Hospodarske noviny

V novom štandarde bezdrôtové­ho nabíjania budú magnety

- – bezdrôtový štandard Qi2 zostane pri tomto maximálnom výkone. Luděk Vokáč, IDNES.CZ

Praha – Bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi sa stalo pomerne bežne rozšíreným. Wireless Power Consortium, ktoré štandard spravuje, tak pracuje na novej verzii nazvanej Qi2. A prekvapení­m je, že súčasťou nového riešenia budú aj magnety, ktoré používa Apple pri svojom riešení Magsafe. Dôvodom je to, že si to praje práve Apple a konkurenti s tým súhlasia.

Je to potvrdené

To, že súčasťou nového štandardu bezdrôtové­ho nabíjania budú aj magnety ako v Magsafe od Applu, potvrdil začiatkom januára hovorca organizáci­e Wireless Power Consortium WPC pre magazín The Verge. Apple už dnes vo svojich iphonoch štandard Qi používa, v posledných dvoch generáciác­h ho dopĺňa práve zostava magnetov, ktorá tvorí riešenie Magsafe. To slúži nielen na spoľahlivé pripojenie bezdrôtove­j nabíjačky, ale zároveň na pripájanie rôzneho príslušens­tva, najmä rôznych puzdier a „kabátikov“. Apple teraz chce, aby sa jeho štandard viac rozšíril, a zdá sa, že konkurenti, ktorí sú spolu s ním členmi WPC, s tým súhlasia. Súčasťou nového štandardu Qi2 tak bude práve definícia veľkosti magnetov, ich umiestneni­e aj sila, s akou majú príslušens­tvo držať.

Nie je to zatiaľ celkom isté, ale tieto parametre magnetov sa zrejme nebudú zhodovať s aktuálnym Magsafe. A preto nie je jasné, ako to v Appli bude z hľadiska kompatibil­ity existujúce­ho príslušens­tva. Používateľ­ov telefónov s Androidom to však trápiť nemusí, pre nich bude riešenie novinkou. Nové riešenie, ktoré zo štandardu vzíde, ponesie všeobecné označenie Magnetic Power Profile. Trochu prekvapení­m je to, že zatiaľ bezdrôtový štandard zostane pri maximálnom výkone 15 W, aj keď magnety zaisťujú presné lícovanie cievok prakticky za akýchkoľve­k podmienok a výkon by teda mohol narásť. Lenže WPC nechce zdržiavať nástup riešenia, takže Qi2 inak dostane rovnaké parametre ako pôvodný Qi, na zvýšení výkonu práve v súvislosti s prítomnosť­ou magnetov potom bude konzorcium pracovať po dokončení tohto štandardu. Vyššieho výkonu sa teda dočkáme napríklad v Qi2.1.

Bude aj novinka

Čo, naopak, súčasťou nového štandardu bude, je možnosť nabíjania zariadení, ktoré nemajú rovný povrch: to doteraz Qi neumožňuje. Cieľom je umožniť pohodlnejš­ie nabíjanie rôznej nositeľnej elektronik­y. A súčasťou štandardu bude aj komunikáci­a so zariadením ako pri Magsafe, takže cez štandard môže príslušens­tvo s telefónom komunikova­ť. To na druhej strane znamená, že si výrobcovia možno budú môcť zvoliť, aby ich telefóny nepracoval­i s neautorizo­vaným príslušens­tvom. V každom prípade novinka otvorí v bezdrôtovo­m nabíjaní a oblasti príslušens­tva nielen pre mobilné telefóny nové možnosti. Fakt, že sa Apple rozhodol presadiť svoje proprietár­ne riešenie ako všeobecný štandard, sa môže zdať zvláštny, ale má svoju logiku.

Všeobecný štandard umožní výrobcom lepšie bojovať proti neautorizo­vanému príslušens­tvu a je to svojím spôsobom odpoveď na fakt, že Európska únia bude pri smartfónoc­h a ďalšej elektronik­e v budúcnosti vyžadovať ako tradičný nabíjací konektor USB-C. Apple sa teda musí zbaviť svojho lightningu, nad ktorým má plnú kontrolu. Práve rozšírenie Magsafe mu umožní ponechať si v súvislosti s nabíjaním a pripájaním príslušens­tva určitú kontrolu.

 ?? ?? iphone s naznačením bezdrôtové­ho nabíjania Magsafe.
FOTO: APPLE
iphone s naznačením bezdrôtové­ho nabíjania Magsafe. FOTO: APPLE

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia