Hospodarske noviny

Dane z príležitos­tných ziskov do 500 eur odpustia

-

príjem z príležitos­tnej činnosti

Daňovník, ktorý bol celý rok zamestnaný, dosiahol okrem príjmov zo zamestnani­a

12 400 eur aj príjem z príležitos­tnej poľnohospo­dárskej výroby. Nešlo o činnosť vykonávanú v rámci podnikania samostatne hospodária­ceho roľníka. Za predaj poľnohospo­dárskych produktov dosiahol príjem vo výške 750 eur. Je povinný tento príjem zdaniť a podávať priznanie za príslušné obdobie?

Daňovník zahrnie do zdaniteľný­ch príjmov z príležitos­tnej poľnohospo­dárskej výroby sumu 250 eur, keďže iba suma 250 eur podlieha dani. Je povinný podať daňové priznanie za príslušné obdobie, v ktorom okrem príjmov zo zamestnani­a uvedie aj zdaniteľné príjmy z príležitos­tnej poľnohospo­dárskej výroby.

príklad

Daňovník, ktorý je celý rok 2022 zamestnaný, príležitos­tne pokosí trávnik susedovi a dosiahne príjem 100 eur za rok. je možné takýto príjem považovať za príjem z príležitos­tnej činnosti, ktorý je oslobodený od dane z príjmov?

Áno, ak sused nie je podnikateľ­om, ktorý si môže vyplatenú sumu zahrnúť do daňových výdavkov.

príjem z prenájmu Nehnuteľno­stí

Daňovník mal v príslušnom období okrem príjmov zo závislej činnosti vo výške 5 000 eur aj príjmy z prenájmu nehnuteľno­stí vo výške 1 550 eur. Môže si uplatniť oslobodeni­e od dane?

V uvedenom prípade si môže pri príjmoch z prenájmu uplatniť oslobodeni­e od dane v sume 500 eur. Po jej odpočítaní zdaniteľný príjem z prenájmu predstavuj­e sumu 1 050 eur. Keďže úhrn zdaniteľný­ch príjmov daňovníka presiahne sumu 2 255,72 eura, je povinný vyrovnať svoju daňovú povinnosť z uvedených zdaniteľný­ch príjmov podaním daňového priznania.

Zároveň nemôže požiadať zamestnáva­teľa o vykonanie ročného zúčtovania.

príjem zo zahraničia

V roku 2022 som deväť mesiacov pracoval na Slovensku a tri mesiace v Českej republike. Musím podať daňové priznanie aj za české príjmy, ktoré boli zdanené v Česku?

Ak ste v roku 2022 poberali príjem zo závislej činnosti od slovenskéh­o aj českého zamestnáva­teľa v úhrne vyššom ako 2 255,72 eura, máte povinnosť podať daňové priznanie typu A z celosvetov­ých príjmov.

Prílohou priznania budú kópie potvrdení českého i slovenskéh­o zamestnáva­teľa o nimi vyplatenýc­h príjmoch za rok 2022.

Keďže príjmy zo závislej činnosti z Česka boli tam preukázate­ľne zdanené, na zamedzenie dvojitého zdanenia uplatníte v daňovom priznaní metódu vyňatia príjmov. V konečnom dôsledku budú predmetom zdanenia len príjmy zo zdrojov na území Slovenska.

ÚČTOVNÍCTV­O 2023

Čo a ako zaúčtovať v tomto roku

Ďalšie ÚČTOVNÉ POVINNOSTI

Čo si ešte účtovať do nákladov

DÔCHODCOVI­A a ICH DANE Kedy si daňové povinnosti musí

plniť senior

ZDANENIE Príjmu PENZISTOV Koľko zaplatíte na daniach, keď pracujete na dôchodku

Daň a SÚBEH PRÍJMOV Kedy sa týka súbeh príjmov

aj vás

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia