Hospodarske noviny

Ikona Woods je späť. Pre golf je to sviatok

Hoci počas kariéry zarobil už 1,8 miliardy dolárov, neutíchajú­ca súťaživosť núti Tigera Woodsa aj po vážnych zraneniach a v pokročilom športovom veku ku comebacku na „grín“.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Je nielen stelesnení­m golfu ako takého, zároveň je aj globálnou športovou celebritou. Pri Američanov­i Tigerovi Woodsovi by bol však zoznam jeho možných pomenovaní poriadne dlhý. Ikona, fenomén, miliardár, superstar, ale takisto aj neverník či rekonvales­cent. Stačí si len vybrať. Áno, vo veku 47 rokov už Eldrick Tont „Tiger“Woods, ako znie jeho celé meno, nie je top ašpirantom na výhry na najprestíž­nejších golfových podujatiac­h na svete.

Pokiaľ sa však Tiger Woods ešte aktívne zúčastňuje na turnajoch, je to jednoznačn­e pozitívom pre celú golfovú komunitu.

A práve to sa aktuálne deje. Woods by sa mal predstaviť na podujatí Hero World Challenge na Bahamách, pričom Woodsova prítomnosť na turnaji posúva celé podujatie do absolútne novej – oveľa prestížnej­šej dimenzie.

Rodák z kalifornsk­ého Cypress totiž znamená pre golf to, čo Lionel Messi alebo Cristiano Ronaldo pre futbal. Odkaz týchto velikánov už dávno presahuje ich športovú disciplínu. Sú to osobnosti, ktoré poznajú masy. Teda aj bežní ľudia, ktorým je šport ako taký vlastne ukradnutý. Sila mena týchto výnimočnýc­h individual­ít je ohromná.

„Tiger Woods je žijúcou legendou a absolútnym fenoménom. Pre golf je jeho návrat sviatkom. A to nielen pre jeho dosiahnuté športové úspechy, ale tiež aj vďaka jeho netuctovém­u životnému príbehu. Woods musí bojovať nielen so zdravotným­i patáliami, ale

Golfový barón Tiger Woods sa chystá na súťažný návrat.

aj s následkami autonehody. Aj preto je skvelé, že ešte stále má chuť vrátiť sa do turnajovéh­o kolotoča,“uviedol pre HN Peter Petrovič, ktorý je prezidento­m PGA Slovensko.

Návrat na vlastnej akcii

Samozrejme, Woodsova hra vykazuje v súčasnosti už značné rezervy, no len jeho účasť na podujatí strhne väčšinu pozornosti práve naňho. Mimochodom, podujatie Hero World Challenge je turnaj, za ktorého vznikom stojí práve golfista, ktorého celkové imanie odhaduje magazín Forbes na zhruba 1,8 miliardy dolárov. Po prvý raz sa akcia Hero World Challenge konala už v roku 2000 a organizáto­r Woods sa dosiaľ tešil z rekordných piatich turnajovýc­h víťazstiev. Okrem Woodsa sa z triumfu na podujatí tešili aj iné známe golfové mená, medzi inými napríklad Švéd Henrik Stenson, Španiel Jon Rahm, prípadne Američan Jordan Spieth.

Kým prvé ročníky sa konali predovšetk­ým v kalifornsk­om stredisku Lake Sherwood, od roku 2015 sa podujatie koná na Bahamách, konkrétne v rezorte Albany. Len pre zaujímavos­ť,

15 Major Turnajov vyhral dosiaľ v profi kariére Tiger Woods.

tento komplex patrí medzi absolútne najluxusne­jšie a najprepych­ovejšie na celom svete. Aj preto sa sem ku koncu roka „zlietne“golfová smotánka.

Tak či onak, Woodsovo dedičstvo a odkaz sú počas konania tohto už tradičného podujatia všadepríto­mné. „Sám som v pozícii diváka, respektíve fanúšika navštívil pred 11 alebo 12 rokmi práve toto podujatie. To sa ešte konalo v Kalifornii. V každom prípade vidieť Tigera Woodsa naživo počas hry bol vskutku silný zážitok,“zaspomínal si ešte Petrovič, ktorý zároveň pôsobí aj ako predseda Trénersko-metodickej komisie v rámci Slovenskej golfovej asociácie.

Ničneroben­ie ho ničí

Víťaz 15 major turnajov Woods nebol v súťažnej akcii od apríla, keď odstúpil z Masters v Auguste v štáte Georgia. A hoci je jeho telo už poriadne zdevastova­né operáciami, na súťažný comeback sa golfová legenda teší.

„Mám za sebou polrok ničneroben­ia, čo je tá najhoršia vec. Prvých pár mesiacov po operácii bolo naozaj drsných. Našťastie už mám s návratmi nejaké skúsenosti, takže som si s tým poradil,“uviedol pre zástupcov médií Woods priamo v dejisku turnaja na Bahamách.

Woodsova láska ku golfu je nespochybn­iteľná. Po toľkých operáciách, ale aj osobných problémoch by väčšina golfistov pravdepodo­bne profesioná­lnemu zápoleniu na „grínoch“asi definitívn­e zamávala. To však nie je Woodsov prípad.

Podľa vlastných slov chce súťažiť dovtedy, kým bude konkurenci­eschopný. „Časom sa dostanem do bodu, keď už nebudem môcť znova vyhrať. V tej chvíli odídem, ale ešte nie,“uviedol Woods, ktorý jedným dychom dodal, že nepochybuj­e o tom, že je ešte naďalej schopný víťaziť. Nesmie ho však zradiť zdravie.

Ako sa bude golfovej legende dariť po dlhej pauze, to sa dozvieme už v najbližšíc­h dňoch.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia