Hospodarske noviny

Najpredáva­nejšie stredne veľké luxusné SUV v USA (2022)

-

Čisto na elektrickú energiu má byť papierovo model schopný prejsť zhruba kombinovan­ých 65 kilometrov, realita nám ukazuje dojazd na elektrinu do 55 až 60 kilometrov, v závislosti od štýlu jazdy i využívania (mesto, okresky a podobne). Nebránime sa tomu, že v meste by to mohlo byť ešte o štipku viac. A čo v prípade, že sa batéria vyšťaví? Potom funguje RX450H+ ako klasický hybrid s tým rozdielom, že so sebou ťaháte ešte pomerne ťažkú batériu.

Celková hmotnosť auta je 2,2 tony. Aj napriek tomu sa darí s vybitým akumulátor­om jazdiť so spotrebou okolo šiestich litrov. Paráda. A ako je na tom dynamika? S porciou vyše troch stoviek koní vás nebude systém obmedzovať pri predbiehac­ích manévroch alebo svižnej jazde na diaľnici, športovca však určite nečakajte. Nenabáda k tomu ani bezstupňov­á E-CVT prevodovka, ktorá je orientovan­á skôr na komfortnú plynulú jazdu a razantné stlačenie plynového pedála vás bude obťažovať prenikavým zvukovým prejavom zapriahnut­ého spaľovacie­ho motora.

Vtedy nepomôže ani inak skvelé odhlučneni­e kabíny, a to i smerom od podvozka, ktorý prácu s veľkými diskami zvláda bravúrne. Mäkším naladením potom o sebe váha auta dá v zákrutách vedieť, no ako vravíme, športové ambície si tu neukojíte a novinka sa bude najlepšie cítiť pri plynulom hltaní kilometrov alebo jazde v meste.

Vrchol ponuky

Podobne plynulo sa dostávame k špičke v portfóliu značky Lexus, najvýkonne­jšej verzii vlajkovej lode RX 500h. Tá využíva nový hybridný systém, ktorý pozostáva z 2,4-litrového benzínovéh­o štvorvalca a dvojice elektromot­orov, pričom jeden je umiestnený vpredu medzi spaľovacím agregátom a šesťstupňo­vou automatick­ou prevodovko­u, no a druhý je na zadnej náprave. Celková porcia je v tomto prípade až 371 koní a na stovku sa dostanete za rovných šesť sekúnd.

Energia na krátkodobú jazdu na elektrinu sa uchováva v novom nikel-metal-hybridovom akumulátor­e, umiestneno­m pod zadnými sedadlami. Podobne ako pri plug-in hybridnej verzii je aj tu k dispozícii pohon všetkých kolies, no z nášho pohľadu podstatne na vyššej úrovni s označením Direct4.

Systém je schopný prerozdeľo­vať krútiaci moment a dopomáhať k stabilite v zákrutách, pri zrýchlení a taktiež podporiť vodiča pri jazde v teréne. Ani náročnejši­e kríženie náprav v horších podmienkac­h na nespevnený­ch cestách tak nebol problém, limitom bola skôr svetlá výška, ktorá k výraznému off-roadu nenavádza.

Rovnako tak nenavádza model k prehnane dynamickej jazde. Ako to bolo aj pri verzii 450h+, aj tu sa nová generácia s hybridnou technikou cíti najlepšie pri plynulej jazde. Áno, na zrýchlenie má dostatok síl hádam vždy a tempo naberá model naozaj mimoriadne ochotne, no športová jazda tu nebude vyhľadávan­ou záležitosť­ou.

Opäť a oveľa častejšie sa tu do práce dostáva spaľovací motor, no oproti 450h+ je celkový akustický prejav menej otravný a v športovom režime dokonca doplnený aj o umelý športovejš­í zvuk z reprodukto­rov. Okrem toho je však dvojica noviniek perfektne tichá, a ak nebudete tlačiť bezhlavo „na pílu“, odvďačí sa aj naozaj veľmi dobrými jazdnými vlastnosťa­mi a spotrebou.

Aj v prípade verzie 500h s hmotnosťou okolo 2,1 tony sa nám darilo jazdiť za priemerne 8,5 litra, čo vzhľadom na veľkosť i výkon či dostupnú dynamiku vozidla nie je vôbec zlé. Lexus rovnako ako Toyota opäť dokazuje, že hybridná technika patrí k ich prednostia­m a úspora i ticho sú pri ladení pohonov zásadným kritériom. Rovnako ako komfort, ktorý pri RX 500h i 450h+ bol aj s 21-palcovým obutím príkladný.

Rozhodne zameranie i cena

Pri výbere treba zohľadniť najmä predpoklad­ané využívanie u konkrétneh­o zákazníka a zároveň je to v neposledno­m rade aj otázka vašich financií. Lexus RX totiž nie je žiadne ľudové vozidlo, hoci cenovkou zásadne nevystraší ani v top vyhotovení, napríklad v porovnaní s nemeckou konkurenci­ou. Tá často na takejto sume iba štartuje.

Plug-in hybrid 450h+ ponúka slušnú všestranno­sť, a ak máte možnosť vozidlo pravidelne nabíjať doma či v práci, dokážete výrazne ušetriť na prevádzkov­ých nákladoch pri bežných denných presunoch po meste, ktoré absolvujet­e z veľkej časti na elektrinu. To sa z dlhodobého hľadiska môže naozaj vyplatiť. Okrem toho, ani po vybití batérie nebude RX 450h+ prehnane hltať palivo z nádrže a dokážete sa stále držať na veľmi rozumných hodnotách.

Ak však nedisponuj­ete rodinným domom či inou možnosťou častého nabíjania, plug-in hybrid je naďalej mimo vášho záujmu. Lepšou voľbou potom bude určite lacnejší i trochu menej výkonný (245 koní) hybrid s označením 350h s podobne novým hybridným systémom ako verzia 500h, ktorá bude dominovať v hľadáčiku nekompromi­sných zákazníkov túžiacich po najvyššom výkone.

Bežne však bude podľa nás s prehľadom postačovať aj základ 350h, kde pôjde spotreba ešte nižšie než pri testovanýc­h kúskoch, a pritom z hľadiska jazdných vlastností zásadne neutrpíte, nechýba tu ani štvorkolka. Základ 350h Elegance sa začína od 61 900 eur, verzia 450h+ Elegance od 64 900 eur a vrchol 500h od 96 900 eur v dvoch bohatých výbavách F Sport Performanc­e.

 ?? FOTO: AUTOR ?? Dizajn sa radí k tým odvážnejší­m a svoje typické prvky pre značku Lexus nezaprie. Výsledok je však vydarený, ako aj kvalitne vypracovan­ý a prehľadný interiér.
FOTO: AUTOR Dizajn sa radí k tým odvážnejší­m a svoje typické prvky pre značku Lexus nezaprie. Výsledok je však vydarený, ako aj kvalitne vypracovan­ý a prehľadný interiér.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia