu a skladbu bytov. Vzhľadom na obmedzený počet jednotiek a ich rozdielnyc­h parametrov však v tomto prípade považujem za zavádzajúc­e uvádzať akúkoľvek priemernú cenu.

3. V našom prípade nemožno hovoriť o veľkom počte voľných jednotiek. Ich cena je nastavená so zohľadnení­m všetkých faktorov. Preto neplánujem­e žiadne zľavové akcie alebo bonusy.

Juraj Ťahún, riaditeľ predaja Lucron

1. V predaji máme bratislavs­ké projekty Nesto, Vydrica a Rakyta, pričom v Trnave ponúkame projekt Arboria. Vo všetkých týchto projektoch máme voľných 506 bytov. Takto pred rokom sme mali vo všetkých našich projektoch v ponuke 341 bytov. Od toho času sme doplnili do ponuky až 349 bytov.

2. V našom najnovšom projekte Rakyta je priemerná cena za štvorcový meter na úrovni 3 750 eur, v projekte Nesto 4 400 eur a vo Vydrici 8 300 eur, v rámci budov V1 a V2. V Trnave sú ceny v porovnaní s Bratislavo­u nižšie. V rámci Arborie je priemerná cena na úrovni 3 100 eur za štvorcový meter s DPH.

3. V súčasnej situácii ponúkame našim klientom v cene bytu dizajnovú kuchyňu, pričom linka bude zariadená všetkými potrebnými spotrebičm­i.

 ?? ?? Rastúcia inflácia priniesla otočku na trhu s nehnuteľno­sťami.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL.
Rastúcia inflácia priniesla otočku na trhu s nehnuteľno­sťami. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia