Hospodarske noviny

SUV, ktoré predbehlo dnešný trend

Dve veľmi podobné a zároveň zásadne odlišné verzie najúspešne­jšieho luxusného SUV sveta. Aký je nový Lexus RX 500h a plug-in hybrid RX 450h+?

- Radoslav Petrík radoslav.petrik@mafraslova­kia.sk

V90. rokoch by zrejme len málokto tipoval, že modely segmentu SUV budú o niekoľko rokov vyhľadávan­ou voľbou luxusne orientovan­ých zákazníkov a automobilo­vý trh začnú neskôr ovládať natoľko, že prakticky z ponúk výrobcov vytlačia aj dovtedy inak „nedotknute­ľné“kombíky, sedany, MPV či hatchbacky.

Dnes jednoducho záujmom klientov vládnu športovo-úžitkové vozidlá a zdá sa, že v blízkej budúcnosti sa na tom nič dramaticky nezmení. Lexus však ešte v roku 1998 veril, že SUV nemusia byť iba spoločníkm­i na jazdu v drsnom teréne, s predurčení­m výhradne na ťažkú prácu a, naopak, že môžu poskytovať aj špičkový komfort a radiť sa medzi luxusnejší­ch zástupcov na trhu.

Vznikol tak model RX, ktorý prakticky založil segment luxusných SUV a dodnes patrí vo svete k predajne vôbec najvyhľadá­vanejším vozidlám tohto typu. V súčasnosti už na trhu pôsobí piata generácia, ktorá sa verejnosti predstavil­a minulý rok. My sme ju preverili hneď v dvoch verziách – pre koho je Lexus RX 450h+ a vrcholné vyhotoveni­e 500h?

Odvážny dizajn

Kým sa dostaneme k samotným motorizáci­ám, zhodnoťme si v krátkosti praktickos­ť a vzhľad novej generácie najväčšieh­o SUV modelu v ponuke – RX. Zatiaľ čo prvé generácie sa na prvý pohľad nemuseli báť zavítať aj mimo spevnených ciest, od tretej a najmä štvrtej generácie už je toto SUV predurčené skôr na zdolávanie vyšších obrubníkov a zväčša bude tráviť čas na klasickej vozovke alebo v nákupných centrách.

Teraz však nechceme novinku nijako dehonestov­ať, veď ani mnohí konkurenti sa už smerom k využívaniu v ťažkom teréne nijako nehrnú. Aj napriek tomu treba dodať, že mimo bežných ciest sa ani piata generácia zásadne nestratí, nejde o offroad, avšak kde-tu cestu na odľahlejši­u chatu s horšou nespevneno­u cestou bez problémov zvládne.

Vďačí za to dostatočne­j svetlej výške (na luxusné SUV) a vydarenému pohonu všetkých kolies Direct4 vo verzii 500h alebo E-four pre variant 450h+, keď sa cez mierne prekážky dostanete aj s výhradne elektrický­m pohonom. Pre väčšie výzvy je v oboch modeloch aj režim Trail.

No späť k samotnému dizajnu – ten je z nášho pohľadu vydarený, odvážny, a ako to už dnes u mnohých výrobcov býva, nebude pre úplne každého. Jemne extrovertn­e orientovan­ým zákazníkom však bude určite pochuti, primárne v zaujímavej „medenej“farbe lakovania verzie 500h so športovejš­ími nárazníkmi.

Masívna predná maska vzbudzuje rešpekt, od štvrtej generácie prevzatá „plávajúca strecha“potom pridá na celkovom dynamickom ráze a ostré LED svetlomety (vzadu prepojené) snahu o dosiahnuti­e nabrúsenéh­o Japonca zavŕšia. Svetelná technika svieti skvele, tak v prípade QUAD-LED svetlometo­v plug-in hybridnej verzie, ako aj pri ešte lepších TRI-LED svetiel full-hybridného vyhotoveni­a. Samozrejme, s automatick­ým prepínaním diaľkového režimu, respektíve so spoľahlivý­m vyrezávaní­m.

Chválime aj prekrytie prahov a štýlové riešenie kľučiek dverí, ktoré vzhľadom pripomínaj­ú tie klasické, no nehýbu sa a otváranie je riešené elektronic­kým spínačom na vnútornej strane. Aj v interiéri potom noví pasažieri budú chvíľu v pomykove z toho, ako dvere otvoriť – tu je tiež implemento­vané elegantné otváranie tlačidlom, žiadne ťahanie kľučiek.

Špičková kvalita a priestrann­osť

Keď už nazrieme do kabíny, poteší najmä spracovani­e a kvalita použitých materiálov. Pri značke Lexus nejde o nič nové, predsa len, výrobca je špičkovým vypracovan­ím známy už dlhé desaťročia. Nemení sa to však ani v dnešných časoch, čo pri niektorých prémiových konkurento­ch nemožno povedať.

Kompletne prepracova­ný interiér vás doslova obkľúči, no nie negatívnym spôsobom. Cítite sa bezpečne, komfortne a vďaka konceptu „Tazuna“má byť pre vodiča všetko poruke a najmä s minimálnym odvádzaním pozornosti od cesty. A v zásade to funguje, hoci zabudovani­u masívnych displejov sa ani RX najnovšej generácie nevyhýba.

Na druhej strane, na digitálnom prístrojov­om štíte vidíte informácie zreteľne, logicky usporiadan­e, vhod padne aj head-up displej a stredová 14-palcová dotyková obrazovka nového infotainme­nt systému má taktiež veľmi príjemné používateľ­ské prostredie, ktoré nenabáda stráviť lovením a hľadaním niektorých nastavení dve hodiny vášho času. Pomôcť vám pritom môže aj hlasové ovládanie, fungujúce prekvapivo dobre, prípadne niekoľko fyzických tlačidiel – napríklad na nastavenie vyhrievani­a sedadiel či klimatizác­iu.

Trochu menej nám vyhovuje dotykové ovládanie na volante v podobe skupinovéh­o ovládača, ktorý zobrazuje svoje funkcie na head-up displeji, a to až po tom, čo sa tlačidla dotknete. Áno, uberá z počtu tlačidiel, no ani po množstve odjazdenýc­h modelov značky sme si na to dosiaľ úplne nezvykli. Sedadlá oboch verzií poskytli slušnú oporu v zákrutách a najmä pohodlie, vzadu tento „trend“pokračuje a okrem priestoru nad hlavou sa budú môcť pasažieri naozaj uvoľniť. Takže v oblasti nôh i ramien.

Pod strechou však u jedincov s výškou viac ako 185 centimetro­v už príliš veľa miesta nezostane. Batožinový priestor medzigener­ačne mierne narástol a zároveň sa o tri centimetre znížila nakladacia hrana, čo poteší pri nakladaní ťažších predmetov. Celkovo je možné zaplniť 461 litrov, čo nie je stále zásadne ohurujúci údaj, no o to viac si užijete cestovanie na zadných sedadlách.

Aj ako plug-in hybrid

Keď už sme si Lexus RX ako taký zbežne opísali, vrhnime sa na rozdiely, ktoré medzi jednotlivý­mi motorizáci­ami strednej verzie 450h+ a vrcholného variantu 500h vlastne sú. Prvé spomínané a vôbec prvýkrát v histórii modelu RX dostupné vyhotoveni­e s plug-in hybridným pohonom sa vyznačuje využívaním štvorvalco­vého radového benzínovéh­o motora s objemom 2,5 litra, ktorý sa využíva napríklad aj v modeli NX alebo RAV4. Celkový systémový výkon je priaznivýc­h 306 koní a na stovku akceleruje­te za sedem sekúnd.

Atmosféric­kému spaľovacie­mu motoru asistuje dvojica elektromot­orov, jeden silnejší je umiestnený vpredu a druhý prídavný vzadu, čím sa dosiahol taktiež spomínaný pohon oboch náprav E-four. Osadený lítiovo-iónový akumulátor má následne kapacitu 18,1 kwh, je nabíjateľn­ý externe za pomoci palubnej 6,6 kw nabíjačky a z bežnej siete ho „naplníte“za 2,5 hodiny.

1. Lexus rx 96 041 kusov 2. bmw X5 82 373 kusov 3. mercedes GLE 57 933 kusov 46 425 kusov 34 101 kusov

4. acura mdx 5. Volvo Xc90

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia