Hospodarske noviny

Vybiť klin klinom

- Text bol zverejnený v Lidových novinách

Tmelom spoločnost­i je dôvera. Pocit, že to, čo sa dáva, hovorí, sľubuje, platí. Viete, že dôveru narúšajú dezinformá­cie. Toto poznanie je hnacím motorom boja proti dezinformá­ciám.

Vláda ho však vedie spôsobom, ktorý až príliš pripomína propagandu. A navyše je korytom pre tých, ktorí získajú vládne poverenie. Hovoríme o kampani, ktorú stelesňujú plagáty v mestách a vlakoch a webová stránka Nenaletět.cz. Na nej sa tiež uvádza, že štát uzavrel zmluvy za 42 miliónov korún. Takže akú návratnosť dostaneme? Zdá sa, že nie veľkú. Kto sa pozrie na web Nenaletět. cz, uvidí riedky obsah pripomínaj­úci les po napadnutí kôrovcom. Texty alebo odkazy na niekoľko tém. Niektoré sú na pár riadkov, iné, dlhšie, prevzaté z médií alebo mimovládny­ch organizáci­í ako Greenpeace. Vysvetľujú, že to či ono tvrdenie nie je pravdivé.

To je určite plus. Mnohí uvítajú, keď budú mať poruke protiargum­ent k tomu, čo počujú. Ponúkané protiargum­enty však bývajú selektívne usporiadan­é tak, aby zapadali do vládneho, európskeho, progresívn­eho príbehu. Napríklad. Prečo sa zvýšia ceny energií? „Dôvodom je politika Ruska, ktoré ešte pred inváziou na Ukrajinu začalo obmedzovať dodávky zemného plynu do Európy, čím zvýšilo jeho cenu.“To je pravda, ale nie celá pravda. Vynecháva otázky, ktoré si znalci kladú už viac ako rok. Môže Putin aj za drahé emisné kvóty, taxonómiu a odstavenie jadrových elektrární v Nemecku? Celkovo možno povedať, že vláda bojuje proti dezinformá­ciám propagando­u. To nie je zločin. Ale ak má propaganda (výber faktov) bojovať proti dezinformá­cii (cielenému podvodu), akú má šancu na úspech? Ešte na jar sa tomu venoval prieskum agentúry Ipsos a zistil, že klesá počet tých, ktorí situáciu vnímajú ako informačnú vojnu vedenú Ruskom, a stúpa počet tých, ktorí ju hodnotia ako alibizmus západných vlád. Teraz je to 42 miliónov korún, ktoré sa roztopili pod kotlom. Je to boj metódou klincovani­a.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia