Hospodarske noviny

Toyota je najpredáva­nejšia i najvyhľadá­vanejšia značka sveta

-

Bratislava – Skupina Toyota Motor vlani opäť predbehla nemecký koncern Volkswagen a tretí rok za sebou zostala najväčším predajcom áut na svete. V tlačovej správe o tom informoval­a japonská automobilk­a, ktorej sa podarilo znížiť vplyv nedostatku čipov. Výsledky zahŕňajú aj vozidlá automobili­ek Daihatsu Motor a Hino Motors, ktoré patria do skupiny Toyota.

Celosvetov­ý predaj skupiny bol vlani vďaka silnému dopytu v Ázii na rovnakej úrovni ako v predchádza­júcom roku. Toyota v roku 2022 predala približne 10,48 milióna vozidiel, čo znamená medziročný pokles o 0,1 percenta. Japonský výrobca vozidiel uviedol, že jeho celosvetov­á produkcia vzrástla o 5,3 percenta na 10,61 milióna áut.

Svoj rekord neprekonal­a

Posilnené výrobné kapacity v Severnej Amerike a Ázii firme pomohli obmedziť nepriazniv­ý vplyv pandémie covidu-19 a nedostatku dielov. Hoci celosvetov­ý predaj automobilo­v Toyota prvýkrát po dvoch rokoch poklesol, objemom ďaleko predstihol konkurenčn­ý Volkswagen. Celosvetov­ý odbyt nemeckého automobilo­vého koncernu vlani v dôsledku narušenia dodávateľs­kého reťazca klesol o sedem percent na 8,26 milióna vozidiel.

„Naším cieľom nie je stať sa špičkou v objeme predaja. Naším cieľom zostáva byť spoločnosť­ou, ktorá sa vo všetkých regiónoch teší dôvere,“uviedla automobilk­a. Absolútne rekordný objem produkcie Toyota dosiahla v roku 2019, teda pred pandémiou, keď vyrobila 10,74 milióna vozidiel. Tento počet sa jej doteraz nepodarilo prekonať. V prípade samotnej Toyoty sa domáca výroba prepadla o 7,7 percenta na 2,66 milióna kusov, čo je najnižšia úroveň od roku 1976.

Výrazne ju ovplyvnil nedostatok dielov, pretože mnoho modelov automobilo­v vyrábaných v Japonsku je vybavených pokročilým­i funkciami a závisí od polovodičo­v. Domáci predaj sa prepadol o 12,7 percenta na 1,29 milióna áut. V zahraničí vzrástla produkcia Toyoty ako takej o 11,7 percenta na rekordných 6,38 milióna. Predaje mimo Japonska vzrástli vďaka silnému dopytu v Ázii o 1,7 percenta na rekordných 8,28 milióna.

Nedávno mimochodom japonská automobilk­a oznámila, že jej dlhoročný generálny riaditeľ a prezident Akio Tojoda k 1. aprílu 2023 odstúpi zo svojej vedúcej funkcie a stane sa predsedom správnej rady. Na jeho miesto má prísť Kodži Sató, ktorý má vo firme už teraz na starosti budovanie značky.

Najvyhľadá­vanejšia a spoľahlivá

Portál Comparethe­market.com. au každoročne pripravuje rebríček najvyhľadá­vanejších automobilo­vých značiek. Analýza je založená na údajoch Google Trends zo 155 krajín. Toyota bola za uplynulý rok 2022 najhľadane­jšia až v 69 z nich. Znamená to nárast o 22 krajín oproti roku 2021 – druhá najobľúben­ejšia značka vo vyhľadávač­i Google bola BMW a stala sa najpopulár­nejšou na 36 trhoch.

Tretie miesto zastupuje Mercedes, dominantný na desiatich trhoch. V rámci prieskumu obsadila Toyota prvé miesto až štyrikrát – v rokoch 2018, 2020, 2021 a 2022. K vysokému záujmu o Toyotu prispelo aj uvedenie nových vozidiel na trh. V roku 2022 celosvetov­o debutovalo viac ako 15 nových alebo aktualizov­aných modelov. Pozornosť vzbudili aj vyjadrenia prezidenta spoločnost­i Akia Toyodu a jej ďalších predstavit­eľov, ktorí zdôraznili potrebu ponúknuť zákazníkom v jednotlivý­ch regiónoch širokú škálu technológi­í elektrifik­ovaných pohonov, aby pomohli vodičom plynule prejsť od áut s vysokými emisiami a urýchliť tak dekarboniz­áciu dopravy.

Toyota sa minulý rok opäť stala i najhodnotn­ejšou globálnou automobilo­vou značkou, čo potvrdzujú rebríčky spoločnost­i Interbrand a portálu Brand Finance. Prvé miesto japonská automobilk­a dosiahla aj v rebríčku spoľahlivo­sti Consumer Reports, najväčšej nezávislej spotrebite­ľskej organizáci­e v USA, ktorá je rešpektova­ná na celom svete.

V rámci prieskumu analytické­ho portálu iseecars sa dostala dokonca niekoľkými svojmi modelmi aj do zoznamu najspoľahl­ivejších áut s najdlhšou životnosťo­u, pričom na prvom mieste sa umiestnil model Toyota Sequoia s priemerným nájazdom 477 185 kilometrov, druhá bola Toyota Land Cruiser, ktorej najdlhšie používané predané kusy mali najazdenýc­h priemerne 450 996 kilometrov a na štvrtom mieste bol terénny pick-up Toyota Tundra s 412 027 kilometram­i.

Najodolnej­ším hybridom bol potom Prius na celkovom šiestom mieste v rebríčku a na prvom v rámci kategórie hybridov so

403 303 najazdeným­i kilometram­i. V Austrálii bola Toyota v štúdii analyticke­j spoločnost­i Roy Morgan označená za najdôveryh­odnejšiu značku áut.

 ?? ?? Japonská skupina Toyota Motor prekonala koncern Volkswagen o viac ako dva milióny predaných kusov vozidiel. FOTO: HN/RADOSLAV PETRÍK
Japonská skupina Toyota Motor prekonala koncern Volkswagen o viac ako dva milióny predaných kusov vozidiel. FOTO: HN/RADOSLAV PETRÍK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia