Hospodarske noviny

Prežili sme jeden deň holokaustu

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Zatiaľ čo Hamas palestínsk­ych civilistov zabíja, my ich chránime. Do Gazy sme prišli preto, aby sme ich oslobodili od jeho devastačné­ho vplyvu, tvrdí pre HN Eitan Levon, izraelský veľvyslane­c na Slovensku.

Spomeniete si na svoje pocity, keď sa k vám v sobotu ráno siedmeho októbra dostali prvé informácie o teroristic­kom útoku Hamasu na Izrael?

Áno, samozrejme. Bol som z toho totálne šokovaný. A nielen ja, ale celý Izrael. Postupne sme pochopili, že sa nachádzame uprostred obrovského pogromu a masakru. Veľmi nás to prekvapilo, pretože sme od našich susedov očakávali skôr dobrý prístup. Umožnili sme, aby odtiaľ prišlo do Izraela veľa ľudí. Takisto do Gazy smerovalo od nás mnoho nákladných vozidiel plne naložených materiálmi a pomocou. Predpoklad­ali sme teda, že spejeme k mierovému spolunažív­aniu a dočkáme sa situácie, keď Gaza bude čoraz viac prekvitať a my jej pri tom budeme pomáhať, ako bude v našich silách.

Tento optimizmus dostal po siedmom októbri vážne trhliny...

Áno, pretože odpoveďou na takéto naše zmýšľanie a túžbu po pokojnom živote bol teroristic­ký útok, ktorý nás všetkých úplne šokoval. Môžem vás ubezpečiť, že Izrael je do dnešných dní v absolútnom zhrození z toho, čo sa to vlastne stalo. V skutočnost­i sme prežili jeden deň holokaustu. Nikdy od čias druhej svetovej vojny sa totiž nestalo, že by naši ľudia boli v takom rozsahu masakrovan­í a unášaní, ženy znásilňova­né a deti zabíjané priamo v kolískach, ako siedmeho októbra. Teroristi strieľali ľudí do hlavy, prípadne ich namiesto guliek zabíjali nožmi, ktoré našli v kuchyniach, kde Izraelčani­a žili svojím bežným životom. A to všetko preto, aby ich smrť bola ešte strašnejši­a a viac trpeli.

Ja sám som sa na vaše osobné pozvanie zúčastnil v Bratislave necelé tri týždne pred týmto masakrom na slávnostne­j premiére filmu Golda, ktorý opisuje Jomkipursk­ú vojnu v októbri 1973 z pohľadu vtedajšej izraelskej premiérky Goldy Meirovej. Hamas naplánoval svoj útok takmer na deň presne na 50. výročie vypuknutia tejto vojny. A siedmeho októbra som prežíval intenzívny pocit deja vu, ako keby sa Izrael vrátil pol storočia do minulosti. Bolo to rovnaké aj u vás?

Áno, aj ja som mal podobné pocity spojené s filmom Golda. Naša vtedajšia premiérka mala skutočne veľký cit pre to, čo sa deje. Bola to veľmi múdra žena, vôbec prvá predsedníč­ka vlády v histórii Izraela. Ona napríklad povedala jednu vec – ak Arabi zložia svoje zbrane, tak nebude vojna. Ak však zložíme zbrane my, tak nebude Izrael. A naozaj – siedmeho októbra sa jej proroctvo ukázalo ako absolútne pravdivé. Zložili sme svoje zbrane a výsledkom bol masaker 1 400 našich ľudí.

To je nepredstav­iteľný počet, najmä vzhľadom na to, že Izrael má iba 9,3 milióna obyvateľov.

Nedokážem si ani predstaviť, že by niekto pri teroristic­kom útoku zavraždil 700 Slovákov...

Presne tak. Američania tento útok porovnávaj­ú s ich 11. septembrom roku 2001. Hovoria, že ak by sa tieto čísla mali prepočítať na počet obyvateľov, tak v USA by to bolo 40-tisíc mŕtvych. Takto dokážu lepšie posúdiť, čo sme zažili my. Takže šok bol skutočne veľký. Golda mala nanešťasti­e pravdu v tom, čo povedala. A my sme pochopili jednu vec – aj keď chceme spolunažív­ať v mieri a v rozkvitajú­cej ekonomike, pretože sme národ startupov a máme veľa inovatívny­ch spoločnost­í – žiaľ, žijeme na Blízkom východe. A práve to musíme mať neustále na pamäti.

V každom prípade nebola žiadna náhoda, že to Hamas naplánoval práve na 50. výročie Jomkipursk­ej vojny. Navyše v deň židovského sviatku Simchat Tóra a v sobotu, teda počas sabatu, keď Židia chodia do synagóg...

Máte pravdu, oni sa na to pripravova­li zhruba dva roky. Z celej Gazy urobili jedno veľké podzemné mesto s úkrytmi predovšetk­ým pod nemocnicam­i. Oni totiž veľmi dobre vedia, že my by sme takéto ciele nebombardo­vali. Zneužili všetky naše dobré úmysly a konali v tom veľmi cielene a bystro. Presne vedeli, čo treba urobiť, aby rozvinuli svoju teroristic­kú mašinériu. Využili na to všetky peniaze, ktoré dostali od medzinárod­ného spoločenst­va. Práve z nich vybudovali svoje opevnenia a z Gazy spravili teroristic­ký štát. Je to veľmi nešťastná záležitosť, lebo chudobní ľudia v Gaze mohli byť oveľa bohatší. Avšak namiesto ich blahobytu idú doslova miliardy dolárov do podzemia a do zariadení Hamasu.

Mali ste pred týmto osudným dňom vôbec nejaké signály, že by sa niečo podobné mohlo stať? Egypt napríklad tvrdí, že varoval Izrael, že sa chystá niečo veľké. Vláda Benjamina Netanjahua to však ignorovala...

Viete, počas 50 rokov po Jomkipursk­ej vojne sme s mnohými arabskými krajinami nadviazali diplomatic­ké rokovania. Uzavreli sme s nimi mierové dohody a k podobnému výsledku sme speli aj vo vzťahoch s ďalšími štátmi. Všetky skutočné demokracie na svete veria, že druhá strana nemá žiadne zlé úmysly. V histórii sme však zažili už veľa situácií, keď na túto vieru demokratic­ké krajiny doplatili. Napokon aj západným spojencom v prvej polovici minulého storočia trvalo veľmi dlhý čas, kým prehliadli hry Adolfa Hitlera a uvedomili si jeho skutočné zámery. A tie pritom boli jasne napísané v jeho knihe Mein Kampf. Avšak nikto tomu nechcel veriť. Pretože my v Európe aj v Izraeli, ktorí tu žijeme v demokracii, zažívame slobodu slova a vedú nás demokratic­ké sily, nechceme veriť v číre zlo. Chceme veriť v dobré srdcia ľudí.

A to sa nám potom často vypomstí...

Áno. Žiaľ, podobne ako v čase Hitlera, aj teraz musíme bojovať, hoci túto vojnu nechceme. Ona nám bola vnútená presne tak isto, ako bola vnútená našim predkom pred vyše 80 rokmi. Je to v podstate to isté.

Veľa Izraelčano­v bolo šokovaných najmä rozsahom útoku i tým, že izraelská armáda či ďalšie ozbrojené zložky reagovali príliš neskoro. Kde sa stala chyba, zlyhali tajné služby a ostatné vládne inštitúcie, ktoré podcenili situáciu?

Teraz vám naozaj nemôžem poskytnúť nič konkrétne k tomu, kto a v čom presne zlyhal. Zatiaľ jednoducho nenastal čas na vyšetrovan­ie. Avšak môžem vás uistiť, že vždy, keď sa niečo stane, tak sa to vyšetrí. A bude to i v tomto prípade. Ako príklad vám uvediem útok na nemocnicu Al-ahli v Gaze. Hamas bezprostre­dne po tomto incidente povedal, že tam bolo 500 mŕtvych, ktorých zabila izraelská raketa. My sme to dôkladne preverili. Trvalo nám hodiny a hodiny, kým sme vyšli von s pravdou, že to v skutočnost­i bola raketa teroristov. Pretože ako sa hovorí – klamstvo môže obehnúť polovicu sveta, zatiaľ čo pravda si práve obúva topánky.

Preto nechcete nič vyhlasovať, kým nemáte všetko stopercent­ne potvrdené?

Áno, my všetko dôsledne preverujem­e – ešte predtým, než s tým vyjdeme na verejnosť. A bude to tak aj teraz. Nemôžem vám preto presne povedať, čo sa stalo v našich tajných službách, ale určite to preveríme. Začneme vyšetrovan­ie, ale až po tom, ako ochránime naše životy. V prvom rade chráňme seba a samotný štát Izrael, a až potom sa pokúsme zistiť, čo sa v skutočnost­i toho siedmeho októbra udialo.

V európskych metropolác­h ako Berlín či Londýn sa konajú propalestí­nske demonštrác­ie za účasti desaťtisíc­ov či dokonca státisícov ľudí. A to nielen arabského pôvodu, ale aj ľavicových liberálov, ktorí obviňujú Izrael zo zabíjania palestínsk­ych civilistov. Nie ste z toho sklamaný, keďže Izrael sa stal jasnou obeťou teroru Hamasu?

Pravda je taká, že my sme obeťou nielen teroru, ale tiež propagandy. Tie tisícky ľudí, ktorí vychádzajú von demonštrov­ať, sú v prvom rade Arabi. A ja to chápem, oni nemôžu byť objektívni. Žiaľ, na svete je len 13 alebo 14 miliónov Židov, ale asi pol miliardy moslimov, ktorí majú totálne vymytý mozog klamstvami proti Izraelu. A práve to je problém. Bohužiaľ, aj niektoré médiá na Západe sa podieľajú na rozširovan­í zavádzajúc­ich a falošných informácií, ktoré pochádzajú z propagandi­stickej mašinérie Hamasu. Tá je veľmi štedro financovan­á z mnohých zdrojov. Je to veľmi nešťastná záležitosť.

Ktoré západné médiá podľa vás zavádzajú?

Chcel by som poukázať na jeden report spravodajs­kej stanice BBC, ktorý mi pred pár dňami poslala moja manželka. Stanica sa v ňom ospravedlň­uje za predchádza­júcu informáciu, ktorú priniesla. Tvrdila v nej, že izraelské ozbrojené sily zaútočili na lekársky personál a arabsky hovoriacic­h ľudí počas svojej operácie v nemocnice Šífa v Gaze. Informoval­a o tom práve na základe tvrdenia Hamasu. Ide o príklad toho, ako niektoré západné médiá považujú za zaručené to, čo povie Hamas. Je skutočne hanbou, keď ako svoj zdroj berú takúto teroristic­kú organizáci­u.

Tvrdíte, že sa to deje bežne?

Veď sa na to poriadne pozrite – nie je to prvýkrát, čo sa takéto niečo deje a za čo sa BBC musela ospravedln­iť. Je to záležitosť len spred pár dní a my nevieme, s čím prídu zajtra. Oni totiž okamžite preberajú všetko, čo povie ktokoľvek iný než Izrael. Myslím si, že by sa tomu rád povenoval psychoanal­ytik Sigmund Freud, keďže ide o klasický freudovský omyl.

V akom zmysle?

Vysvetlím vám to takto – oni sú zvyknutí všetky veci okamžite obrátiť proti nám, pretože u nich prevláda myšlienka, že všetko izraelské je niečo zlé. Pravdepodo­bne pre nich pracuje veľa vplyvných arabských novinárov. Takže okamžite použili proti nám niečo, čo v skutočnost­i bolo dobrou informácio­u o nás. Avšak oni na nás skrátka nemôžu vytiahnuť niečo pozitívne.

Prečo?

Je to psychologi­cký fenomén. Ako som vám už povedal, Freud by bol veľmi šťastný, keby takéto niečo videl a mohol to bližšie rozobrať. Ukazuje to zaujatosť BBC, ktorá je jedným z najdôležit­ejších médií na svete. Je to dôkaz, ako veľmi sú zaujatí proti Izraelu. Majú pritom veľký vplyv na ľudí v Londýne, ktorí po týchto nepravdivý­ch správach a reportážac­h vyšli protestova­ť do ulíc.

Stáva sa pravidelne, že to odštartuje demonštrác­ie?

Stáva sa to vždy. Ja si veľmi dobre pamätám, že sa niečo podobné stalo po útoku na nemocnicu Al-ahli, ktorú zasiahla raketa Islamského džihádu. Teda palestínsk­ej teroristic­kej skupiny, ktorá vznikla v Gaze. A my sme k tomu priniesli aj viaceré dôkazy. Dokonca sme riskovali naše zdroje, aby sme dokázali, že sme to neboli my. Ale ešte pred tým, než bolo jasné, že za útokom stoja teroristi, okamžite vyšli do ulíc tisíce demonštran­tov nielen v celom arabskom svete, ale aj v Londýne. Odsúdili Izrael iba na základe falošných správ. To vám hovorím len preto, aby som vám vysvetlil, ako na opačnej strane funguje jej propagandi­stický stroj. Je to niečo neskutočné.

Západná Európa očividne trpí hyperkorek­tnosťou a práve toto je jeden z priamych dôsledkov...

Áno, je tam veľa psychológi­e, ktorej ja naozaj príliš nerozumiem, ale zaslúži si to bližší výskum.

Myslíte si, že aj samotní palestínsk­i civilisti v Gaze sú obeťami a rukojemník­mi Hamasu?

V prvom rade musíme krok za krokom oslobodiť Gazu od Hamasu. Vidíme ľudí, ktorí postupne od neho odchádzajú. Dlhé roky sa obávali, že budú zabití, ak proti nemu povedia čo len slovo. Keď však vidia, že Hamas už nemá nad nimi takú kontrolu, akú mal predtým, začínajú hovoriť pravdu, ktorú predtým hovoriť nemohli.

Paradoxne západné médiá mu veria...

Samozrejme, západní novinári veria všetkému, čo šíria médiá kontrolova­né Hamasom. Nikto v Gaze totiž nemôže hovoriť veci pred tým, než to najprv prejde cez Hamas, a to vrátane počtov obetí. To je dôvod, prečo teraz zrazu vidíme, že čoraz viac ľudí začína nahlas hovoriť, čo si v skutočnost­i vo svojom vnútri myslia o Hamase. A my sme prišli do Gazy oslobodiť civilistov práve od jeho devastačné­ho vplyvu.

Aká je momentálne situácia s pozemnou operáciou Izraela v nemocnicí Šífa? Úplne vylučujete to, čo tvrdila stanica BBC, že izraelskí vojaci útočili na arabsky hovoriaci personál?

Samozrejme. BBC pri informovan­í o tejto operácii urobila obrovskú chybu. Je to presne naopak – my sme tam zobrali arabsky hovoriacic­h ľudí, aby sme pomohli skutočným pacientom, o ktorých sa tam stará personál. Vzali sme tam dokonca inkubátory pre najmenšie bábätká a novorodenc­ov. Šífa ich však odmietla prevziať, pretože je kontrolova­ná Hamasom. Lekári majú obavy z jeho reakcie, ak by ich prevzali. Takže Hamas využíva takpovedia­c dve najlepšie zbrane na svete – v prvom rade je to civilná populácia a v druhom klamstvá, ktoré šíria. Práve to je najúčinnej­šia súčasť ich arzenálu – lži a bezbranní civilisti.

Ak Arabi zložia svoje zbrane, tak nebude vojna. Ak však zložíme zbrane my, tak nebude Izrael.

Spomínané médiá tvrdia, že pri izraelskýc­h útokoch zomierajú ženy a deti. Dá sa vôbec pri operáciách takéhoto rozsahu zabrániť civilným obetiam?

Niečo vám v tejto súvislosti poviem. Áno, určite boli obete medzi civilným obyvateľst­vom, to nikto nespochybň­uje. Nám je veľmi ľúto každého človeka, ktorý zomrel v prebiehajú­cej vojne. Avšak pripomínam vám – my sme túto vojnu nechceli ani sme o ňu nežiadali. Boli sme do nej vtiahnutí Hamasom. A oni priamo zabíjajú hlavne civilistov. To je ich primárny cieľ. Na rozdiel od nás, keďže my sa snažíme ich ochraňovať. V skutočnost­i je však pre Hamas veľmi dobré, keď civilisti zomierajú.

Prečo je to preň dobré?

Pretože potom sa mňa a ostatných izraelskýc­h predstavit­eľov ľudia v zahraničí podobne ako vy pýtajú na ženy a deti. Avšak opakujem – nie je to Izrael, kto úmyselne mieri na civilistov. Je to Hamas, kto upálil, sťal a zmasrakova­l civilistov v tej najhoršej hrôze a horore proti Židom od čias holokaustu. Zatiaľ čo Izrael robí všetko pre to, aby udržal civilistov mimo dosahu zbraní, Hamas – naopak – robí všetko, aby ich v ňom udržal. My napríklad poskytujem­e civilistom v Gaze pomoc, zabezpečuj­eme im bezpečné zóny a humanitárn­e koridory, kadiaľ môžu utiecť z miest útokov. Avšak Hamas im v bráni v tom, aby odtiaľ odchádzali. A to aj namiereným­i zbraňami.

Môžete tieto tvrdenia dokázať?

Áno, prirodzene, máme prinajmenš­om jeden alebo dva dôkazy, že líder jednej z frakcií Hamasu zabránil zhruba tisícke civilistov, aby vyšli von z nebezpečne­j oblasti. Držal ich tam až dovtedy, kým sme my tohto vraha nezabili, neoslobodi­li sme týchto ľudí a neumožnili im, aby odišli na juh Gazy. Tam sú teraz v bezpečí. Je teda úplne evidentné, že sa pokúšajú robiť všetko pre to, aby civilisti boli zabíjaní – a to vrátane detí a žien – kým my sa ich usilujeme zachrániť a zabrániť civilným obetiam.

 ?? ?? Eitan Levon je veľvyslanc­om Izraela na Slovensku od novembra 2021.
FOTO: TASR/J. KOTIAN
Eitan Levon je veľvyslanc­om Izraela na Slovensku od novembra 2021. FOTO: TASR/J. KOTIAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia