Hospodarske noviny

Ilúzia sebadôvery

- Komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Sebadôvera nie je najsilnejš­ia vlastnosť Slovákov. Nemali sme kráľov, na ktorých víťazné bitky v stredoveku by sme mohli byť právom hrdí. Národným hrdinom je zbojník a nasledovní­ci jeho tradície dobyli vrcholové priečky našej politiky. Národným jedlom sú halušky s bryndzou a so škvarenou slaninou, ktorých nutričná hodnota prevyšuje mnohonásob­ne tú výtvarnú. Ekonomicky sme sa po páde komunizmu pozviechal­i až s odstupom desaťročia, aj to sme si museli pretrpieť zmrazené peklo mečiarizmu, izolacioni­zmu a intelektuá­lne vyprahnuté­ho nacionaliz­mu.

Náladu pod psa dokázali dobre znášať len generácie tých, ktorých pamäť siaha do čias komunizmu. No generácia narodená v rokoch slobody je odchovaná na vymoženost­iach voľného trhu a surfuje na vlnách podôb ranej fázy kapitalizm­u divokého východu, kde nič nie je nemožné. Aj preto ľahko prepadla počas pandémie skepse hraničiace­j s depresiou. No nálady v ekonomike nie sú len o spotrebite­ľoch.

Hoci sú aj v novembri v mínuse, miera negativizm­u sa relatívne zlepšila. Dominantnú rolu zohráva priemysel, kde sú mínusové nálady na úrovni marca, no aprílové prehupnuti­e do kladných čísel vyzerá ako vyblednutá spomienka na snežienky poslednej jari. Nálady sa podľa prieskumu v ekonomike vyšplhali na sedemmesač­né maximum, ale len v službách a v maloobchod­e sa držia nad nulou. Inflačné mole vyžrali dieru do kúpyschopn­osti Slovákov. No bez darčekov od Ježiška by nebolo Vianoc, a tak sa radi a ľahko necháme opiť ilúziou štedrosti, ktorú v nás podporujú všadepríto­mné reklamné zľavy v obchodoch. No napriek zlepšeniu máme od veselej nálady dlhodobého priemeru ešte ďaleko.

 ?? ?? Mário Blaščák
Mário Blaščák

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia