Hospodarske noviny

Fed vysiela holubičie signály

- Lukáš lipovský, finančný analytik

Keď americký Fed koncom októbra druhýkrát za sebou podržal dolárové úroky na nezmenenej úrovni a inflácia klesla na 3,2 percenta, pre finančné trhy to bol jasný holubičí signál. Bodový graf, ktorým Fed naznačuje smerovanie menovej politiky, ukazoval ešte jedno zvýšenie o 25 bázických bodov, ale o realistick­osti tohto plánu všetci pochyboval­i.

odvtedy akcie rástli rýchlym tempom, pričom index s&p 500 sa z korekčného teritória vyšplhal len za 16 obchodných seáns, čo predstavuj­e jeho najrýchlej­ší návrat od 70. rokov minulého storočia. okrem toho, že vyhliadka na lacnejšie peniaze pozdvihla trhy a rizikové aktíva, výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov cez noc klesli pod úroveň 4,30 percenta, kým tesne pred posledným zasadaním Fedu testovali päť percent.

aj najväčší jastrabi v menovopoli­tickom výbore Fomc teraz podporujú očakávania, že cyklus zvyšovania sadzieb sa skončil. Guvernér Fedu christophe­r Waller v utorok uviedol, že je „čoraz viac presvedčen­ý“, že menová politika je teraz na správnom mieste, aby spomalila ekonomiku a znížila infláciu späť na dvojpercen­tný cieľ. Guvernérka michelle Bowmanová zas hovorí o tom, že „údaje naznačujú, že pokrok v oblasti inflácie sa zastavil“.

no nadšenie investorov výrazne prevyšuje skepsu jastrabov Fedu. Šance, že Fed dokonca v polovici roka 2024 sadzby zníži, sa zvyšujú. aj preto akcie rastú a dolár je na najlepšej ceste dostať sa na najnižšiu úroveň za posledné mesiace. Budúce leto začne krátky koniec americkej výnosovej krivky klesať a s ňou sa aj dolár oslabí.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia