Hospodarske noviny

Možností klientov, keď nemajú rozpočet na vyššie hypotekárn­e splátky, je viac

-

Hypotéka je často jedinou možnosťou, ako sa dostať k vlastnému bývaniu. Splácať ju neraz treba aj celý život. o tom, akými pravidlami sa pri hypotékach treba riadiť, hovorí Peter Kriška zo spoločnost­i Prohypo.

Aké sú možnosti klientov, keď nemajú rozpočet na vyššie mesačné splátky?

Ak sa rozprávame o nových úveroch, tak je lacnejšie dočasne nájomné bývanie, ak sa rozprávame o tom, že klientovi príde na výročie aktuálna úroková sadzba, približne 4,5 percenta, tak treba voliť prefinanco­vanie do výhodnejši­eho bankového domu s natiahnutí­m splatnosti, ak to vek dovolí. Posledná možnosť je dohodnúť si s bankou individuál­ny splátkový kalendár.

Očakáva sa väčší záujem o refinančné hypotéky?

Len pri klientoch, ktorým sa končí v dohľadnom čase fixácia. „Odporúčam to tým ľuďom, ktorým sa končí fixácia do 12 mesiacov. Pre ostatných to nemá zmysel,“informuje Peter Kriška zo spoločnost­i ProHypo. 90percentn­ý úver ako druh hypotéky je dnes stále dostupný. Banky majú rozdielnu politiku pri poskytovan­í 90percentn­ého financovan­ia. Svoju rolu zohráva najmä rating klienta a lokalita, kde sa nehnuteľno­sť nachádza.

V prípade, že banka neponúkne svojim klientom dostatočnú úrokovú sadzbu, odporúčate ísť do nej?

Ak klient dostane horší úrok, ako ponúka konkurenci­a, alebo chce natiahnuť splatnosť kvôli nižšiemu zvýšeniu splátky, refinancov­anie je vhodná voľba.

Na aké nečakané výdavky spojené s hypotékou treba myslieť, zaplatia občania veľa peňazí napríklad za poplatky?

Osobne si myslím, že poplatky spojené s hypotekárn­ym procesom nie sú vysoké. Vstupuje tam najčastejš­ie znalecký posudok, od 150 do 300 eur, spracovate­ľský poplatok, zadarmo alebo až do sumy 300 eur, poplatok za vedenie účtu v danej banke, kde mám úver, vo väčšine bánk ho vie klient mať zdarma, vklad záložných zmlúv na kataster, štandardne 66 eur, prípadne poistenie úveru, ak si ho klient zvolí.

Niektorí politici hovoria, že viacerým ľuďom stúpne splátka aj o 500 eur. Akej veľkej skupiny ľudí sa to dotkne?

Povedať konkrétne číslo je, samozrejme, veľký nezmysel, keďže tam okrem samotného úroku zohráva veľkú úlohu aj zostatok úveru plus jeho splatnosť. Ak sa rozprávame o väčšine, tak to zvýšenie splátky pri priemernom úroku okolo 4,5 percenta je o 50 až 60 percent.

 ?? ?? Refinancov­anie je vhodné, aj keď dostanete lepšiu ponuku od konkurenčn­ej banky.
FOTO: DREAMSTIME
Refinancov­anie je vhodné, aj keď dostanete lepšiu ponuku od konkurenčn­ej banky. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia