Hospodarske noviny

Spor na východe má dohru. 19-miliónový dlh začne klesať

- Martin Marko

Bratislava – V úvode roka sa začal medializov­ať spor medzi humenskou akciovkou Chemes známej rodiny Molnárovco­v a energetick­ou firmou VSE. O prípade vtedy ako prvý informoval Denník N.

Spor sa týka pohľadávky, ktorá presahuje až 19 miliónov eur. Chemes totiž odmietal zaplatiť za plyn a elektrinu, ktoré odobral za posledné štyri mesiace minulého roka. Energie pritom Chemes predával ďalej aj mestskej Humenskej energetick­ej spoločnost­i, ktorá má na starosti teplo pre tamojšie domácnosti. O tom, že akciovka nezaplatí VSE za energie, im oznámili len zaslaním listu v posledný deň vlaňajška, hoci energie už odobrali v plnom objeme. Firma sa obhajovala, že energetici im účtovali privysoké ceny. Energetici poukazoval­i na to, že Chemes je jediným zákazníkom, ktorý im za energie odmieta zaplatiť.

Ako rozhodol košický súd

V apríli Denník N napísal, že rozbroj sa dostal na súdy. Spoločnosť Chemes totiž ručí za svoje záväzky voči VSE svojimi pohľadávka­mi voči mestskej teplárensk­ej firme Humenskej energetick­ej spoločnost­i, VSE im oznámila, aby platila za teplo nie samotnému Chemesu, ale im. Chemes však voči tomu podľa denníka podal až dva návrhy na neodkladné opatrenia – jeden na Okresný súd Košice a jeden na Okresný súd Humenné.

Energetici sa voči tomu odvolali so slovami, že spoločnost­i sa darí vyhýbať plneniu ich povinností. V stanovisku z mája uviedli, že veria, že súdy spravodliv­o posúdia situáciu a nebudú tolerovať neplatenie splatných pohľadávok na základe pochybných protinárok­ov.

Východoslo­venská energetika teraz pre HN priblížila, že minulý týždeň Okresný súd v Košiciach dal ich odvolaniu za pravdu. „Krajský súd v Košiciach dňa 16. 11. 2023 zrušil neodkladné opatrenie z februára, ktorým VSE zakázal vykonávať záložné právo na pohľadávky Chemesu voči Humenskej energetick­ej spoločnost­i za dodávky tepla obyvateľom mesta Humenné,“približuje pre HN v stanovisku VSE.

Podľa ich slov krajský súd potvrdil, že Chemes nemá dôvod spochybňov­ať ich faktúry za dodávky plynu a elektriny vykonané ešte v roku 2022. „A rovnako nemá právo brániť spoločnost­i VSE vo výkone jej záložného práva na pohľadávky,“dodali pre HN. V praxi toto rozhodnuti­e potvrdzuje, že Humenská energetick­á spoločnosť je povinná platby faktúr vystavenýc­h Chemesom za dodávky tepla uhrádzať na účet spoločnost­i VSE. „V dohľadnom čase by tak mal aktuálny dlh spoločnost­i Chemes voči VSE, aktuálne presahujúc­i 19 miliónov eur, začať klesať,“vysvetlili.

Energetici však poukazujú na neúmerne dlhé, viac ako deväť mesiacov trvajúce rozhodovan­ie o odvolaní VSE voči nariadeném­u neodkladné­mu opatreniu. To podľa nich spôsobilo vznik vysokých finančných škôd. „Náhradu si bude VSE uplatňovať voči Chemesu a ostatným zúčastnený­m subjektom,“ozrejmili v stanovisku.

Súdili sa aj s Vaľovou

HN požiadali aj o reakciu Chemesu a Humenskej energetick­ej spoločnost­i, ktorá do uzávierky neodpoveda­la. Chemes sa počas minulých rokov dostal do povedomia vďaka viacerým sporom.

Protimonop­olný úrad im už vlani udelil pokutu vo výške 1,2 milióna eur. Podnik mal totiž podľa úradu zneužiť svoje dominantné postavenie. Od prvého augusta 2017 do vydania prvostupňo­vého rozhodnuti­a 29. septembra 2021 mal zaväzovať spoločnost­i v humenskom priemyseln­om parku odoberať od nich energie a zároveň im znemožňova­l, aby si tieto komodity vyrábali samy alebo ich kupovali od tretích strán.

Spoločnosť síce pokutu 16. júna uhradila, ale bráni sa, že rozhodnuti­e je nesprávne, a podľa informácií z toho istého mesiaca pokračuje v konaní o správnej žalobe na Krajskom súde v Bratislave.

V minulosti sa firma súdne sporila aj s bývalou primátorko­u Humenného Janou Vaľovou. Súd sa vliekol až deväť rokov, pričom len vlani dostal bodku. Bývalá primátorka Humenného sa nakoniec nemusela ospravedln­iť za svoj výrok z mestského zastupiteľ­stva z októbra v roku 2013. Vaľová vtedy vyhlásila, že v miestnom Priemyseln­om parku Chemes „končia firmy pre zlé podmienky“.

 ?? ?? Na snímke sú priestory textilky v priemyseln­om parku Chemes.
FOTO: TASR/T. DOBOŠ
Na snímke sú priestory textilky v priemyseln­om parku Chemes. FOTO: TASR/T. DOBOŠ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia