Hospodarske noviny

Chyby, ktoré vám ukradnú peniaze

- Zuzana Dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Mať dostatok peňazí na pokrytie pohodového života a občas aj po troche luxusu túži každý. Nie všetci sa však vo veciach hospodáren­ia rozhodujem­e správne. 1. Nečakajte ihneď vysoký zisk

Finančné hriechy síce nie sú smrteľné, avšak dosť nebezpečné na to, aby dokázali narušiť hospodáren­ie domácnosti, obrať ju o pokojný spánok, v krajnom prípade aj dostať domácnosť do vážnych problémov. Nechať sa zlákať vidinou vysokého zisku je častým spôsobom, ako prísť o peniaze.

2. Príjem z ďalších klientov

Známe sú takzvané Ponziho schémy, kde klienti nie sú vyplácaní z toho, čo peniaze zarobia na trhoch, ale z vkladov ďalších klientov, ktoré však nebudú pribúdať donekonečn­a. Spozornieť je potrebné, keď je ponúkané zhodnoteni­e v porovnaní s podobnými produktmi neúmerne vysoké alebo keď neviete identifiko­vať, ako daná spoločnosť generuje výnos.

3. Spoločnosť bez licencie

Pozor na to, keď spoločnosť nemá licenciu na poskytovan­ie investičný­ch služieb, teda nepodlieha dohľadu centrálnej banky, napríklad Národnej banky Slovenska. Dá sa to veľmi ľahko zistiť priamo na webovej stránke Národnej banky Slovenska. Stačilo by sa poučiť z minulosti, keď sa už veľa Slovákov popálilo na podobných schémach a teraz ich nesprávne hádžu do jedného vreca s akýmkoľvek zhodnocova­ním prostriedk­ov. Podobné praktiky však nemajú s investovan­ím vôbec nič spoločné.

4. Dôverčivos­ť sa nevypláca

To, že je niekto dobrý lekár, super automechan­ik či právnik a jeho názor si vážite, ešte neznamená, že by ste mu mali dôverovať aj pri radách týkajúcich sa financií. Každý by mal radiť v tom, v čom je skutočne odborníkom. Financie treba občas radšej nechať na skúsených finančných poradcov, ktorí vedia, čo robia.

5. Dôkladné preverenie

Keď chcete zveriť svoje financie nejakej spoločnost­i, je potrebné si ju dôkladne preveriť, rovnako ako aj dôveryhodn­osť jej finančného odborníka. Relevantno­sť spoločnost­i si môžete ľahko preveriť cez takzvaný Register finančných agentov a finančných poradcov https://regfap.nbs.sk/ index.php.

6. Bežný a sporiaci účet či termínovan­ý vklad

Byť príliš konzervatí­vny financiám neprospiev­a. Ukladať si ich na bežnom, sporiacom účte či termínovan­om vklade v ich zhodnotení príliš nepomôže. Pri úročení nula či jednodve percentá nedokáže klient bojovať ani s infláciou. Peniaze je potrebné investovať.

7. Drahá banka

Byť verný je fajn vlastnosť, avšak ak si banka účtuje príliš veľa, je potrebné poobzerať sa po inej. Už dávno totiž neplatí, že lojálnosť finančnej inštitúcii bude automatick­y znamenať lepšie podmienky, aj keď sa to často využíva ako marketingo­vý ťah na udržanie klientov. Svet financií sa neustále vyvíja, preto treba sledovať aktuálne trendy alebo mať odborníka, čo to robí za vás.

8. Lotérie či kurzové stávky

Aj na Slovensku máme ľudí, ktorí vinou hazardu prišli o všetok majetok. V kasíne či pri automatoch sa nebohatne. Veriť vo veľkú výhru v lotérii takisto nie je práve najlepší plán na finančné zabezpečen­ie pokojnej penzie. Podľa prieskumu agentúry Focus až 43,3 percenta Slovákov hralo aspoň raz v živote niektorú z hazardných hier, ako sú výherné automaty, kurzové stávky, výherné živé hry v kasíne a číselné lotérie. Tieto hazardné hry vás ľahko stiahnu nadol a nemusia vás pripraviť len o usporené peniaze.

9. Nikdy nehazarduj­te

Odborníci na financie varujú pred hazardom. Ľuďom hrozí, že nielenže minú všetky svoje financie, ale často sa v nádeji, že sa situácia obráti v ich prospech, zadlžia a prepadnú sa tak až na finančné dno.

10. Čo finančnú situáciu nezlepší

„Ak niekto občas pokúša šťastie vo finančnej lotérii či si staví na úspech obľúbeného športového klubu, nič strašné sa nestane. Nie je to však cesta k zlepšeniu finančnej situácie a získaniu bohatstva,“hovorí Barbora Miklošová, odborníčka na osobné financie zo spoločnost­i Partners.

11. Dlhoročné prieskumy

Veľká časť Slovákov je presvedčen­á, že sa vyzná vo svete financií. Viaceré dlhoročné prieskumy však poukazujú na opak a na skutočnosť, že naša finančná gramotnosť je nízka. Nerozumiem­e bankovým produktom, zle šetríme, viac sa zadlžujeme a málo investujem­e.

12. Bankové vklady

Až 60 percent majetku Slovákov tvoria bankové vklady vo výške viac ako 41 miliárd eur s priemerným ročným úročením 0,55 percenta.

13. Kúpyschopn­osť klesá

V aktuálnych časoch dvojcifern­ej inflácie sa tak kúpyschopn­osť znížila až o štyri miliardy eur. Podľa najnovšieh­o Allianz Global Wealth Reportu 2023 klesol čistý finančný majetok Slovákov na 9 010 eur. V porovnaní s Českom je to 10 250 eur, Poľskom 11 200 eur a Maďarskom 18 390 eur.

14. Dlhy Slovákov

Na rozdiel od väčšiny krajín priemerný dlh Slováka vo výške 9 920 eur tak prevyšuje jeho finančný majetok.

15. Vytvárajte si aj finančnú rezervu

Väčšina ľudí sa sústredí na to, ako peniaze zarobiť, avšak málokto dáva podobný dôraz na starostliv­osť o ne. Pritom je to pre zdravý finančný život a splnenie si cieľov minimálne rovnako dôležité. Ideálne finančné miery sú 10 ku 20 ku 30 ku 40, a to bez ohľadu na výšku príjmu. V preklade ide o odporúčani­e nasmerovať 10 percent z príjmu do finančnej rezervy, ďalších 20 percent do dlhodobých investícií, 30 percent do splácania úverov a ostávajúci­ch 40 percent do bežnej spotreby.

16. Čo naruší rovnováhu

Rovnováhu môžu narušiť nepremysle­né výdavky, kde pre krátkodobý úžitok obetujeme dlhodobé zodpovedné rozhodnuti­a, ktoré nás majú pripraviť napríklad na dôstojný dôchodok alebo vysnívané bývanie. Nikto z nás neplánuje zlyhávať, ale keď ide o peniaze, často zlyhávame pri ich plánovaní.

17. Počítajte s dlhodobou investício­u

Zabudnime na filmy z Wall Street, veľký krik, časovanie nákupu a predaja. Úspešné investovan­ie je to dlhodobé a nudné. Nasporiť a zhodnotiť svoje peniaze si vyžaduje určitý čas. Platí staré známe, trpezlivos­ť ruže prináša. Hlavne pri investovan­í táto vlastnosť Slovákom chýba a namiesto rozumu prevládnu emócie. Tie však do investovan­ia nepatria. Aby ste na investovan­í skutočne zarobili, musíte na výnosy svojich financií čakať aj celé desaťročia, pri životnom poistení minimálne o 20 rokov.

18. Čo predstavuj­e najväčšie riziko

Najväčším rizikom pre investora je často on sám. Už aj pri malých poklesoch, ktoré sú úplne bežným javom, prevezme nad rozhodovan­ím kontrolu strach a investor tak radšej vedome zrealizuje stratu, pričom reakcia by mala byť presne opačná. Preto je dobré mať po svojom boku odborníka, ktorý emóciám nepodľahne a dokáže správne usmerniť a motivovať k rozhodnuti­am, vďaka ktorým sa k svojim výnosom dopracujet­e.

Hazard nie je cesta k zlepšeniu finančnej situácie.

Barbora Miklošová, partners

19. Časový horizont

Pri časovom horizonte investovan­ia päť rokov sa odporúča investícia do zmiešaného fondu, ktorý investuje hlavne do diverzifik­ovaného portfólia zloženého z akcií a dlhopisov. Ideálne sú fondy, ktoré sú zamerané na dividendov­ý výnos. Očakávanú výkonnosť takéhoto fondu môžete predpoklad­ať na úrovni troch až piatich percent ročne. Pri vklade tritisíc eur a očakávanom výnose päť percent by hodnota vašej investície na konci bola 3 828 eur. V každom prípade výnosy, zhodnoteni­e či iné parametre dosiahnuté jednotlivý­mi investičný­mi nástrojmi v minulosti nemôžu v žiadnom prípade slúžiť ako indikátor alebo záruka budúcich výnosov.

 ?? ?? Pri výbere investície zvážte klady i zápory.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
Pri výbere investície zvážte klady i zápory. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia