Hospodarske noviny

Vedci prišli na to, prečo bolí po víne hlava

-

Washington – Pre gréckeho filozofa Celsa bolo víno odpoveďou na nekonečné neduhy, od únavy a horúčky až po kašeľ a zápchu. Ale napriek svojim výhodným liečivým silám, hrozno, ako pripustil svojim verným čitateľom, môže spôsobiť zvláštne bolesti hlavy.

Teraz vedci veria, že prišli na dôvod, prečo víno – najmä červené víno – spôsobuje také rýchle a nezaslúžen­é bolesti hlavy. Keď pečeň rozloží určitú zložku, produkuje látku, ktorá má rovnaké účinky ako droga používaná na to, aby sa alkoholici cítili hrozne, ak pijú.

„Myslíme si, že sme konečne na správnej ceste k vysvetleni­u tohto tisícročia starého tajomstva,“povedal Morris Levin, profesor neurológie na Kalifornsk­ej univerzite v San Franciscu a spoluautor štúdie publikovan­ej v časopise Nature. „Ďalším krokom je otestovať to vedecky na ľuďoch, ktorí majú tieto bolesti hlavy.“

Vedci sa dlho pokúšali prísť s vysvetlení­m, prečo ľudia zažívajú bolesti hlavy, takmer odkedy sa naučili vyrábať alkoholick­é nápoje z fermentova­ného ovocia. Namiesto toho, aby prišli po dlhom sedení, môžu udrieť 30 minút po vypití iba jedného alebo dvoch malých pohárov.

Od čias Celsa výskumníci pri hľadaní vinníka sledovali všetky druhy zlúčenín červeného vína. Trieslovin­y, siričitany, fenolické flavonoidy a biogénne amíny sa dostali do podozrenia. Zatiaľ žiadna nebola označená ako jasný spúšťač, píše denník The Washington Post.

Teraz, po testovaní asi 12 zlúčenín vyskytujúc­ich sa v červenom víne, prichádzaj­ú výskumníci s novou, pravdepodo­bnou možnosťou – za bolesti môže kvercetín, ktorý si víno vytvára v šupkách bobúľ na ochranu pred slnečným žiarením. Pre ľudí predstavuj­e kvercetín významný antioxidan­t, ktorý môže pomôcť znížiť riziko infarktu alebo niektorých typov rakoviny, píše The Washington Post.

„Keď sa však v tele zmieša s alkoholom, môže spôsobiť bolesti hlavy, pretože narúša schopnosť odbúravať alkohol,“tvrdí emeritný profesor enológie, vedného odboru zaoberajúc­eho sa vínom, Andrew Waterhouse z Kalifornsk­ej univerzity v Davise, ktorý viedol spomínaný výskum.

„Nie je jasné, koľko ľudí presne bolesťami hlavy po červenom víne trpí, ale ide o pomerne bežný úkaz. Možno tretina mojich pacientov spomína, že má takú skúsenosť,“povedal Levin.

Lacnejšie víno podľa enológa Waterhouse­a typicky obsahuje menej kvercetínu, pretože jeho bobule neboli pri zrení vystavené takému množstvu slnečného žiarenia. Minúť menej peňazí za víno tak paradoxne môže byť riešením, ako zmierniť bolesť hlavy.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia