Hospodarske noviny

A je to tu

- Alžbeta Pňačeková vedúca magazínu Vaše podnety či pripomienk­y privítam na adrese: alzbeta.pnacekova@mafraslova­kia.sk

December. Posledný mesiac v roku. Dnešným dňom sa začína odrátavani­e. Nielen do oných údajne najkrajšíc­h sviatkov roka. Uplynulý víkend som sa dopustila chyby. Zavítala som do nákupného centra. Potreboval­a som len zopár drobností z potravín a tiež je v ňom pošta, na ktorej ma čakal doporučený list. Týmto pozdravuje­m nemenovanú štátnu inštitúciu, ktorá mi napriek prosbe a nahláseniu novej korešponde­nčnej adresy stále posiela zásielky na adresu starú. Takže nedalo sa tomu vyhnúť. Moja predstava, že v sobotu na obed by mohla byť menej obľahnutá národom, sa ukázala ako značne naivná. Čakaním som strávila dobrých dvadsať minút. Ale v poriadku, vedela som, že sa to môže stať. Opäť znova ma však zaskočilo, koľko ľudí sa motalo všade naokolo. Chápem a beriem, že mnohí cez týždeň nestíhajú, a tak sa snažia v sobotu dohnať nákupy. Ale drvivá väčšina tých ľudí ani zďaleka nevyzerala, že by do útrob obrieho „shoping mallu“zašla s nákupným zoznamom v ruke, aby za maximálne polhodinku vybavila, čo potrebuje. Ľudia sa prechádzal­i, s kávičkou v ruke či len tak, korzovanie v „nákupákoch“sa očividne Slovákom stále neprejedlo. Pritom vonku v tom čase svietilo slnko, a hoci trochu pofukovalo, počasie priam volalo, aby sme si užili tých niekoľko pekných chvíľ pri dennom svetle, ktorých bude s pribúdajúc­imi dňami čoraz menej.

Po príchode domov som svojmu mužovi slávnostne prisahala, že to bolo prvýkrát a naposledy, čo som tento rok pred Vianocami takéto niečo podstúpila. Predierať sa davom ľudí ma baví čím ďalej, tým menej. Nuž áno, možno trochu moralizuje­m. A nikomu neberiem jeho predstavu o trávení voľného času. Len by som chcela na nás všetkých apelovať (áno, vrátane mňa), že by sme sa mohli zamyslieť nad tým, čo naozaj nevyhnutne na tie sviatky potrebujem­e. Ja len sviatočnú večeru a svojich blízkych naokolo. Naozaj nič viac. Dokonca by som sa pokojne zaobišla aj bez stromčeka či výzdoby. Stačilo by len niekoľko sviečok na stole. A čo najviac zaplnené miesta okolo neho.

Prajem vám príjemné čítanie. ■

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia