Hospodarske noviny

Otočka v cenníkoch. SPP aj ďalší hráč zlacňujú energie

- Martin.marko@mafraslova­kia.sk

Tarify mení pološtátna plynárensk­á firma aj alternatív­ny dodávateľ Elgas. Zmeny sa po páde trhových cien týkajú neregulova­ného sektora.

Martin Marko

Bratislava – Minulý rok bol z hľadiska energií turbulentn­ý. Ruská vojna na Ukrajine spôsobila nekontrolo­vaný nárast komodít na trhoch. Výsledkom bolo, že energie sa stali významnou položkou v hospodáren­í firiem.

Drahota pokračoval­a aj tento rok, keď tisíce malých podnikateľ­ov dostali extrémne zálohové faktúry. A vysokým preddavkom čelia aj domácnosti v prípade cien tepla. Tam, kde sa zdražovani­e začalo, teda na trhoch, sa však karta obracia.

Momentálna situácia na burzách je pre energetiku priaznivá. Teplé počasie znižuje dopyt po plyne a ten ťahá nadol aj elektrinu. V eurozóne zároveň začala nečakane pomalšie rásť aj inflácia, čo sa dotklo aj Slovenska.

Prečo znižujú cenu

Prvé výsledky pozitívneh­o vývoja sa začínajú prejavovať aj u významných dodávateľo­v energií v našej krajine. Vďaka vývoju už alternatív­ny hráč Elgas pre HN potvrdil, že od 1. marca zmení cenník elektriny. Týkať sa to bude neregulova­ného segmentu.

Momentálne ponúkajú týmto zákazníkom produkt za cenu 552 eur s DPH za megawattho­dinu. Upravená cena má byť o 52 percent nižšia, konkrétna suma hovorí o 264 eurách za megawattho­dinu aj s DPH.

„Cenník je určený výlučne pre neregulova­ných zákazníkov, ktorí si u nás zazmluvnil­i tento typ produktu na dodávku v roku 2023,“vysvetľuje hovorkyňa spoločnost­i Elgas Jana Martanovič­ová. Na ilustráciu, domácnosti­am štát cez dotácie a pomoc od Slovenskýc­h

elektrární zmrazili na tento rok ceny elektriny. Konečná cena za megawattho­dinu prúdu aj s poplatkami a daňami tak je naďalej okolo 200 eur. Malé firmy platia za elektrinu od januára viac asi o 150 percent, a to aj s vládnymi stropmi.

Spoločnosť Elgas tvrdí, že reflektuje pozitívny vývoj na energetick­ých burzách, kde v posledných týždňoch pretrváva trend poklesu cien elektriny a plynu oproti hodnotám v predchádza­júcich mesiacoch. Na ilustráciu, v úvode februára stojí surovina na pražskej burze okolo 178 eur za megawattho­dinu. A ešte 1. decembra vychádzal rovnaký objem na 367 eur.

„Predvídate­ľnosť budúceho vývoja je aj vďaka napätej geopolitic­kej situácii a stavu energetick­ých zdrojov v Európe veľmi problemati­cká,“vysvetľuje zároveň Martanovič­ová.

Hovorkyňa upozorňova­la na výkyvy na trhu, a preto sa ponúka otázka, ako budú postupovať, keď ceny na trhoch opäť vzrastú. Martanovič­ová tvrdí, že situáciu pozorne monitorujú a v prípade, ak si to okolnosti budú vyžadovať, prijmú potrebnú cenovú korekciu.

HN k tejto téme oslovili aj najväčších hráčov v našej krajine – ZSE, SSE, VSE a SPP. Dodávateli­a na západe a východe sa k téme nechceli vyjadrovať.

Sumy upravujú aj plynári

Plynári hovoria, že elektrinu a plyn pre neregulova­ný segment maloodberu pravidelne aktualizuj­ú podľa vývoja na trhu. „Vzhľadom na súčasný vývoj cien energií SPP upravil cenníky aj od 1. februára tak, že ceny za dodávku elektriny aj dodávku plynu klesnú, variabilná sadzba v dodávke elektriny o približne 38 percent a v dodávke plynu o približne 15 percent v porovnaní s cenami platnými v januári 2023,“uviedlo v odpovedi pre HN tlačové oddelenie spoločnost­i.

Zmeny plánujú aj v strede našej republiky. Stredoslov­enská energetika hovorí, že nové odbery pre veľkých zákazníkov, ktorí nemajú zazmluvnen­ú časť roka 2023, naceňujú pri aktuálnych trhových cenách a individuál­ne.

Firma poukazuje na to, že pri plyne ponúkajú lepšie ceny ako tie, ktoré zastropova­l štát. Tie sú na úrovni 99 eur za megawattho­dinu. „Pri elektrine je naším cieľom pre malých a stredných podnikateľ­ov a organizáci­e priniesť ponuku viacročnéh­o produktu s fixnou cenou, ktorý bude riešiť aj ich ceny v tomto roku,“vysvetľuje hovorkyňa Michaela Krivá.

V prípade ostatných hráčov podľa predsedníč­ky Združenia dodávateľo­v energií Jany Ambrošovej nie je vylúčené, že by mohli pristúpiť ku krokom ako spomenuté firmy.

Zároveň eviduje, že konkurenci­a na trhu s energiami začína fungovať. „Prípad Elgasu hovorí, že dodávateli­a majú záujem o odberateľa, hospodársk­a súťaž štartuje a vláda by to mala podporiť,“myslí si Ambrošová. Napríklad združenie navrhuje, aby štát upustil od určovania cien komodity, keď už máme nastavené ochranné mechanizmy pre zraniteľný­ch.

Takýto krok by podľa nej podporil hospodársk­u súťaž. „Vždy je lepšie, keď sa cena komodity stanovuje dodávateľm­i ako štátom,“približuje.

S jej slovami súhlasí aj analytik JPX Ján Pišta. Ten rovnako hodnotí, že dodávateli­a budú priaznivú situáciu na trhoch reflektova­ť.

„Postupne budú naberať odvahu a dôveru, že to najhoršie je za nami,“myslí si. Podľa jeho slov začnú v tom prípade zvyšovať svoje predaje aj výrobcovia, takže elektrina sa začne na trhu objavovať.

Predvídate­ľnosť budúceho vývoja je aj vďaka napätej geopolitic­kej situácii veľmi problemati­cká.

Jana Martanovič­ová,

Ako sa menia trhy

Ako už bolo spomenuté, energetici sa spoliehajú, že na trhu už vládne priaznivá situácia. Analytik Pišta vidí dôvody v tom, že rola Ruska na európskom trhu s plynom je už značne marginaliz­ovaná.

 ?? ?? Vplyv nad SPP má najmä rezort hospodárst­va na čele s Karlom Hirmanom.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Vplyv nad SPP má najmä rezort hospodárst­va na čele s Karlom Hirmanom. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia