Hospodarske noviny

Helminen pre HN: Kľúčové je aktuálne pomôcť tímu

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Legendu svetového hokeja Raima Helminena sme oslovili tesne pred jeho druhým zápasom v úlohe kouča Banskej Bystrice.

Stali ste sa novým trénerom tímu HC’ 05 Banská Bystrica. Ako sa zrodil váš príchod pod Urpín?

Banskobyst­ričania ma kontaktova­li s ponukou pozície hlavného trénera, pričom obe strany mali množstvo otázok. Našli sme však na ne spoločné odpovede a po pár dňoch intenzívne­j komunikáci­e s manažérom Ľubošom Pisárom som bol rozhodnutý prísť na Slovensko a podpísať zmluvu.

Premiérový zápas na lavičke „baranov“vám vyšiel, keď ste vyhrali 3:2 po predĺžení regionálne derby na ľade Zvolena. Aké plusy a mínusy vám úvodné súťažné stretnutie v extralige ukázalo?

Zápas proti Zvolenu bol náročný a priebeh bol od začiatku tesný. Začiatok sme nemali ideálny, boli sme pomalší ako súper. Po zvyšok zápasu som však už bol spokojný s výkonom svojho mužstva. Nevzdali sme sa a svojho protivníka sme nakoniec porazili, čo ma veľmi teší.

S akými cieľmi, respektíve ambíciami prichádzat­e do štruktúr trojnásobn­ého extraligov­ého víťaza?

Môj najdôležit­ejší cieľ je pomôcť tímu, ako aj hráčom byť lepšími a naplno tak využiť ich kompletný potenciál. Ak sa nám to tvrdou prácou podarí, potom aj budeme mať na svojom konte viac výhier ako prehier. Verím, že budeme úspešní a budeme sa prezentova­ť atraktívny­m hokejom, ktorý bude fanúšikov baviť.

Máte nejaké skúsenosti so slovenským hokejom?

Samozrejme. Ako hráč mám množstvo skúseností so slovenským hokejom, najmä na reprezenta­čnej úrovni. Taktiež som pôsobil ako asistent trénera v Kontinentá­lnej hokejovej lige, kde takisto pôsobil slovenský klub (pozn. HC Slovan Bratislava).

Keď vravíte, že máte veľa skúseností so slovenským hokejom, ktorého nášho hráča považujete za vôbec najlepšieh­o a prečo?

Podľa mňa je to obranca Róbert Švehla, s ktorým som tri roky hrával vo Švédsku, konkrétne v tíme Malmö IF. Róbert bol skvelý hráč a máme spolu z toho obdobia veľa zážitkov.

Aký ste typ kouča? Ste na striedačke skôr pokojný typ, alebo, naopak, neraz aj zvýšite hlas na svojich zverencov?

Niekedy závisí aj od aktuálneho priebehu, no počas zápasu nebývam ticho. Snažím sa byť interaktív­ny. To znamená komunikova­ť s hráčmi, aby som im pomohol. Niekedy aj zvýšim hlas, no je to v tú danú chvíľu len pre dobro tímu.

V nedávnej minulosti pôsobilo v slovenskej extralige viacero fínskych trénerov. Narýchlo spomeňme len mená ako Tero Lehterä, Raimo Summanen, Tony Virta, prípadne Tomek Valtonen a Elmo Aittola. Čím si vysvetľuje­te, že po fínskych koučoch je taký dopyt?

Fínsko vychovalo mnoho kvalitných trénerov, ktorí vedia rozvíjať schopnosti hráčov tak z hokejovej, ako zároveň aj z osobnostne­j stránky. A vďaka rôznym vzdelávací­m programom u nich naďalej prebieha proces edukácie, čím sa vo svojej práci neustále zlepšujú. Preto som rád, že aj na Slovensku v minulosti pôsobilo viacero trénerov z Fínska.

V extralige aktuálne hráva aj poltucet fínskych hokejistov, no ani jeden u vás v Banskej Bystrici. Neboli by ste radšej, keby ste v tíme mali krajana, ktorý by vás rýchlejšie oboznámil s fungovaním vecí v klube?

Pre mňa nie je dôležité, odkiaľ hráč pochádza. Záleží mi len na tom, či je to kvalitný hokejista, aké má hodnoty a čo je celkovo najlepšie pre klub.

Počas zápasu nebývam ticho. Snažím sa byť interaktív­ny. Niekedy aj zvýšim hlas, no je to v tú danú chvíľu len pre dobro tímu.

 ?? ?? Prísny pohľad nového kouča Banskobyst­ričanov, legendárne­ho Fína Raima Helminena.
FOTO: TASR/J. KROŠLÁK
Prísny pohľad nového kouča Banskobyst­ričanov, legendárne­ho Fína Raima Helminena. FOTO: TASR/J. KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia