Hospodarske noviny

Splátky hypoték bývajú drahšie ako nájomné

- Zuzana Dzvoníková

Čo sa dnes viac vyplatí? Vlastné bývanie alebo je lacnejší dlhodobý prenájom? Aj v tomto radí Peter Kriška zo spoločnost­i Prohypo.

1. Komu sa momentálne oplatí vziať si hypotéku, aký príjem v súčasnosti bude stačiť na jej získanie a kto ju, naopak, nedostane?

Hypotéka sa oplatí každému, kto z dlhodobého hľadiska určite vie, že sa v budúcnosti v rámci práce alebo rodiny nebude presúvať napríklad do iného mesta a inou možnosťou ako vlastné bývanie by pre neho bol iba dlhodobý prenájom. 2. Čo je drahšie? Úver či podnájom?

Aj keď sa nožnice medzi vlastným bývaním a prenájmom mierne roztvorili, platíme väčšinou viac ako pri nájme, a to vnímam ako výhodnejši­u cestu. Dôvod je jednoduchý, úver sa pomaly spláca a istina klesá plus je pomerne reálna šanca, že by do roka mohli začať úrokové sadzby klesať, a tak čoskoro si klient bude môcť úrok prehodnoti­ť alebo prefinanco­vať za výhodnejší­ch podmienok. Takisto treba mať na pamäti, že vďaka sadzbám nám mierne klesajú ceny nehnuteľno­stí, čiže na rovnaký byt potrebujem nižšiu výšku úveru ako pred vyše

rokom, a jeho hodnota by mohla dlhodobo rásť, čiže čiastočne táto investícia narastá na hodnote.

3. Ako je na tom v súčasnosti realitný trh v porovnaní s minulými rokmi?

Nepociťova­ť výrazné sprísňovan­ie trhu v porovnaní s uplynulými rokmi, čiže úver dostane každý, kto vie reálne doložiť výšku príjmu a nehrajú voči nemu historicky negatívne informácie, ako sú záznamy v úverovom registri, exekúcie, pri podnikateľ­och dlhy voči inštitúciá­m a podobne. Treba si dať pozor na fenomén nastavenýc­h príjmov, aby mi bola vo finále hypotéka schválená.

4. Sledujú banky pri úveroch aj dĺžku zamestnani­a?

Na krátke obdobie zamestnani­a si banky dávajú veľký pozor a pozerajú sa aj na zamestnáva­teľa. Podnikateľ­ov si banky dlhodobo kontrolujú precíznejš­ie.

 ?? ?? Vlastné bývanie je pre mnohých takmer nedostupné.
FOTO: ARCHÍV HN
Vlastné bývanie je pre mnohých takmer nedostupné. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia