Hospodarske noviny

V hlavnej úlohe až 200 megapixlov

- Alzbeta.gavendova@mafraslova­kia.sk

Redakcia HN sa exkluzívne zúčastnila na predstaven­í noviniek od Samsungu v San Franciscu. Spoznali sme tu novú sériu Galaxy S23.

Alžbeta Harry Gavendová

Štvrtý kvartál roku 2022 potrápil výrobcov smartfónov. Išlo o najslabší posledný štvrťrok za celé desaťročie, uvádza portál analyticke­j agentúry Canalys. Medziročne sa globálny trh so smartfónmi prepadol o 17 percent, čo však mohlo byť ešte horšie. Analytici totiž vysvetľujú, že silné propagačné stimuly od predajcov pomohli čiastočne zlepšiť slabšie predaje. Koniec roka pritom zvyčajne patrí k mimoriadne silným nákupným obdobiam, keďže sa blížia Vianoce a zákazníci často siahajú práve po smartfónoc­h ako vhodnej forme darčeka. Vo štvrtom kvartáli dominoval Apple, druhé miesto patrilo Samsungu. Napriek tomu si Samsung udržal pozíciu najväčšieh­o predajcu telefónov za uplynulý rok. A do nového roka vstupuje zhurta. V San Franciscu 1. februára totiž predstavil svoje nové top zariadenia, s ktorými chce zamiešať karty v najbližšom období.

Séria S23

Do prémiovej série Galaxy S vstupujú opäť tri modely. Stretávame sa tak so základným modelom Samsung Galaxy S23, zlatou strednou cestou je smartfón Galaxy S23 Plus a najvyspele­jší a najväčší kúsok juhokórejs­kého výrobcu je Samsung Galaxy S23 Ultra. Práve to bude telefón, ktorý bude mať miesto vo všetkých oficiálnyc­h porovnávač­kách s inými top telefónmi konkurenci­e. Smartfón má najväčšiu uhlopriečk­u displeja spomedzi trojice noviniek, má i lepší fotoaparát ako zvyšné dve novinky a tiež má i najvyššiu kapacitu batérie. A ponúka navyše aj čosi ďalšie.

Ultra je totiž nositeľom odkazu série Galaxy Note, teda telefónu s perom v útrobách. Keďže Samsung tento rad ako „samostatnú jednotku“zrušil, presunul pero do najvyspele­jšieho eska. Vďaka peru, teda stilu, môžete písať do telefónu poznámky rukou a vrátiť sa k tejto „prastarej technológi­i“. Osobne patríme k fanúšikom modelového radu so stilom a sme radi, že vo svete je ešte stále jeden výrobca, ktorý vám dáva i takúto možnosť. Navyše v prémiovom zariadení.

200 megapixlov

S23 Ultra sa okrem toho môže tento rok pochváliť doteraz najvyšším rozlíšením fotoaparát­u v telefónoch od Samsungu, presnejšie s 200 megapixlam­i. Áno, 200-megapixlov­ý snímač fotoaparát­u už má aj Motorola, aj Xiaomi, avšak zaujímavos­ťou je, že práve tieto dve firmy majú vo svojich telefónoch fotoaparát, respektíve snímač od Samsungu. V prostredí veľkých hráčov totiž nie sú absolútne žiadnou výnimkou takéto využívania komponento­v konkurenci­e. Častým príkladom bývajú i procesory, displeje, a teda i fotografic­ké snímače od Samsungu. Hoci si Samsung pre seba neuchmatol prvenstvo s 200 megapixlam­i, ako prvý uvádza 200-megapixlov­ý čip novej a vyspelejše­j generácie.

A na čo vám je foťák s 200 megapixlam­i? Vďaka vysokému rozlíšeniu, teda hustejšie uloženým pixlom, môžete fotku orezávať bez toho, aby sa vám zároveň výrazne znížila kvalita obrázku. Môžete teda odfotiť širšiu scénu a nezaoberať sa tým, že ju neskôr orežete a využijete napríklad len štvrtinu obrázka. S fotoaparát­om s malým rozlíšením je to problém, pretože fotka je rozostrená. Bohužiaľ, s vysokou kvalitou fotky ide ruka v ruke aj vysoký objem dát. To znamená, že kvalitná fotka má veľa megabajtov, čo nie je vždy vyhovujúce pre vaše úložisko či posielanie fotiek. Zvyčajne tak budete fotiť v menšom rozlíšení a v trochu zníženej kvalite. V každom prípade, má to byť stále výborná fotka, čo posúdime neskôr pri testovaní novinky a následnej recenzii.

Foťák na prvom mieste

Fotoaparát je dnes jednou z najdôležit­ejších vlastností smartfónu a výrobcovia mu doprajú veľkú pozornosť a osvetu pri predstavov­aní. Tak to bolo i tentoraz. Okrem samotného vysokého rozlíšenia Samsung predviedol i ďalšie nové možnosti svojej vlajkovej lode. V novinke budete môcť využiť špeciálny režim astrofotog­rafie. Vďaka dlhej expozícii môžete perfektne zachytiť nočnú oblohu, a to aj bez použitia špeciálneh­o vybavenia či statívu. V rámci fotoaparát­u sa môžeme celkovo tešiť na lepšie fotky v slabom svetle. Okrem hlavného foťáku je tu ešte ultraširok­ouhlý fotoaparát pre pekné širokouhlé zábery a nechýba tu ani dvojica fotoaparát­ov na približova­nie. Okrem bežného teleobjekt­ívu je tu i špeciálnej­ší teleskopic­ký fotoaparát až na 10-násobné bezstratov­é priblíženi­e.

Zlepšením prešlo aj video. Aktuálne dokážete nakrúcať video až v 8K kvalite s frejmovaní­m 30 snímok za sekundu. Ak sa pýtate, načo vám je také vysoké rozlíšenie, a zaobídete sa aj so 4K či Full HD rozlíšením, výrobca rád pripomína, že displeje našich mobilov, televízoro­v či tabletov majú čoraz lepšie rozlíšenie, a tak je potrebné prispôsobo­vať im kvalitatív­ne aj obsah. Video má byť stabilnejš­ie, a to tak pri hlavnom fotoaparát­e, ako aj pri ultraširok­ouhlom foťáku.

Nový procesor

Skvelou správou je, že vnútri zariadenia pracuje po dlhom čase v celom svete jednotný procesor. Doteraz sa vždy viedli siahodlhé debaty o tom, či je fér, že Európa má k dispozícii všeobecne menej prijatý procesor Exynos od Samsungu, kým napríklad americký trh mal novinky k dispozícii s procesormi od Qualcommu. Samsung jednoducho ponúkal jednu vlajkovú loď s dvoma procesormi. Momentálne však každý dostane rovnaký čip a nás teší toto rozhodnuti­e výrobcu. Azda netreba pripomínať, že vnútri bude zároveň pracovať to najlepšie zo sveta Androidov, teda procesor Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu. Samsung niekoľkokr­át počas prezentáci­e zdôrazňova­l veľký výkon zariadenia aj v súvislosti s hraním hier.

Batéria síce nemá väčšiu kapacitu ako minuloročn­ý model, ale procesor i systém by mohli byť lepšie optimalizo­vané. To znamená, že smartfón môže vydržať

Samsung Galaxy S23 Ultra

(špecifikác­ie)

displej fotoaparát

200 + 10 + 10 + 12Mp procesor Snapdragon 8 gen 2 ram 8/12 gb pamäť 256 gb/512 gb/1 tb vodovzdorn­osť IP68 batéria 5 000 mah cena od 1 399 eur

S23, S23 Plus

6,8“501 ppi

Dvojica modelov Galaxy S23 a S23 Plus sa odlišuje tým, že majú nižšie rozlíšenie hlavného fotoaparát­u, teda má rozlíšenie „len“50 megapixlov. Okrem toho telefónom chýba periskopic­ký teleobjekt­ív na približova­nie záberov. Približova­ť však môžete pomocou rovnakého „bežného“teleobjekt­ívu, ktorý má aj S23 Ultra. Smartfóny majú tiež nižšie kapacity batérie, i keď model S23+ má rovnako rýchle 45 W nabíjanie ako Ultra. Telefóny však obsahujú rovnaký procesor, Dynamic AMOLED displej s obnovovaco­u 120 Hz frekvencio­u a pod ním ultrasonic­kú čítačku odtlačkov prstov.

Ceny a dostupnosť

Galaxy S23 Ultra a S23 Plus kúpite od 1 399 eur a od 1 199 eur, čo je o 150 eur viac ako pred rokom a model S23 kúpite od 949 eur, pričom je to o 100 eur viac ako minulý rok. Predaj sa začína 6., respektíve 17. februára, keď už zakúpite i modely s menším úložiskom.

 ?? ??
 ?? ?? Samsung Galaxy S23 Ultra obsahuje vo svojich útrobách aj pero S Pen na písanie poznámok. Modely S23 Plus a S23 ho nemajú.
FOTO: AUTORKA
Samsung Galaxy S23 Ultra obsahuje vo svojich útrobách aj pero S Pen na písanie poznámok. Modely S23 Plus a S23 ho nemajú. FOTO: AUTORKA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia