Hospodarske noviny

Nemecká vláda chce urýchliť elektromob­ilitu

-

Berlín, Bratislava – Nemecký minister dopravy Volker Wissing vyzval domáce automobilk­y, aby sa aktívnejši­e zapojili do rozvoja elektromob­ility. Verejný a súkromný sektor musia spolupraco­vať, aby boli elektrické autá pre ľudí atraktívne a dostupné, uviedol minister. Informoval­a o tom agentúra DPA.

Nemecko má stotisíc verejných nabíjačiek

Nemecko potrebuje angažovaný automobilo­vý priemysel, ktorý s vládou potiahne za jeden povraz a okrem dodávok elektrický­ch vozidiel prispeje aj k rozširovan­iu nabíjacej infraštruk­túry, povedal Wissing v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Handelsbla­tt. V súčasnosti sa v Nemecku nachádza približne stotisíc verejne prístupnýc­h nabíjacích staníc, čo je dvojnásobn­e viac ako pred dvoma rokmi.

V septembri sa zároveň začala budovať sieť približne deväťtisíc ultrarýchl­ych nabíjacích staníc. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa včera stretol so zástupcami automobilo­vého priemyslu, s ktorými diskutoval o rozvoji elektromob­ility. Rozhovory sa zamerajú na cieľ vlády, ktorým je, aby bolo do roku 2030 na nemeckých cestách 15 miliónov elektromob­ilov. V súčasnosti je v Nemecku registrova­ných len niečo vyše milióna čisto elektrický­ch vozidiel z celkového počtu viac ako 48 miliónov osobných automobilo­v.

Na Slovensku vyčnieva Bratislava

Na Slovensku ešte úradnícka vláda Ľudovíta Ódora schválila Akčný plán rozvoja elektromob­ility. Ten okrem dotácií na vozidlá ráta s podporou výstavby nových nabíjacích zdrojov či s legislatív­nymi úpravami, ktoré pohon spravia lákavejší. Práve výstavba nových nabíjačiek závisí od novej vlády. Na Slovensku máme 1 483 nabíjačiek v 629 lokalitách. V pokrytí o niečo vyčnieva Bratislavs­ký kraj, čo je prirodzené, keďže je tu registrova­ný aj najvyšší počet e-áut. Podľa prognózy sú očakávania, že v roku 2030 by na trhu malo byť až 16-tisíc verejných nabíjacích bodov a okolo tritisíc rýchlych.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia