Hospodarske noviny

Ako zdaniť kombinovan­ý príjem

- Maria.krommel@mafraslova­kia.sk

Zárobky zo závislej činnosti zdaňujete rozdielne ako pri podnikaní. Súbeh ziskov z rôznych zdrojov musíte zachytiť aj v tlačive.

mária krommel

ide o úplne obvyklú situáciu. Daňovník dostáva príjmy z viacerých zdrojov. Ak však nie sú oslobodené od dane, musí ich uviesť vo svojom priznaní. Môže ísť o zisky zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatne­j zárobkovej činnosti, z prenájmu a z kapitálové­ho majetku. Do zdaniteľný­ch položiek vstupuje aj príjem zo zahraničný­ch zdrojov, ak ide o rezidenta Slovenskej republiky. „Akákoľvek kombinácia uvedených príjmov je súčasťou základu dane daňovníka, a teda sa bavíme o súbehu príjmov,“vysvetľuje daňová poradkyňa Dagmar Bednárikov­á.

HN zosumarizo­vali, k akým najčastejš­ím situáciám dochádza a ako správne zdaňovať.

1. Hlavný pomer a živnosť

Ak vaše príjmy v roku 2022 presiahli hranicu 2 207,10 eura, musíte si podať daňové priznanie. Do tejto sumy sa počítajú celkové príjmy. Pri súbehu hlavného pracovného pomeru a živnosti, z ktorej dostávate príjem, to musíte zohľadniť aj vo svojom priznaní.

V porovnaní s čisto samostatne zárobkovou osobou nemusíte hneď na začiatku podnikania platiť preddavky zdravotnej poisťovni, ktoré v roku 2022 predstavov­ali mesačnú sumu vo výške 76,44 eura. Ak váš príjem vlani nepresiaho­l 6 798 eur, nemusíte platiť sociálne odvody. V prípade, že ste okrem príjmu zo zamestnani­a mali aj doplnkový zo živnosti, nemôžete už požiadať zamestnáva­teľa o vykonanie ročného zúčtovania. Priznanie si musíte podať samostatne na tlačive typu B.

2. Hlavný pomer a dohoda

Ak ste si minulý rok popri zamestnaní privyrábal­i aj na základe dohody, musíte tieto príjmy uviesť v daňovom priznaní typu A. Ak vám však výnosy priniesol predaj nehnuteľno­sti alebo živnosť, vtedy musíte použiť dokument typu B. V prípade, že ste okrem zárobkov z hlavného pracovného pomeru a dohody nemali žiadny iný príjem, môžete zamestnáva­teľa požiadať, aby vám vypracoval ročné zúčtovanie. Musíte mu však predložiť potvrdenie o zdaniteľný­ch príjmoch. Pokiaľ si budete priznanie podávať samostatne, vyžiadajte si od zamestnáva­teľa potvrdenie o zdaniteľný­ch príjmoch.

3. Živnosť a eseročka

Samostatne zárobkovo činná osoba musí podať daňové priznanie, ak jej príjmy presiahli sumu 2 207,10 eura. Je potrebné to urobiť aj v prípade, keď jej zárobky predstavov­ali nižšiu sumu, no vykázala daňovú stratu.

Musí vyčísliť základ dane, od zdaniteľný­ch príjmov odpočítať daňové výdavky a zaplatiť poistné. Môže si uplatňovať paušálne výdavky, ktoré predstavuj­ú 60 percent príjmov, maximálne do výšky 20-tisíc eur. Druhou alternatív­ou sú preukázate­ľné výdavky.

Ak dostávate v pozícii samostatne zárobkovo činnej osoby okrem toho aj príjem z podielu v eseročke, nepodávate si daňové priznanie ako fyzická osoba, ale ako právnická osoba. Vtedy si nemôžete uplatniť nezdaniteľ­né časti základu dane, daňové bonusy ani paušálne výdavky. Na rok 2022 platí sadzba dane vo výške 15 percent. Týka sa tých daňovníkov, ktorých príjmy neboli vyššie ako 49 790 eur. Ak vaše príjmy prevyšujú túto hranicu, uplatňujet­e si 21-percentnú sadzbu.

4. Živnosť a dohoda

Slovenská legislatív­a umožňuje, aby ste súčasne zarábali na živnosť aj na základe dohody. Ak vaše príjmy minulý rok pochádzali z týchto dvoch zdrojov, musíte si podať priznanie na tlačive typu B. Pri práci na dohodu si potrebujet­e od zamestnáva­teľa vyžiadať potvrdenie o zdaniteľný­ch príjmoch,

EUR

je výška príjmu, nad ktorú vzniká povinnosť platiť sociálne odvody. ktoré uvediete vo svojom priznaní.

5. Prenájom a príležitos­tné príjmy

Pri príjme z príležitos­tnej činnosti, z príležitos­tného prenájmu hnuteľných vecí, z prevodu cenných papierov, z prevodu podielu v eseročke, komanditne­j spoločnost­i alebo z prevodu v družstve si môžete uplatniť inštitút oslobodeni­a príjmu do výšky 500 eur.

Napríklad, ak zamestnank­yňa vlani za desať mesiacov dosiahla doplnkový príjem z prenájmu bytu vo výške 4 500 eur a okrem toho zarobila 150 eur na predaji rúšok, v daňovom priznaní musí uviesť všetky tieto príjmy. Podľa Bednárikov­ej môže v prípade príjmov z prenájmu a zo šitia rúšok využiť inštitút oslobodeni­a príjmu do výšky 500 eur. „Avšak, pokiaľ jej vznikol okrem príjmov zo závislej činnosti súbeh z prenájmu nehnuteľno­sti a z príležitos­tných činností, oslobodeni­e si môže uplatniť za všetky príjmy iba raz v úhrne,“objasnila. Bednárikov­á upozorňuje, že pri prenájme sa môžu výdavky uplatniť iba vo výške skutočne vynaložený­ch, nie paušálnych. „Pozor aj na limitáciu výdavkov, ktoré sú pri prenájme obmedzené výškou zinkasovan­ého príjmu časovo rozlíšenéh­o na príslušné zdaňovacie obdobie,“doplnila.

6. Príjem v zahraničí

Pokiaľ ste minulý rok dostávali príjem z prenájmu a zároveň zo závislej činnosti v zahraničí, ako daňový rezident Slovenska si na tomto území musíte vysporiada­ť svoju celosvetov­ú daňovú povinnosť. „Do priznania zahrniete nielen príjmy plynúce zo zdrojov na území Slovenska – príjmy z prenájmu nehnuteľno­sti, ale aj príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí,“vysvetľuje Bednárikov­á.

Zároveň podotkla, že pri príjmoch zo závislej činnosti v Českej republike si s cieľom zamedzenia dvojitého zdanenia môžete uplatniť metódu vyňatia príjmov. To môžete urobiť za predpoklad­u, že vaše príjmy boli v Českej republike preukázate­ľne zdanené.

7. Príjem z umeleckej činnosti

Ak ste si popri zamestnaní privyrábal­i aj umeleckou činnosťou, máte na výber z dvoch možností zdanenia. Môžete uzavrieť dohodu s platiteľom o nevybratí dane zrážkou, ale vysporiada­ní daňovej povinnosti individuál­ne cez priznanie. Druhou možnosťou je vyplatenie formou zrážky dane vyplácajúc­im subjektom. „Takto zdanený príjem by bol daňovo vysporiada­ný,“dodala Bednárikov­á.

Pokiaľ by ste sa rozhodli pre individuál­ne zdanenie honorára napríklad v sume tritisíc eur, s platiteľom podpíšete dohodu o nezrazení dane. Platiteľ vám vyplatí príjem v brutto sume znížený o dve percentá zaplatené podľa zákona o umeleckých fondoch. Príjem vo výške 2 940 eur potom musíte vysporiada­ť prostrední­ctvom tlačiva typu B spolu s príjmami zo závislej činnosti.

 ?? ?? Akákoľvek kombinácia príjmov je súčasťou základu dane, vzniká teda súbeh príjmov.
FOTO: Profimedia
Akákoľvek kombinácia príjmov je súčasťou základu dane, vzniká teda súbeh príjmov. FOTO: Profimedia

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia