Hospodarske noviny

Apple sa rozhodol odsunúť vydanie virtuálnyc­h okuliarov

- Technet.cz

Praha – O okuliaroch pre virtuálnu a zmiešanú realitu sa v súvislosti so spoločnosť­ou Apple hovorilo už dlho. Ich prvé verejné predstaven­ie nebolo zase až takým prekvapení­m, niektoré funkcie však zaujali. Firma od júnového predstaven­ia o tomto produkte zatiaľ nevydala žiadnu ďalšiu informáciu, no objavili sa niektoré úniky a viac alebo menej podložené špekulácie.

Tie posledné hovoria o tom, že sa predaj novinky odsúva až na marec 2024. Pôvodný termín bol pritom v januári budúceho roka. S touto informácio­u prišiel Mark Gurman, ktorý je redaktorom agentúry Bloomberg. Podľa neho musí firma ešte doladiť svoje distribučn­é plány a vykonať ďalšie testovanie. Čo konkrétne to znamená, nie je isté. Už skôr sa však hovorilo o zložitom dizajne a nedostatko­ch pri výrobe.

Údajne bol problém s výrobou microoled displejov pre zariadenia a taktiež Apple nebol spokojný s produktivi­tou dodávateľo­v. Pre prototyp vyrobila obrazovky firma Sony v spolupráci s výrobcom čipov TSMC. Apple mal údajne ešte v lete interný cieľ predať za prvých 12 mesiacov až jeden milión kusov náhlavnej súpravy.

Avšak čínska firma Luxshare, ktorá je zmluvným výrobcom tejto súpravy, sa pripravuje v budúcom roku vyrobiť menej ako 400-tisíc kusov Vision Pro. Uvedené špekulácie mohli viesť k tomu, že pôvodný termín začatia predaja bol posunutý. V Spojených

štátoch mali byť okuliare pôvodne k dispozícii začiatkom budúceho roka za cenu 3 499 amerických dolárov, teda zhruba 3 180 eur.

Vytvorenie Persony

Veľa vývojárov však už teraz vyvíja aplikácie pre operačný systém visionos, ktorý bude špičkové okuliare pre virtuálnu a zmiešanú realitu poháňať, a tak sa objavujú i niektoré nové poznatky. Posledné z nich hovoria o tom, že sa bude pomocou okuliarov Vision Pro skenovať samotný používateľ, aby mohol byť vytvorený jeho originálny virtuálny 3D avatar Persona.

Bude sa zobrazovať vo virtuálnom prostredí, ktoré používateľ vo virtuálnej realite navštívi, ale aj na čelnom displeji okuliarov, aby ukazoval okolitým ľuďom mimiku človeka, ktorý bude mať v tom čase okuliare nasadené. Aby mohla náhlavná súprava vytvoriť vierohodný obraz použitívat­eľa, musí podľa portálu Uplodevr vedieť podrobne, ako vyzeráte, vrátane napríklad odtieňa pleti, tvaru očí, farby očí, tvaru nosa a ďalších detailov hornej časti tváre.

Počas nastavenia okuliarov teda držíte náhlavnú súpravu pred tvárou a displej vás jednoducho prevedie procesom skenovania tváre. Persona sa orientuje pomocou senzorov sledovania očí a tváre v náhlavnej súprave v reálnom čase. V súčasnosti táto funkcia zahŕňa iba hornú časť tela, ale spoločnosť Apple údajne už pracuje aj na sledovaní celého tela. Okrem toho, ešte skôr ako sa novinka vôbec dostala na pulty obchodov, sa už hovorí aj o príprave lacnejšieh­o modelu a ďalšej generácii.

Lacnejší model

Aj v tomto prípade je zdrojom špekulácií Mark Gurman. Podľa neho nie je cena okuliarov pre masy priaznivá. „Nie div, že Apple zvažoval, že oznámenie ceny odloží až niekoľko mesiacov po WWDC, aby sa vyhol negatívnym titulkom. Nakoniec sa spoločnosť rozhodla, že cena by sa stala ešte väčším dôvodom kontroverz­ií, keby na tejto akcii odhalená nebola. Spotrebite­lia majú teraz deväť mesiacov na to, aby ju strávili, kým sa Vision Pro začne predávať,“píše Gurman.

Apple už však podľa neho pracuje i na lacnejšej verzii náhlavnej súpravy, ktorá mu pomôže predať viac kusov. Názov Vision Pro by mohol naznačovať, že sa pracuje aj na verzii, ktorá nebude mať označenie Pro – bude sa volať Apple Vision alebo Apple Vision One. Bude mať, samozrejme, niektoré schopnosti obmedzené. Aké to budú, zatiaľ nie je isté.

Na druhej strane portál Macrumurs uvádza, že už teraz sa v Apple pracuje na projekte s kódovým názvom Alaska a označením N109, ktorý má byť druhou generáciou Vision Pro. Web zatiaľ zistil, že si zariadenie zachováva hlavný tvar a umiestneni­e tlačidiel Vision Pro, avšak očakáva sa, že bude mať iné umiestneni­e reprodukto­rov.

„Prvé návrhy náhlavnej súpravy Apple druhej generácie neobsahujú zaoblené oblasti, v ktorých sa na modeli prvej generácie nachádzajú reprodukto­ry. Namiesto toho sú náhlavné súpravy vybavené náušníkmi, ktoré sú po celej dĺžke ploché a jednotné,“píše autor článku. Podľa neho sa ďalší kľúčový rozdiel dotkne zadných popruhov náhlavnej súpravy. Tie majú mať jednoduchš­í dizajn aj vzhľad a mohli by tak naznačovať tlak na nižšiu cenu. Objaviť by sa mohla na prelome roku 2025 a 2026.

 ?? FOTO: APPLE ?? V júni predstaven­é okuliare Vision Pro zaujali, avšak ešte neboli určené na predaj. To sa malo stať začiatkom roka 2024, no termín zrejme platiť nebude.
FOTO: APPLE V júni predstaven­é okuliare Vision Pro zaujali, avšak ešte neboli určené na predaj. To sa malo stať začiatkom roka 2024, no termín zrejme platiť nebude.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia