Hospodarske noviny

Bratislavs­ká firma potrebuje škrtať dlhy

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Spoločnosť Majes výťahy a eskalátory riešila výťahy aj v budove Štátnych hmotných rezerv. Zmluvu s nimi podpísal Kajetán Kičura.

Bratislava – Podchod na Trnavskom mýte patril donedávna k miestam, ktorým sa ľudia oblúkom vyhýbali. Teda pokiaľ sa neponáhľal­i na električku, prípadne sa chceli dostať cez zložitú križovatku na druhú stranu cesty. Spustnutá časť Bratislavy so zlou povesťou, stenami plnými grafitov a svojským zápachom však pred piatimi rokmi chytila druhý dych po rekonštruk­cii, ktorú tu zastrešova­l developer Immocap.

Okrem obchodov a prevádzok pribudli do podchodu aj výťahy, ktoré umožnili prístup aj ľuďom so zdravotným postihnutí­m či rodičom s kočíkmi. Tie na stavbu dodávala aj bratislavs­ká firma Majes výťahy a eskalátory. Spoločnosť, ktorá podľa účtovnej uzávierky z roku 2022 zamestnáva­la 14 ľudí, bojuje v posledných rokoch s finančnými problémami. Tie vyvrcholil­i v októbri, keď Majes požiadal okresný súd v Nitre o reštruktur­alizáciu. Súd odobril ozdravenie spoločnost­i v novembri.

Červené čísla

„Súd povoľuje reštruktur­alizáciu dlžníka Majes výťahy a eskalátory. Vyzýva veriteľov, aby prihlásili pohľadávky prihláškou, ktorá musí byť správcovi doručená do 30 dní od povolenia reštruktur­alizácie,“ píše sa v rozhodnutí. Znamená to, že spoločnosť sa môže oddlžiť bez toho, aby išla do konkurzu, teda aby sa jej majetok musel rozpredať. Na základe prihlásený­ch pohľadávok sa nastaví plán, ako bude firma svoje podlžnosti splácať, a celý proces bude sledovať správca, v tomto prípade Origon Recovery Solutions.

Spoločnosť má problémy s financiami podľa účtovných uzávierok už posledných pár rokov. Tržby jej začali klesať po roku 2018. Predtým sa pohybovali na úrovni zhruba dvoch miliónov eur, následne to bola ani nie polovica. Minulý rok utŕžili len 600-tisíc eur. Posledné tri roky sa akciovka pohybuje v červených číslach.

HN sa pýtali na konkrétne dôvody tohto kroku, na dlhy a na to, čo bude s firmou ďalej, aj samotnej akciovky. Tá však situáciu komentovať odmietla. Firma na základe údajov Finstatu nedlhuje štátu nič.

Výťahy robili aj pre Kičuru

Okrem podchodu na frekventov­anej križovatke robila firma aj zákazky pre štátne úrady. Výťahy dodávali na úrad práce v Tvrdošíne, do fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch, do štátneho podniku Hydromelio­rácie. Najväčšia však bola dodávka pre Štátne hmotné rezervy, ktorú podpísal ešte jej bývalý šéf Kajetán Kičura.

V tomto prípade išlo o rekonštruk­ciu starých a dodávku nových výťahov za 129-tisíc eur. Údržbu zariadení robili aj v budovách Transpetro­lu či Slovenskéh­o národného divadla. Spoločnosť bola úspešná aj pri čerpaní eurofondov. V roku 2013 sa tak dostala k 76 a v roku 2018 k 82 tisícom eur.

Firma robí okrem výťahov a eskalátoro­v podľa ich oficiálnej webovej stránky riešenia aj pre parkovacie domy na zefektívne­nie využitia miest, takzvané automatick­é parkovacie systémy.

Spoločnosť existuje už viac než 20 rokov a okrem hlavného mesta má základňu aj v Martine, Trnave, Nových Zámkoch, Rimavskej Sobote, Banskej Bystrici a Snine. Podľa svojho webu má za sebou viac ako 200 inštalácií nových výťahov, pričom servisne spravuje viac ako dvetisíc starých i nových zariadení. Eskalátory a výťahy inštaloval­i na Trnavskom mýte spolu s firmami Peter Martiny a Stavtees. Cena bola viac než dva milióny eur, z čoho zhruba polovica bola preplatená z eurofondov.

Súd povoľuje reštruktur­alizáciu dlžníka Majes výťahy a eskalátory.

Rozhodnuti­e súdu

 ?? ?? Dodávali výťahy na Trnavské mýto. Spoločnosť z hlavného mesta teraz čelí problémom a musí sa oddlžiť.
FOTO: HN/PETER MAYER
Dodávali výťahy na Trnavské mýto. Spoločnosť z hlavného mesta teraz čelí problémom a musí sa oddlžiť. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia