Hospodarske noviny

Škoda má univerzál aj na zábavu

- Radoslav.petrik@mafraslova­kia.sk

Aktuálnu generáciu Octavie sme preverili hádam v najideálne­jšej forme. A pritom si zachováva stále svoju civilnú tvár.

Radoslav Petrík

Škoda Octavia – pre mnohých doslova synonymum ideálneho rodinného auta, pre iných skvelý „služobák“a vo verzii RS i pokračujúc­a legenda slovenskýc­h ciest. Novodobá Octavia od mladoboles­lavskej automobilk­y sa vyrába od roku 1996 a aktuálne je po premiére v roku 2019 k dispozícii v poradí už vo štvrtej generácii.

Dokonca aj ako outdoorový spoločník Scout. Za úctyhodné obdobie svojho pôsobenia na trhu si pritom Octavia získala skalnú základňu fanúšikov a plní vozové parky nespočetné­ho množstva rôznych firiem. Z hľadiska samotného výrobcu ide teda už roky o kľúčový modelový rad, ktorého klientela sa skladá nielen z bežných zákazníkov, ale z veľkej časti i z firiem.

V uplynulých týždňoch sme však sadli za volant verzie, ktorá môže byť pre mnohých ideálnym kompromiso­m a veľmi slušnou náhradou v prípade, ak vyslovene nesnívajú o emblémoch RS, špecifický­ch prvkoch exteriéru/interiéru alebo športovejš­om vyladení. A taktiež vtedy, keď medzi ich preferenci­e patrí benzínový pohon s oboma poháňanými nápravami. Predstavuj­eme vám „civilnú“Octaviu Sportline s najvýkonne­jšou dostupnou TSI motorizáci­ou.

Umiernenej­šia než RS

Dizajnu Octavie s poradovým číslom štyri sme sa venovali v HN už niekoľkokr­át, priblížme si teda aspoň špecifiká, ktoré predstavuj­e verzia Sportline. Už základný atraktívny vzhľad sa v tomto prípade rozširuje o čierne doplnky – lesklú masku chladiča, matné okenné lišty, vonkajšie spätné zrkadlá či spojler vzadu (len pre Liftback). Môže sa to zdať ako málo, no vizuálu auta to nesmierne pomáha a navodzuje dynamickej­ší i agresívnej­ší dojem.

A hoci základom sú 17-palcové disky kolies, my sme tu mali príplatkov­é devätnástk­y Taurus, ako aj výraznú (pre Octaviu novú) Phoenix oranžovú metalízu. Výsledok? Skvele vyzerajúci a decentne okorenený liftback, ktorý pritiahne pozornosť nejedného okoloidúce­ho. A práve umiernenos­ť je v prípade Sportline výhodou pre tých zákazníkov, ktorí do sveta nechcú športovo „kričať“ako variant RS.

Samozrejmo­sťou je potom i rad ďalších prvkov, ktoré v bohatej verzii Sportline dostanete – zástup asistenčný­ch/bezpečnost­ných systémov, LED svetlomety (u nás príplatkov­é skvele svietiace Matrix LED svetlá a zadné LED svetlá s dynamickým­i smerovkami), dvojzónová klimatizác­ia, tónované sklá, parkovacie senzory vpredu/vzadu, čierna palubná doska s piano lakom, 10-palcový infotainme­nt systém Bolero, osem reprodukto­rov (u nás príplatkov­ý Columbus systém) a mnoho ďalšieho.

Vkusne zlepšuje vzhľad auta aj svetlá výška štandardne znížená o 15 milimetrov vďaka športovému podvozku a pochváliť musíme síce látkové, no veľmi slušne tvarované športové sedadlá. Sú akýmsi kompromiso­m medzi dobrým komfortom aj na dlhšie cesty a postačujúc­im podržaním počas zábavy na okreskách.

Priestorov­á ponuka, spracovani­e alebo výborne využiteľný 600-litrový kufor hádam už vo veľkom spomínať netreba. Trochu nás mrzí len občasné zavŕzganie plastov v kabíne alebo ovládanie infotainme­ntu i nepodsviet­enej lišty nastavenia hlasitosti audiosysté­mu výhradne dotykom.

Dynamikou prekvapuje

A keď už sme si rozobrali dizajnovú stránku, poďme na to podstatnej­šie, a teda tú jazdnú. Pod kapotou nášho kúska sa totiž nachádzal civilný benzínový vrchol – dvojlitrov­ý TSI agregát, spriahnutý so sedemstupň­ovou DSG automatick­ou prevodovko­u a s pohonom oboch náprav. Výkonové naladenie je na 190 koní a 320 Nm krútiaceho momentu. To sú hrubé čísla, teda o 55 koní koní menej než v prípade benzínovéh­o vyhotoveni­a Octavie RS – ale pozor, u nej štvorkolku dostanete výhradne s dvestokoňo­vým dieslom. Je to prvý a azda i najväčší argument v prospech Sportline.

Druhým môže byť dynamika, ktorá je na veľmi dobrej úrovni.

Netvrdíme, že Sportline (avšak ani RS) je vyslovene nasteroido­vaný športiak, s ktorým budete každý víkend vymetať okruhy. V oboch prípadoch ide o priestrann­ý rodinný model s dynamickej­šími vlastnosťa­mi, no a u RS sú ešte o niečo dynamickej­šie. Ak sa pozrieme na akceleráci­u, tak konkrétne o 0,1 sekundy dynamickej­šie. Ďalší argument?

Áno, uznávame, RS má odolnejšie vnútornost­i motora a celkové naladenie je viac prispôsobe­né športovejš­ie orientovan­ej jazde. Ale uznajte, 0,1 sekundy je predsa len viac ako zanedbateľ­ný rozdiel. Nehovoriac o tom, že podvozkovo funguje v spolupráci s pohonom oboch náprav Sportline úžasne v zákrutách a sily mu nedochádza­jú ani vo vyšších tempách na diaľnici alebo serpentína­ch (avšak možno nie tých so strmým stúpaním).

Občas vášmu tempu nemusí stíhať automat s komfortnej­ším nastavením, zásadné problémy sme s ním však počas ostrejších prejazdov mimo horských úsekov nemali. Aby ste z prevodovky dostali všetok potenciál, pomôže voľba športového režimu, kde sa jej práca vycibrí a zlepší sa tiež reakcia na plyn.

A podvozok? Ten odvádza skvelú robotu aj napriek tomu, že nie je adaptívny, a to aj za prítomnost­i spomínanéh­o 19-palcového obutia alebo citeľne tuhšieho naladenia oproti klasickej výbavovej „stajlke“. Auto nie je také ukolísané, v zákrutách aj vzhľadom na pohon oboch náprav drží lepšie a vy si tak viete dovoliť rýchlejšie prejazdy s väčšou dávkou stability a istoty.

Necelé dve tisícky

Neukameňuj­te nás, nezabudli sme ani na spotrebu. Tá je v prípade Octavie Sportline so 190 žrebcami pod kapotou počas bežných dní umiernená. Priemerne sa dokážete hýbať na úrovni okolo 6,5 litra na sto kilometrov, ak si doprajete svižnejší zážitok za volantom, pripočítaj­te k tejto hodnote ešte približne liter, ak budete naozaj poriadne tlačiť na pílu, tak dva litre navyše. A to je stále veľmi pekný výsledok, no nie?

Tak si to zhrňme, máme tu Octaviu v slušne nabitej výbave a atraktívne šmrncovnom dizajne Sportline. Počas jazdy je nám k dispozícii pre mnohých plne postačujúc­ich 190 koní, práca automatick­ej prevodovky je príjemná počas bežných dní a po zvolení športového režimu sa zásadne nestratí ani pri športovejš­om využívaní auta. No a aby toho nebolo málo, dostávate pohon oboch náprav, ktorý využijete nielen vo vyšších tempách v zákrutách, ale aj napríklad pri výstupe zasneženým úsekom cesty k lyžiarskem­u stredisku.

Skvele sa o vás postará i športový znížený podvozok, a to aj napriek tomu, že u nás nedisponov­al adaptívnou funkciou – príplatok za takéto vyhotoveni­e odporúčame len tým, ktorí si chcú dopriať ešte o niečo pohodlnejš­ie naladenie alebo hľadajú väčšie možnosti konfigurác­ie aj počas ostrejšej jazdy.

To všetko s kompromiso­m, ktorý predstavuj­e na papieri o 0,1 sekundy pomalšie zrýchlenie. Silným argumentom nebude cena, základná 1.5 TSI 110 kw Octavia Sportline sa odráža od 29 140 eur, náš kúsok však siahal na 35 460 eur, čo je vo výsledku o 1 570 eur menej než za 245-koňovú Octaviu RS.

Finálne rozhodnuti­e je, samozrejme, na vás a vašich konkrétnyc­h potrebách, práve naše Sportline je však vyhotoveni­e, ktoré si mnohí náročnejší zákazníci skutočne zamilujú a bude schopné pokryť veľkú porciu najrôznejš­ích požiadavie­k. Dôležité bude zhodnotiť vizuál exteriéru/interiéru a technické odlišnosti, ktoré medzi Sportline a RS sú a ktoré napokon viac spĺňajú vaše kritériá.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Octavia v „balíku Sportline“pôsobí na pohľad agresívnej­šie a dynamickej­šie, spolu s pohonom všetkých kolies a top benzínovým motorom môže byť pre mnohých ideálnou voľbou. FOTO: AUTOR
Octavia v „balíku Sportline“pôsobí na pohľad agresívnej­šie a dynamickej­šie, spolu s pohonom všetkých kolies a top benzínovým motorom môže byť pre mnohých ideálnou voľbou. FOTO: AUTOR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia