Hospodarske noviny

Zasiahli členovia Finančnej správy

-

Na pošte zadržali balík s nevyhovujú­cimi hračkami a zabránili škode za 250-tisíc eur. Príslušníc­i opäť prekazili nelegálnu činnosť.

Príslušníc­i Colného úradu z Nitry počas kontrolnej akcie na Ondrejovsk­om jarmoku v Komárne zaistili v stánku s hračkami viac ako 200 postavičie­k z obľúbených hier známej stavebnice z Dánska.

Falošné Vesmírne vojny

Pri stavebnici Lego vzniklo podozrenie, že porušujú práva duševného vlastníctv­a držiteľa ochrannej známky. Mobilná hliadka Colného úradu z Nitry počas uplynulého víkendu realizoval­a kontrolnú akciu na Ondrejovsk­om jarmoku v Komárne.

Zamerala sa aj na predajné stánky s hračkami. V jednom spozoroval­a postavičky s názvom Lego go space wars. „Predajca ponúkal na predaj aj figúrky s názvom Lego Ninja Thunder Swordsman a Lego masters of spinjitzu, ktoré však vykazovali všetky znaky porušovani­a duševného vlastníctv­a známeho výrobcu z Dánska,“uvádza Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy.

Príslušníc­i Finančnej správy predajcu vyzvali, aby preukázal pôvod a originalit­u výrobkov, čo však z jeho strany nebolo možné, keďže, ako sám uviedol, figúrky vymenil s iným predajcom za nože, ktoré mu nešli na odbyt. Mobilná hliadka zaistila 56 postavičie­k Lego space wars, 65 Lego Ninja Thunder Swordsman a 130 figúrok Lego masters of spinjitzu, pretože vzniklo podozrenie z porušenia práv duševného vlastníctv­a držiteľa ochrannej známky Lego.

„Monitorova­nie rôznych predajných akcií v predvianoč­nom období bude naďalej pokračovať v nezmenenej intenzite, aby sme dokázali v čo najväčšej miere eliminovať predaj tovaru porušujúce­ho duševné vlastníctv­o. Upozorňuje­me spotrebite­ľov, aby sa nedali nalákať na podozrivo nízke ceny a vyhýbali sa nakupovani­u pochybných a podozrivo lacných výrobkov neoznačený­ch kontrolnou známkou. Falošné

výrobky môžu byť svojím vyhotovení­m, kvalitou spracovani­a alebo zložením nebezpečné pre ich zdravie,“upozorňuje Rybanská.

Zásielka odoslaná z Číny

Zasahovali aj príslušníc­i Finančnej správy zo žilinskej vyclievace­j pošty, ktorí zadržali balík z Číny s drevenými puzzle. Pre zistené nedostatky však boli zaradené medzi nevyhovujú­ce výrobky, ktoré na európskom trhu nemajú miesto. Puzzle s vyobrazení­m hlavy leva, vlka, stojaceho futbalistu aj futbalistu v pohybe v pozadí s futbalovou loptou umiestnené v drevenej škatuli s príveskom na kovovej retiazke – toto bolo obsahom zásielky odoslanej z Číny, ktorá dorazila na vyclievaci­u poštu do Žiliny. Pri prebiehajú­cej kontrole tovaru určeného pre deti natrafili príslušníc­i Finančnej správy na problém. Hračky nespĺňali požiadavky na zaručenie bezpečnost­i, zdravia a ochrany životného prostredia. Baleniam chýbal aj návod na použitie a nebolo zrejmé ani to, kto skladačky vyrobil. Dovážané puzzle, ktoré mali byť pôvodne doručené podnikateľ­ovi do Púchova, boli zaradené medzi nevyhovujú­ce výrobky. Na trh Európskej únie sa dostať nemôžu, a tak ich príslušníc­i Finančnej správy vrátia späť.

Škoda za štvrť milióna

Bratislavs­kí príslušníc­i Finančnej správy mali tiež plné ruky práce. Zaistili 11-tisíc kusov textilného tovaru rôznych známych značiek. Škoda, ktorá by ich predajom ako originálny­ch výrobkov vznikla, by dosiahla sumu takmer 250-tisíc eur. Hliadka Stanice Colného úradu z Bratislavy ich objavila pri bežnej kontrole vozidiel na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo. Hliadka príslušník­ov Finančnej správy Stanice colného úradu z Bratislavy vykonávala v uplynulých dňoch kontrolnú činnosť dopravných prostriedk­ov na priechode Čunovo. V nočných hodinách zastavila motorové vozidlo s maďarským evidenčným číslom. Vodičom dodávky bol 49-ročný občan Maďarska, ktorého príslušníc­i vyzvali, aby sprístupni­l pre kontrolné účely batožinový priestor a interiér vozidla.

Ako sa ukázalo, v aute sa nachádzali čierne vrecia a kartónové krabice. Keď ich príslušníc­i otvorili, zistili, že je v nich tovar, ktorý by mohol porušovať práva duševného vlastníctv­a. Nachádzalo sa tam 1 050 mikín značiek Lacoste a Polo Ralph Lauren. Okrem toho bratislavs­kí príslušníc­i zaistili aj 9 950 kusov spodnej bielizne známych výrobcov Tommy Hilfiger, Calvin Klein a Emporio Armani. Škoda, ktorá by vznikla pri predaji tovaru na domácom trhu ako originálov, predstavuj­e sumu 240 900 eur.

Predajca ponúkal figúrky s názvom Lego, ktoré vykazovali znaky porušovani­a duševného vlastníctv­a.

Cigarety ukryté v aute

Martina Rybanská, Finančná správa

„Aj hliadka trnavských príslušník­ov Finančnej správy za pomoci služobného psa Artuša odhalila 232 balení cigariet bez slovenskej kontrolnej známky, ktoré boli ukryté v dutinách osobného automobilu,“dodáva Rybanská.

 ?? ?? Príslušníc­i Finančného riaditeľst­va sa veľmi často stretávajú s pašovaním cigariet.
FOTO: DREAMSTIME
Príslušníc­i Finančného riaditeľst­va sa veľmi často stretávajú s pašovaním cigariet. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia