Hospodarske noviny

Solídna neistota

- Komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Napriek rizikám je správa NBS o finančnej stabilite ako prístav v rozbúrenom mori neistôt. Zdraženie úverov ako odvrátená strana boja ECB s démonom inflácie síce naštrbila odolnosť Slovákov splácať svoje sekery, sekerky aj valašky, ale nôž na krku má v skutočnost­i len malá skupina z nich. Samozrejme, tých najzadlžen­ejších.

Dostupnosť bývania na Slovensku dostala facku z forhendu aj bekhendu. Na forhendove­j strane je klesajúci dopyt, pretože úrokové sadzby od čias veselosti minulej jari zdraželi päťnásobne. No na bekhendove­j strane klesá aj ponuka. V prvej polovici roka sa u nás začalo stavať o 27,4 percenta menej bytov ako pred rokom. Drahé materiály aj vyššia cena práce si vyberajú svoju daň v zmrazení biznisu. V Bratislave sa začalo stavať dokonca len 430 bytov, teda najmenej za dvadsať rokov. So širokospek­trálnym zdražovaní­m sa dokážu domácnosti vysporiada­ť na úkor nepovinnýc­h výdavkov investičné­ho charakteru. Bez auta aj televízora sa zaobídu, no bývať a jesť musia. No to isté robia aj firmy, a tak sa základy budúceho rastu stenčujú. A v tom tkvie najväčšie riziko inak solídnej neistoty. Ak totiž prestane ekonomika rásť a firmy začnú rezervy hľadať v znižovaní stavu ľudského kapitálu, finančné zdravie ľudí sa zhorší, kolobeh peňazí v ekonomike sa spomalí, a to sú ideálne podmienky na roztočenie vývrtky negativizm­u, blbej nálady a zla.

Hoci sa vďaka úrokovým maržiam bankám u nás darí, hranice maximalizá­cie zisku im okrešú rastúce náklady na vkladoch. Na zlé časy sme solídne pripravení. Otázka je, či ich žijeme práve teraz, alebo nás len čakajú.

 ?? ?? Mário Blaščák
Mário Blaščák

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia