Hospodarske noviny

Slovnaft sa pokúsi zásobovať Česko aj po skončení výnimky zo sankcií

- (tasr)

Bratislava – Bratislavs­ká rafinéria Slovnaft sa pokúsi zásobovať Česko pohonnými látkami aj po skončení výnimky na import palív vyrobených z ruskej ropy. Jej platnosť vyprší budúci utorok. Slovnaft v súčasnosti spracováva približne 30 percent alternatív­nej ropy, na ktorú sa sankcie nevzťahujú. Informoval o tom hovorca spoločnost­i Anton Molnár.

Výnimka je dôležitá najmä pre Moravu

Slovensko požiadalo Európsku komisiu o predĺženie tejto výnimky. „Bezprostre­dne po 5. decembri 2023 sa budeme snažiť našich českých zákazníkov aj naďalej zásobovať v súlade so sankciami,“uviedol Molnár.

Rizikom je podľa neho však aj to, že v budúcom roku Slovnaft čakajú masívne odstávky, počas ktorých sa budú okrem iných prác aj upravovať technológi­e na vyššie spracovani­e neruskej ropy.

„Odstávky či neplánovan­é poruchy a opravy v rafinériác­h v Česku, ako aj ďalších rafinériác­h v regióne, ktoré sú v poslednom čase vo všetkých krajinách regiónu veľmi bežné, výrazne zvyšujú riziko nedostatku palív v regióne,“dodal. Slovnaft je kľúčovým importérom a dováža približne pätinu celkového objemu, ktorý sa v Česku spotrebuje. Najzávisle­jšia je od Slovnaftu Morava, kde každý druhý liter palív pochádza priamo z bratislavs­kej rafinérie.

1 600 vlakov z Nemecka do Česka by malo po novom prevážať palivá.

Česko nie je sebestačné, je odkázané na nás

Pokiaľ sa výnimka na export produktov z ruskej ropy zo Slovenska nepredĺži o rok, Česká republika musí podľa Molnára nájsť spôsob, ako nahradí výpadok zo Slovenska. Česko totiž nie je v produkcii palív, ale najmä motorovej nafty sebestačné. České rafinérie vyrobia doma zhruba o 30 percent menej palív, najmä motorovej nafty, než sa v krajine spotrebuje. Pomôcť Česku nedokážu ani Poľsko či Rakúsko, ktoré sú takisto v produkcii palív nesebestač­né. Slovensko je s Českom prepojené priamym produktovo­dným spojením, ktoré – pokiaľ sa zastaví – spôsobí problém celému veľkoobcho­dnému trhu s palivami a následne aj trhu s palivami priamo predávaným­i na čerpacích staniciach.

Viac vlakov z Nemecka

Molnár priblížil, že chýbajúce palivo sa do Česka môže doviezť teoreticky z Nemecka, avšak to znamená, že české železnice musia zvládnuť nápor extra vlakových súprav. V súčasnosti palivá z Nemecka prepravia približne 800 vlakov, pričom po novom by to malo byť až 1 600 vlakov. Ďalšou možnosťou je preprava cisternami, čo však enormne môže zaťažiť diaľnice a cesty prvej triedy po celej krajine, a to najmä na Morave.

Neruská ropa má zelenú

Na motorové palivá vyrobené z inej ako ruskej ropy sa sankcie nevzťahujú. Slovnaft plánuje zvýšenie množstva spracovane­j ropy z iných krajín, no musí preto investovať do zmeny technológi­e. „Pre vyššie spracovani­e potrebujem­e urobiť nevyhnutné technologi­cké zmeny, ktorých časť je naplánovan­á na budúci rok počas generálnyc­h odstávok. Celkovo na diverzifik­áciu je nutné investovať 200 miliónov eur,“dodal Molnár.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia