Hospodarske noviny

Cena za služby

- Komentátor Hn marian.bussa@mafraslova­kia.sk

Predseda Hlasu Peter Pellegrini a predseda Smeru Robert Fico majú v poslednom čase úlohy pekne podelené. Pellegrini so svojím ministrom práce Erikom Tomášom ohlasoval zvýšený dôchodkový bonus, zatiaľ čo Ficov minister financií Ladislav Kamenický na to vraj našiel zdroje. Kým šéf Hlasu v Nitriansko­m kraji so svojou ministerko­u hospodárst­va Denisou Sakovou oznamoval investíciu do továrne na batérie, premiér v parlamente odrážal kritiku pri pokuse opozície odvolať ministra vnútra za Hlas Matúša Šutaja Eštoka.

Líder Smeru však z daného usporiadan­ia plánuje profitovať. Na sneme strany ohľadne voľby prezidenta povedal, že aj v radoch jeho koaličných partnerov sú rôzne úvahy. Ak by sa zrealizova­li, „zásadne zmenia slovenskú politickú mapu“a straníci budú stáť pred „mimoriadne náročnými úlohami, ktoré sa týkajú postavenia ľavice na slovenskej politickej scéne“. To sa dá čítať ako plán na pohltenie Hlasu, ak by sa po prezidents­kých voľbách ocitol bez svojho lídra. Spôsob by závisel od okolností. Fico to signalizuj­e už teraz, keď Pellegrini ešte ani nekandiduj­e. Predsedu parlamentu tým dostáva pod tlak. Členovia Hlasu musia presviedča­ť, že strana by mala budúcnosť aj bez svojho predsedu, a odmietať špekulácie o budúcom zlúčení. Nemôžu ich pripustiť, veď čo ak by Pellegrini voľby nakoniec nevyhral? Keby však Pellegrini budúcnosti strany veril, prezidents­ký palác by nezvažoval.

Smer poskytuje šéfovi Hlasu kampaňový fullservis, ale začal rozleptáva­ť jeho stranu. Naznačuje voličom, že s ňou do budúcnosti nemajú rátať. Pellegrini to musí trpieť. Je to cena, ktorú si Fico účtuje za poskytovan­é služby.

 ?? ?? Marián Bušša
Marián Bušša

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia