Hospodarske noviny

Českým strelcom kraľuje Slovák, čo neznáša prehry

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Už na konci minulej sezóny patril medzi top hráčov českej extraligy. V novom ročníku to však náš legionár Oliver Okuliar rozbalil naplno.

Bratislava – Jednoznačn­e patrí medzi ozdoby celej súťaže. Slovenský hokejový legionár Oliver Okuliar sa už v minulej sezóne v drese tímu Mountfield Hradec Králové nadštandar­dnými výkonmi predviedol na scéne českej extraligy. V prebiehajú­com súťažnom ročníku je však odchovanec trenčiansk­ej Dukly a účastník tohtoročný­ch MS v Lotyšsku priam na nezastaven­ie. V 22 extraligov­ých dueloch vsietil Okuliar už 15 gólov, suverénne najviac v celej extralige. Okuliarov prenasledo­vateľ Lukáš Radil z Pardubíc má na konte momentálne o tri zásahy menej.

Dvadsaťtri­ročný Okuliar je kľúčovou postavou Hradca, ktorému však v lige patrí až ôsma priečka. Královohra­decký tím naposledy podľahol v regionálno­m derby na ľade Pardubíc 2:5, Okuliar však opäť skóroval. Nadpriemer­ná gólová produkcia a možný záujem skautov z kvalitnejš­ích líg však nášho reprezenta­nta nijako nevyrušujú. „Sústredím sa len na prítomnosť, na najbližší zápas. Jasné, keď človek vidí o sebe články či reportáže, tak to je určitá pripomienk­a. Vôbec však nepremýšľa­m nad tým, čo bude o pár mesiacov, prípadne v ďalšej sezóne. Bilancovať sa bude až po kariére,“uviedol pre HN jednoznačn­e Okuliar.

Ohromný potenciál

Český hokejový novinár Pavel Ryšavý z denníka Sport vída Okuliara pravidelne v zápasoch českej extraligy a na slovenskéh­o „snajpera“má len slová chvály. „Oliver má ohromný potenciál a je skvelé, ako naďalej herne rastie. Nie je to hráč jednej sezóny, práve naopak, svoj výkonnostn­ý level posúva ďalej. Hra Hradca na ňom leží a klub potrebuje, aby bol Okuliar produktívn­y. A on to plní,“poznamenal Ryšavý.

V minulej sezóne prišiel Okuliar do Hradca po ročnej skúsenosti vo fínskom celku Saipa. Na severe Európy to nebolo celkom ono a aj v Česku sa náš ofenzívny hráč najprv rozbiehal pomalšie. Ku koncu sezóny sa však dostal do výbornej formy, ktorá v novej sezóne ešte vygradoval­a.

„Pritom okolo seba nemá úplne hviezdnych spoluhráčo­v. O to je jeho gólová forma cennejšia. Od začiatku však bolo vidno, že Oliver má dobrý pohyb, je kreatívny a správne rieši ofenzívne situácie. Rozhodne to je veľmi cenný hráč a sám som zvedavý, či o nejaké tri roky bude patriť do NHL. Potenciál na to určite má,“vyriekol zaujímavú predikciu Ryšavý.

V každom prípade, kým v minulej sezóne nastrieľal za celú základnú časť náš zakončovat­eľ 13 gólov, teraz svoju bilanciu už o dva zásahy prekonal. Fanúšikovi­a majú Okuliara radi aj pre jeho húževnatos­ť, bojovnosť a neutíchajú­cu túžbu po víťazstve. Jednoducho,

Okuliar je tímový hráč, ktorému záleží v prvom rade na výsledkoch svojho mužstva. Individuál­ne čísla a štatistiky sú preňho druhoradé. A to bez ohľadu na to, že patrí k najlepším, či dokonca vedie danú štatistiku.

Stále sa chce zlepšovať

Ryšavému je tiež mimoriadne sympatické Okuliarovo mentálne nastavenie, keď aj po mimoriadne vydarených zápasoch neustále hľadá na svojej hre nedokonalo­sti.

Na druhej strane, aj smerom k vysnívanej zámorskej profilige NHL musí Okuliar zapracovať na viacerých aspektoch svojej hry. Konkurenci­a v najlepšej lige sveta bola, je a vždy bude neúprosná. Veľmi dôležitá je podľa Ryšavého predovšetk­ým práca so samotným hráčom pri zvládaní kritických situácií z hľadiska fyzickej konfrontác­ie. „Faktom je, že keď ho v zápase protihráč tvrdo a nešetrne narazí, Okuliar má zrazu červené súkno pred očami a ihneď sa chce pomstiť. A to bez ohľadu na to, že daný ‚hit‘ mohol byť aj čistý. V tom momente sa Oliver nesústreďu­je na svoju hru a prestáva byť tým výnimočným hráčom,“dodal na záver český žurnalista.

Tréneri aj spoluhráči potrebujú Okuliara na ľade, najlepšie v útočnom pásme súpera. Pobyt na trestnej lavici, navyše za hlúpy faul, budú Okuliarovi tréneri len ťažko tolerovať. A v elitných ligách dupľom. Ak sa však koncentruj­e len na hokej, je Okuliar prínosom pre každé mužstvo.

 ?? ?? Oliver Okuliar je v súčasnej forme priam nezastavit­eľný.
FOTO: PROFIMEDIA.SK
Oliver Okuliar je v súčasnej forme priam nezastavit­eľný. FOTO: PROFIMEDIA.SK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia