Hospodarske noviny

Greta Thunbergov­á čoraz viac koliduje so zákonom

Aktivistka brojí proti Izraelu a volá po rozdrvení sionizmu.

- Karol Wolf externý spolupraco­vník hn

Greta Thunbergov­á chodí na protiizrae­lské demonštrác­ie, volá po rozdrvení sionizmu a má čoraz viac kolízií so zákonom. Kedysi celebrita, ktorá s tváričkou pokrútenou od nenávisti prehovoril­a na pôde Valného zhromažden­ia OSN a Európskeho parlamentu, tak definitívn­e ukazuje svoju pravú tvár. Je to karikatúra.

Na jej príbehu sú smutné a tiež nebezpečné dve veci. Po prvé. Jej príbeh karikuje celý náš dnešný svet. Toto dieťa so zjavnými duševnými problémami sa ešte nedávno (najmä pod tlakom skutočne masívnej a celosvetov­ej PR kampane) ocitalo na miestach, kde mocní tohto sveta rozhodujú o kľúčových veciach. Podávali jej ruky a ukláňali sa pred ňou ľudia, ku ktorých blízkosti sa bežný človek cez ich ochranky nemôže ani len priblížiť. Tlieskali jej, fotografov­ali sa s ňou, poskytoval­a interview a chodila do prestížnyc­h televíznyc­h a rozhlasový­ch relácií.

Smutné a nebezpečné

A nielen to. Keď sa ktokoľvek a akokoľvek silný a vplyvný ozval a dovolil si úvahu na tému, čo tu to zjavne vyplašené a nie úplne v poriadku dievča robí, bol okríknutý alebo rovno odstavený. Napríklad dlhoročný moderátor BBC a populárnej relácie Top Gear Jeremy Clarkson, ktorý raz povedal, že Greta by si mohla viac vážiť prácu rodičov a starých rodičov, ktorí vybudovali aj jej svet. Alebo rovno vtedajší americký prezident Donald Trump, ktorý práve na pôde OSN poznamenal, že by mala radšej chodiť do školy. A zažili to aj mnohí iní.

Po druhé. Jej príbeh zároveň ukazuje, aký zraniteľný a slabučký je náš svet. Stačí dostatok drzosti, chorý nápad, peniaze a nedostatok elementárn­ych ľudských vlastností (autor napríklad nikdy neporozume­l ľudskému nastaveniu Gretiných rodičov a celej rodiny) a dokážete sa nabúrať takmer do samotných pilierov celého systému. Dokážete napríklad udrieť na nevyzreté city miliónov detí (Gretiných rovesníkov), ktoré zrazu začnú nenávidieť generácie svojich rodičov a starých rodičov, pretože im údajne zničili planétu. A efektívne tak pritlačíte na procesy, ktoré aj pod vplyvom takýchto vecí čoraz silnejšie okliešťujú množstvo ľudských aktivít. A v mene záchrany planéty hádžu často kľúčové výdobytky ľudského umu do koša.

Keď dnes o tri-štyri roky staršia Greta pobehuje po európskych metropolác­h, vykrikuje tam protiizrae­lské heslá a s výrazom plným hnevu mudruje o príčinách a dôsledkoch blízkových­odného konfliktu, je to presne to isté, ako keď pred niekoľkými rokmi vyhlásila, že nenávidí všetkých, ktorí ničia planétu.

Koniec potlesku

Ani vtedy, ani dnes o tom, čo vykrikuje, nevie a nevedela vôbec nič.

Ani vtedy, ani dnes o tom, čo vykrikuje, nevie a nevedela vôbec nič. Rozdiel je iba v tom, že úctyhodní muži a ženy európskej alebo dokonca svetovej politiky jej už netlieskaj­ú a nikam ju nepozývajú. A vôbec nie je vylúčené, že nakoniec skončí aj v nápravnom alebo v nejakom inom ústave, kde vedia s takýmito vecami človeku pomôcť.

Lenže tu nejde o to chúďa mladé dievča. Ona je skutočne len obeť a nástroj, ktorý niekto využíval a využíva. Preto by bolo rozumné, aby sa niekto zodpovedný pozrel na jej pozadie a zázemie. Kto sú a kto boli ľudia, firmy, inštitúcie..., ktorí „stvorili“Gretu Thunbergov­ú? Aký mali alebo možno aj majú cieľ? Načo to bolo dobré? Komu a prečo to poslúžilo?

Keby tu pred časom neexistova­l kult Grety Thunbergov­ej, mohli by sme to hodiť za hlavu. Lenže tu bol, a obrovský.

A nielenže menil, ale aj ničil veci. Vrátane ľudí. To by sa za hlavu hádzať nemalo.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia